Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Oscar Nominations 2017! Υποψηφιότητες Όσκαρ 2017!



Ανακοινώθηκαν πριν λίγες ώρες οι φετινές υποψηφιότητες των βραβείων Oscar, με αρκετά ενδιαφέρουσες επιλογές! Με το La La Land να σπάει τα ρεκόρ συγκεντρώνοντας συνολικά 14 υποψηφιότητες, κάνοντάς την έτσι την τρίτη ταινία στην ιστορία των Oscar που πιάνει αυτό το ρεκόρ μετά το All about Eve και τον Titanic. Άλλο ένα ρεκόρ των φετινών βραβείων για τη Meryl Streep, που με τη φετινή υποφηφιότητά της φτάνει συνολικά τις 20 στην καριέρα της, περισσότερες από κάθε άλλο ηθοποιό! (προς απάντηση ίσως κάποιων… όχι βέβαια ότι η ηθοποιός το έχει ανάγκη…). Οι ταινίες Arrival και Moonlight κατάφεραν να αποσπάσουν 8 υποψηφιότητες, οι ταινίες Hacksaw Ridge, Lion και Manchester by the Sea από 6, ενώ οι ταινίες Fences και Hell or High Water από 4. Στις εκπλήξεις-απουσίες από την κατά τα άλλα αναμενόμενη λίστα, προσωπικά περισσότερο εντύπωση μου έκαναν τρεις απουσίες, αυτή της Amy Adams από την κατηγορία Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου για το Arrival, του Aaron Taylor-Johnson για το Nocturnal Animals και στην κατηγορία Καλύτερου Κινουμένου Σχεδίου για το Finding Dory. Το La La Land μοιάζει να είναι το απόλυτο φαβορί στις περισσότερες κατηγορίες, με μόνο του ίσως αντίπαλο το Moonlight στην κατηγορία καλύτερης ταινίας, ενώ στην κατηγορία Α’ Γυναικείου ρόλου η Natalie Portman και η Emma Stone μοιάζουν να είναι αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στο χρυσό αγαλματίδιο, ενώ η Isabelle Huppert μπορεί να κάνει την ανατροπή. Στην κατηγορία Α’ Αντρικού ρόλου, πέρα από τον Ryan Gosling που μοιάζει φαβορί, ο Casey Affleck είναι αυτός που μπορεί ξανά να κάνει την έκπληξη, ενώ ευχάριστη έκπληξη είναι και η υποψηφιότητα του Viggo Mortensen. Η Viola Davis και η Octavia Spencer συναντιούνται ξανά και «κονταροχτυπιούνται» στην κατηγορία Β’ Γυναικείου ρόλου, ενώ στην κατηγορία Β’ Αντρικού ρόλου ο Mahershala Ali μοιάζει να βρίσκεται πιο κοντά με τον Dev Patel. Και μία ελληνική «πινελιά» στα φετινά Oscars με τον Γιώργο Λάνθιμο να είναι υποψήφιος στην κατηγορία καλύτερου σεναρίου για τον Αστακό, αλλά και της Δάφνης Ματζιαράκη για το ντοκιμαντέρ 4.1 Miles.
Οι ταινίες και οι υποψηφιότητες δεν νομίζω ότι επιλέχθηκαν τυχαία φέτος, καθώς αρκετές από αυτές θέλουν να περάσουν ένα ηχηρό μήνυμα. Προβλέπεται μία ενδιαφέρουσα χρονιά. Δε φτάνει, λοιπόν, να περιμένουμε μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2017 και την τελετή απονομής των βραβείων όπου θα ανακοινωθούν οι μεγάλοι νικητές. Την βραδιά θα παρουσιάσει ο Jimmy Kimmel, γεγονός που μας κάνει να αναμένουμε και αρκετά καυστικό λόγο.
Εσείς ποιές ταινίες ξεχωρίσατε φέτος; Ποιές είναι οι δικές σας προβλέψεις;

Δείτε αναλυτικά τις υποψηφιότητες:

Best Picture
Arrival
Fences
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
Hidden Figures
La La Land
Lion
Manchester by the Sea
Moonlight

Best Director

Denis Villeneueve, Arrival
Mel Gibson, Hacksaw Ridge
Damien Chazelle, La La Land
Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea
Barry Jenkins, Moonlight

Best Actress

Isabelle Huppert, Elle
Ruth Negga, Loving
Natalie Portman, Jackie
Emma Stone, La La Land
Meryl Streep, Florence Foster Jenkins

Best Actor

Casey Affleck, Manchester by the Sea
Andrew Garfield, Hacksaw Ridge
Ryan Gosling, La La Land
Viggo Mortensen, Captain Fantastic
Denzel Washington, Fences

