Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Μη τον ρωτάς τον ουρανό (All alone am i)!




Χθες το βράδυ έτυχε να ακούσω στο ραδιόφωνο το τραγούδι All alone am I (μία από τις πολλές φορές) και με αφορμή αυτό σκέφτηκα να κάνω αυτήν την ανάρτηση. Πολλές φορές αναφέρουμε πόσο η ξένη μουσική έχει επηρεάσει την ελληνική και πόσες διασκευές έχουν γίνει στα ελληνικά. Υπάρχουν όμως και αρκετές ευχάριστες, "γλυκές" εξαιρέσεις. Μία από αυτές είναι και το τραγούδι "Μη τον ρωτάς τον ουρανό". Το τραγούδι σε στίχους των Γιάννη Ιωαννίδη και Παναγιώτη Κοκοντίνη γράφτηκε το 1959 και αποτέλεσε τη μουσική της ταινίας "Το νησί των γενναίων" με την Τζένη Καρέζη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Η πρώτη εκτέλεση είναι της Μαίρης Λω, ενώ έγινε περισσότερο γνωστό μέσα από την ταινία με τη φωνή της Τζένης Καρέζη. Τη μουσική φυσικά έχει γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις. Για τον Μάνο Χατζιδάκι είναι δύσκολο κανείς να μιλήσει μέσα σε λίγες γραμμές για την μεγάλη του προσφορά τόσο στην ίδια τη μουσική όσο και στο σινεμά (ίσως σε ένα αφιέρωμα μόνο για εκείνον). Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία και κατάφερε να περάσει τα σύνορα το 1962, όταν ο παραγωγός Owen Bradley το διασκεύασε και η φωνή της Brenda Lee το ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Πριν από λίγα χρόνια η Δήμητρα Γαλάνη το έφερε ξανά στην επικαιρότητα μέσα από το live δίσκο της, ντουέτο με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετά τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου που έχουν κάνει τη δική τους μοναδική διαδρομή, κατακτώντας ακόμη και Oscar, όπως το τραγούδι "Τα παιδιά του Πειραιά" στην ταινία "Ποτέ την Κυριακή" το 1960 με τη Μελίνα Μερκούρη, αλλά και κάνοντας μόλις με μία νότα όλο τον κόσμο να χορεύει...το συρτάκι από την ταινία "Zorba the Greek" του 1964 (μία ταινία που επίσης απέσπασε τρία Oscar), με τον Anthony Quinn, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.


Ακούστε: All alone am i-Brenda Lee, Μην τον ρωτάς τον ουρανό-Τζένη ΚαρέζηΓαλάνη-Ιωαννίδης ντουέτοΠαιδιά του Πειραιά-Μελίνα ΜερκούρηZorba the Greek-Surtaki




*Πηγές: youtube.com 

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

New York Waiting (2006)!

Δείτε το trailer: New York Waiting



Υπόθεση: Ένα χρόνο μετά τον χωρισμό του ο Sidney στέλνει ένα αεροπορικό εισητήριο στην πρώην αγαπημένη του και της ζητά να τον συναντήσει στην Νέα Υόρκη, ως μία ύστατη προσπάθεια για τα ξαναβρούν. Όλα αλλάζουν όμως, όταν, 24 ώρες πριν τη συνάντηση, στη ζωή του μπαίνει  η Amy, μία κοπέλα που μόλις έχει χωρίσει και ψάχνει τον εαυτό της.


Φτάνουν 24 ώρες για να αλλάξει κάποιος τα συναισθήματά του; Φτάνουν 24 ώρες για να ερωτευτείς;
Η ταινία ακροβατεί και παίζει με στοιχεία τόσο από την ταινία "Before Sunrise", όσο και από την ταινία "An affair to remember" (δεν είναι τυχαία η έμπνευση του πρωταγωνιστή να συναντήσει την πρώην αγαπημένη του στο Empire State Building). Η αλήθεια είναι πως η ταινία δεν είναι μεγάλης παραγωγής.  Αλήθεια είναι επίσης πως αν κάποιος έχει δει τις προηγούμενες ταινίες, θα αισθανθεί ότι βρίσκεται σε ένα λίγο παραπάνω "οικείο" περιβάλλον από ότι θα έπρεπε, καθώς θα βρει πολλά κοινά σημεία. 
Παρόλα αυτά, η σκηνοθεσία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και οι ερμηνείες συμπαθητικές. Και αν η ταινία δεν έχει κάτι νέο να προσφέρει, "κυλά" αρκετά ευχάριστα. Το πιο ενδιαφέρον ίσως τεχνικό κομμάτι της είναι το γεγονός ότι αν και πρόκειται για μία εξολοκλήρου "αμερικανική" ιστορία, το σενάριο και η σκηνοθεσία έχουν την υπογραφή ενός σουηδού, του Joachim Heden.
Σε όποιον αρέσει αυτή η κατηγορία ταινιών, θα περάσει καλά βλέποντας και αυτήν την ταινία.