Best Supporting Actress

Viola Davis, Fences
Naomie Harris, Moonlight
Nicole Kidman, Lion
Octavia Spencer, Hidden Figures
Michelle Williams, Manchester by the Sea

Best Supporting Actor

Mahershala Ali, Moonlight
Jeff Bridges, Hell or High Water
Lucas Hedges, Manchester by the Sea
Dev Patel, Lion
Michael Shannon, Nocturnal Animals

Best Original Screenplay

Taylor Sheridan, Hell or High Water
Damien Chazelle, La La Land
Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou, The Lobster
Kenneth Lonergan, Manchester by the Sea
Mike Mills, 20th Century Women

Best Adapted Screenplay

Eric Heisserer, Arrival
August Wilson, Fences
Allison Schroeder, Theodore Melfi, Hidden Figures
Luke Davies, Lion
Barry Jenkins, Tarell Alvin McCraney, Moonlight

Best Animated Feature

Kubo and the Two Strings
Moana
My Life as a Zucchini
The Red Turtle
Zootopia

Best Foreign Language Feature

Land of Mine
A Man Called Ove
The Salesman
Tanna
Toni Erdmann

Best Documentary Feature

Fire at Sea
I Am Not Your Negro
Life, Animated
O.J.: Made in America
13th

Best Original Score

Jackie, Mica Levi
La La Land, Justin Hurwitz
Lion, Dustin O’Halloran, Hauschka
Moonlight, Nicholas Britell
Passengers, Thomas Newman

Best Original Song

“Audition (The Fools Who Dream),” La La Land
“Can’t Stop the Feeling,” Trolls
“City of Stars,” La La Land
“The Empty Chair,” Jim: The James Foley Story
“How Far I’ll Go,” Moana

Best Film Editing

Arrival, Joe Walker
Hacksaw Ridge, John Gilbert
Hell or High Water, Jake Roberts
La La Land, Tom Cross
Moonlight, Joi McMillon, Nat Sanders

Best Cinematography

Arrival, Bradford Young
La La Land, Linus Sandgren
Lion, Greig Fraser
Moonlight, James Laxton
Silence, Rodrigo Prieto

Best Costume Design

Allied, Joanna Johnston
Fantastic Beasts and Where to Find Them, Colleen Atwood
Florence Foster Jenkins, Consolata Boyle
Jackie, Madeline Fontaine
La La Land, Mary Zophres

Best Production Design

Arrival
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Hail, Caesar!
La La Land
Passengers

Best Makeup and Hairstyling

A Man Called Ove
Star Trek Beyond
Suicide Squad

Best Sound Mixing

Arrival
Hacksaw Ridge
La La Land
Rogue One: A Star Wars Story
13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi

Best Sound Editing

Arrival
Deepwater Horizon
Hacksaw Ridge
La La Land
Sully

Best Visual Effects

Deepwater Horizon
Doctor Strange
The Jungle Book
Kubo and the Two Strings
Rogue One: A Star Wars Story

Best Animated Short

Blind Vaysha
Borrowed Time
Pear Cider and Cigarettes
Pearl
Piper

Best Live Action Short

Ennemis Intérieurs
La Femme et le TGV
Silent Nights
Sing
Timecode

Best Documentary Short Subject

Extremis
4.1 Miles
Joe’s Violin
Watani: My Homeland
The White Helmets


*Πηγές: imdb.com, google.com

La La Land (2016)!



Η Mia είναι μία νεαρή ηθοποιός που μετακόμισε στο Los Angeles με σκοπό να γίνει μία διάσημη ηθοποιός. Έξι χρόνια μετά όμως κι ακόμα τα πράγματα δε φαίνεται να πηγαίνουν όπως τα ονειρευόταν κι αρχίζει να χάνει την αισιοδοξία της. Ο Sebastian είναι ένας μουσικός της τζαζ, ρομαντικός του είδους, που παλεύει να «σώσει» το είδος της μουσικής και να ανοίξει ένα δικό του μαγαζί. Δυστυχώς  όμως οι υπόλοιποι δε μοιάζουν να μοιράζονται το πάθος τους… Τι γίνεται όμως όταν αυτοί οι δύο άνθρωποι «πέσουν» ο ένας πάνω στον άλλο; Ο ένας θα εμπνεύσει και θα στηρίξει τον άλλο, ξεκινώντας ένα ταξίδι στα… «αστέρια»…
Από τα πρώτα πλάνα δημιουργεί ένα αίσθημα νοσταλγίας, γλυκύτητας, ευφορίας κι ένα χαμόγελο… Μία ταινία για αθεράπευτα ρομαντικούς, ονειροπόλους και φύσει και θέσει αισιόδοξους. Ένα σύγχρονο μιούζικαλ με αύρα κλασσικού. Ένας «φόρος τιμής» στο παλιό Hollywood με ευθείες και έμμεσες αναφορές στις περισσότερες κλασσικές ταινίες και μιούζικαλ. Από τα κυρίαρχα χρώματα (κόκκινο, κίτρινο και μπλε), τα σκηνικά, τη μουσική ως την ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ματιά παραπέμπουν μια μία εποχή ρομαντισμού και νοσταλγικής αθωότητας.
Και παρόλο που ναι, η αναπόφευκτη σύγκριση με σκηνές όπως του Fred Astaire και άλλων κλασσικών δεν ευνοούν τόσο τον Ryan Gosling και την Emma Stone στο κομμάτι του χορού, δεν παύουν να είναι πολύ δουλεμένες σκηνές και μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια. Η όλη αισθητική και ατμόσφαιρα της ταινίας είναι προσεγμένη. Πατώντας στα περισσότερα κινηματογραφικά κλισέ, πρόκειται ουσιαστικά για μία ρομαντική ιστορία και μία ιστορία ενηλικίωσης. Παρόλα τα κλισέ, όμως, η ανάγκη για την αισιοδοξία της ταινίας, τους ονειροπόλους και την πίστη στη δύναμη που κρύβει ο καθένας μας για να κυνηγήσει το όνειρό του δεν παύει να είναι πάντα (και δυστυχώς περισσότερο σήμερα) επίκαιρη.
Από τεχνικής πλευράς, η σκηνογραφία, η φωτογραφία, ο φωτισμός, τα εφέ της ταινίας και τα μοντάζ αναδρομής είναι πολύ καλά, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα μεγάλα πλάνα μονής λήψης που γίνονται στις μουσικές κυρίως σκηνές. Το μόνο ίσως αδύναμο σημείο που θα μπορούσε να πει κανείς είναι η διάρκεια της ταινίας. Προσωπικά, θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι λίγα λεπτά μικρότερη, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι κουράζει ιδιαίτερα, αφού η ροή της ταινίας είναι αρκετά καλή. Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών είναι αρκετά καλές και μέσα στο κλίμα της ταινίας. Η χημεία τους ούτως ή άλλως είναι δοκιμασμένη και από τις προηγούμενες κινηματογραφικές συναντήσεις τους. Μεγάλος πρωταγωνιστής της ταινίας φυσικά είναι και η μουσική. Τα τραγούδια της ταινίας καταφέρνουν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μέσω των οποίων περνούν τα συναισθήματα και η συναισθηματική μεταβολή των ηρώων, μας ταξιδεύουν και μας παρασύρουν.
Η ταινία δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές και προφανώς αγαπήθηκε από το Hollywood και τους νοσταλγούς των κλασσικών μιούζικαλ. Το στοίχημα του Damien Chazelle μοιάζει να πέτυχε, καθώς η ταινία έσπασε κάθε ρεκόρ, αποσπώντας επτά Χρυσές Σφαίρες και οδεύοντας ευθέως προς τα Όσκαρ.

*8,7/10

Trivia:

  • Ο Ryan Gosling έκανε εντατικά μαθήματα για μήνες για να μάθει να παίζει πιάνο ειδικά για την ταινία για να μπορέσει να μάθει να παίζει τα κομμάτια, καθώς τα πλάνα ήταν μονής λήψης.
  • Η πρώτη σκηνή της οντισιόν της Emma Stone στην ταινία είναι εμπνευσμένη από αληθινή ιστορία από οντισιόν που είχε στο ξεκίνημά του ο Ryan Gosling.
  • Ο πιανίστας Randy Kerber είναι αυτός που ηχογράφησε και παίζει τα τραγούδια της ταινίας.
  • Ο John Legend έμαθε να παίζει κιθάρα για τις ανάγκες της ταινίας.
  • Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε οχτώ εβδομάδες το καλοκαίρι του 2015.
  • Η ατάκα του Sebastian στην ταινία «That's LA. They worship everything and they value nothing.» είναι στην πραγματικότητα μία ατάκα που ο Ryan Gosling άκουσε να λέει η Eva Mendez ως αστείο.
  • Η γυναίκα στην αρχή της ταινίας που ζητά να της επιστραφούν τα χρήματα στην καφετέρια που δουλεύει η Mia είναι στην πραγματικότητα η Olivia Hamilton, σύζυγος του Damien Chazelle.
  • Είναι η τρίτη ταινία στην οποία συμπρωταγωνιστούν ο Ryan Gosling με την Emma Stone.

*Πηγές: imdb.com, google.com