*Πηγές: youtube.com

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Στα γυρίσματα του "Blood Ties": Marion Cotillard και Guillaume Canet


Στα γυρίσματα της νέας ταινίας "Blood Ties" τρύπωσε η κάμερα και φυσικά τα φλας τράβηξε το... ζευγάρι! Η Marion Cotillard και ο Guillaume Canet συνεργάζονται για ακόμη μία φορά, όχι όμως (δυστυχώς) μπροστά από την κάμερα. Έχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την ταινία "Jeux d' enfants" και φαίνεται να μην έχουν αλλάξει πολλά! Ο Guillaume Canet γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί, κάτι που συνηθίζει τελευταία και έχει δώσει τη μεγαλύτερη προσοχή του. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Mila Kunis, Clive Owen, Zoe Saldana, Billy Crudup, James Caan, Matthias Schoenaerts, Charlie Tahan, John Ventimiglia, Eve Hewson και φυσικά η Marion Cotillard! Η ταινία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1970 στο Brooklyn και έχει ως θέμα δύο αδέρφια που έρχονται αντιμέτωποι με το οργανωμένο έγκλημα, ο καθένας από τη δική του...πλευρά. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 21 και 25 Ιουvίου. Ας ελπίσουμε η χημεία που έχουν οι δυο τους να φέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα μπροστά στην κάμερα.









*Πηγές: imdb.com,  marioncotillardfan.net

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Falling Overnight! Trailer


Την πιο δύσκολη νύχτα της ζωής του βρίσκει την ελπίδα και τον έρωτα. Ο Elliot έχει μια νύχτα πριν την εγχείρηση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλό του. Τίποτα δε μοιάζει αισιόδοξο σε εκείνον, μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει εκείνη, την Chloe. Μία νεαρή φωτογράφος που τον προσκαλεί στην έκθεσή της και από εκεί σε ένα νυχτερινό "ταξίδι" μέσα στην πόλη.
Η ιδέα της ιστορίας μοιάζει με εκείνη της ταινίας "Before Sunrise", μόνο που σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει περισσότερο δράμα και ένταση. Πρόκειται για μία ταινία με πολύ νέους ηθοποιούς (Parker Croft και Emilia Zoryan) και δημιουργούς, ενώ έχει διακριθεί σε αρκετά φεστιβάλ. Δείτε το trailer: Falling Overnight




 *Πηγές: imdb.com

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Anna Karenina! Η Keira Knightley και ο Tolstoy!


 
Μεγάλη παραγωγή;Ναι! Πολλές προσδοκίες; Πολλές! Οι πρώτες φωτογραφίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους και τώρα ήρθε η ώρα για τις πρώτες εικόνες! Η Keira Knightley παίρνει το ρίσκο και υποδύεται μία από τις πιο γνωστές λογοτεχνικές (και όχι μόνο) ηρωίδες, την Άννα Καρένινα. Δεν αποχωρίζεται από ό,τι φαίνεται τις ταινίες εποχής, μιας και σχεδόν αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια συμβαδίζουν με αρκετή επιτυχία. Και αφού "ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις", τη σκηνοθεσία για άλλη μία φορά αναλαμβάνει ο Joe Winght ("Pride and Prejudice", "Atonement"), ενώ το κείμενο επιμελείται ο Tom Stoppard ("Shakespear in love"). Στο ρόλο του συζύγου Aleksei Karenin βλέπουμε τον Jude Law και στο ρόλο του καρδιοκατακτητή αξιωματικού Vronsky τον Aaron Johnson. Ο ρόλος της Anna Karenina από μόνος του έχει "γεύση" από Oscar, η ερμηνεία της Keira Knightley, τι πιστεύετε; Η ταινία θα βγει στις αίθουσες το χειμώνα. Δείτε το trailer: Anna Karenina





*Πηγές: youtube.com

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Monsters University: Ο Μπαμπούλας επιστρέφει!

 Ο... αξιαγάπητος Μπαμπούλας επιστρέφει! H Disney και η Pixar ετοιμάζουν τη συνέχεια της ταινίας "Monsters, Inc.", δώδεκα χρόνια μετά. Η διαφορά είναι πως αυτή τη φορά κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν! Πριν ο Sulley (John Goodman) γίνει ο πιο πετυχημένος "Μπαμπούλας" και πριν ο Mike (Billy Crystal) γίνει ο καλύτερός του φίλος, πέρασαν από το... University of Fear! Τη σκηνοθεσία αυτή τη φορά αναλαμβάνει ο Dan Scanlon. H ταινία έχει ακόμη έναν χρόνο μπροστά της μέχρι να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες, όμως τα πρώτα teaser έκαναν την εμφάνισή τους! Monsters University teaser!



*Πηγές: youtube.com

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2! Trailer



Νέο trailer για την ταινία "The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2", πιο χορταστικό. Η Bella αλλάζει, η Renesmee μπαίνει στη "ζωή μας", o Edward αναλαμβάνει την οικογένεια και μία στρατιά τους... κυνηγάνε! Η ταινία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 15 Νοεμβρίου 2012. Ως τότε θα ακολουθήσουν πιθανότατα και άλλα teaser! Μία μικρή γεύση: The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2 teaser









*Πηγές: imdb.com

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

The deep blue sea (2011)!


Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, στα μέσα της δεκαετίας του 1950. Μία γυναίκα, σύζυγος δικαστή, ερωτεύεται έναν νεαρό πιλότο. Ρισκάρει και αφήνει τα πάντα για αυτόν τον έρωτα. Όλα αλλάζουν, όμως, μετά από μία απόπειρα αυτοκτονίας...


Μία νέα γυναίκα βρίσκει τον έρωτα σε έναν νέο πιλότο με ελεύθερο, ανήσυχο πνεύμα. Χωρίς να μπορέσει να αντισταθεί σε αυτό που νιώθει, αποφασίζει να χωρίσει τον άντρα της και να ζήσει μαζί του. Μία απόφαση πολύ δύσκολη, καθώς ο σύζυγός της, που την αγαπά και δεν θέλει να τη χάσει, αρνείται να δώσει το διαζύγιο. Εκείνη βάζει επίκεντρο της ύπαρξής της τον νεαρό πιλότο. Αποφασίζει να το ζήσει όσο περισσότερο μπορεί και αφήνεται σε αυτό. Εκείνος, όμως, τόσο εξαιτίας της δουλειάς του, όσο και εξαιτίας του ανήσυχου πνεύματός του, λείπει συχνά. Εκείνη νιώθει συχνά απελπισμένη, αλλά δεν μπορεί να φύγει. Κάθε λέξη, κίνηση ή πράξη τρυφερότητας ή συντροφικότητας από μέρος του, φτάνει για να διώξει κάθε απελπισία που μπορεί να ένιωθε. Φτάνει όμως αυτό; Στο τέλος υπάρχει μία άτυπη σύνδεση, ένα άτυπο "κάρμα", καθώς η συναισθηματική κατάσταση και συμπεριφορά της ηρωίδας για τον νεαρό άντρα μοιάζει να συγκλείνει με αυτή του συζύγου της για εκείνη.
Η ερμηνεία της Rachel Weisz κερδίζει για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις, χωρίς αμφιβολία. Το έργο μοιάζει να δομείται πάνω της, και όχι άδικα. Σε αρκετά σημεία, νομίζω, μπορεί να θυμίζει θεατρικό έργο. Σε αυτό βοηθά και η σκηνοθεσία, η οποία είναι αρκετά καλή. Το μόνο σημείο για το οποίο θα μπορούσε κάποιος να πει ίσως κάτι αρνητικό, είναι ότι σε μερικές στιγμές (μία ή δύο), οι αναδρομές που γίνονται δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Η χημεία της με τον Tom Hiddleston είναι πολύ καλή. Η μουσική της ταινίας ταιριάζει απόλυτα με την ατμόσφαιρά που θέλει να δημιουργήσει και την εποχή.
Αρκετοί οι λόγοι για να δει κανείς αυτή την ταινία, κυρίως εξαιτίας του καστ και της σκηνοθεσίας (Terence Davies). Παρόλα αυτά η ταινία για κάποιο λόγο αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση στο τέλος.

Δείτε τα βίντεο: The deep blue sea trailerYou belong to me scene



 *Πηγές: imdb.com, youtube.com