Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

The Amazing Spider-Man! (2012)


Πέντε χρόνια μετά ο Spider-Man επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη! Με την ιστορία να ξεκινά πάλι από  την αρχή, ένας νέος Spider-Man μας συστήνεται. Το υπόβαθρο και η "δημιουργία" του υπερήρωα είναι λίγο έως πολύ γνωστά, με τις απαραίτητες "τονοτικές ενέσεις" που απαιτεί ένα reboot για να δώσει το δικό του στίγμα σε σχέση με τις ταινίες που έχουν προηγηθεί. Αν και διατρέχει όλο το έργο, ιδιαίτερα το πρώτο μέρος της ταινίας επικεντρώνεται στο χαρακτήρα, τον ψυχισμό και στην ανθρώπινη πλευρά του υπερήρωα. Παρακολουθούμε βήμα-βήμα τόσο τα "τραύματα" που φέρει από την παιδική του ηλικία, τον τρόπο που διαχειρίζεται την εφηβεία του, όσο και το πόσο αυτή επηρεάζει και επηρεάζεται κατά την προσαρμογή του στις νέες συνθήκες και δυνάμεις του. Η ταινία βρίσκεται από κάθε άποψη χρονικά στο 2012, αν και δε λείπουν κάποιες αποχρώσεις νοσταλγίας. Ο Andrew Garfield είναι αρκετά καλός στο ρόλο του έφηβου Spider-Man, κάτι που τον βοηθά και η εξωτερική του εμφάνιση, και δείχνει να έχει τις δυνατότητες να "ακολουθήσει" τον Spider-Man στην ενηλικίωσή του. Από την άλλη, η Emma Stone που μας έχει συνηθίσει σε ρόλους που τονίζουν την θηλυκή πλευρά της τον τελευταίο καιρό, δε φαίνεται η προφανής επιλογή για τον ρόλο της έφηβης Gwen. Παρόλα αυτά, αποδεικνύει για άλλη μία φορά πόσο καλά ξέρει να προσαρμόζεται και να αλλάζει σε έναν ρόλο. Σε αυτό βοηθά, όσο και αν της ταιριάζει περισσότερο η μελαχρινή απόχρωση, η ξανθιά απόχρωση στα μαλλιά της που τη βοηθούν να προσαρμοστεί και εξωτερικά με το ρόλο. Αξιόλογη είναι και η παρουσία του Rhys Ifans στο ρόλο του Dr. Connors/ The Lizard, που παλεύει και ο ίδιος μέσα του ανάμεσα στο καλό και το κακό και που από τα υπονοούμενα που αφήνει η ταινία σε πρόσθετες σκηνές, φαίνεται να απασχολήσει και στο μέλλον τον Spider-Man. Στο τεχνικό κομμάτι τώρα, ο σκηνοθέτης Mark Webb προσπάθησε και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε να δώσει μία νέα οπτική και να συμπεριλάβει όλες τις πτυχές σε μία ταινία δράσης. Έτσι, η ταινία "τρέχει" ανάμεσα από δραματικές στιγμές, χιουμοριστικές στιγμές ακόμα και σε σκηνές δράσης, σκοτεινές στιγμές, ρομαντικές και, φυσικά, πολλά εφέ! Για πρώτη φορά η κάμερα τοποθετείται στα "μάτια" του Spider-Man, θυμίζοντας κάτι από βιντεοπαιχνίδι. Στην πραγματικότητα οι σκηνές αυτές είναι λίγες στο πέρασμα της ταινίας και ίσως δικαιολογημένα, αφού δε λειτουργούν πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Η ανάλυση της εικόνας και τα εφέ είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, όπως και η φωτογραφία. Αν και κάπως μεγάλη σε διάρκεια, ο "Amazing Spider-Man" έκανε μία καλή "πρώτη γνωριμία" και περιμένουμε τη συνέχεια-εξέλιξή του!

Trivia:
  •  O Michael Fassbender ήταν υποψήφιος να παίξει το ρόλο του Dr. Connors, αλλά επέλεξε το ρόλο του στην ταινία X-Men: First Class.
  • Αν και ο ρόλος του Dr. Connors εμφανίζεται και στην προηγούμενη τριλογία του Spider-Man του Sam Raimi, είναι η πρώτη φορά που μεταμορφώνεται σε Lizard.
  • Είναι η δεύτερη φορά που οι ηθοποιοί Martin Sheen και Cliff Robertson έχουν υποδυθεί τον ίδιο ρόλο, του θείου του Spider-Man. Και οι δύο έχουν υποδυθεί τον J.F. Kennedy.
  •  Είναι η πρώτη φορά που η φίλη του Spider-Man δεν ονομάζεται Mary-Jane Watson αλλά Gwen Stacy, όνομα-ρόλος ο οποίος εμφανίζεται και στον τρίτο Spider-Man του Sam Raimi, με το πρόσωπο της Bryce Dallas.
  • Αν και οι τέσσερις μεταφορές του Spider-Man στην μεγάλη οθόνη έχουν γυριστεί στο ίδιο στούντιο της Universal Studios Hollywood, την 1 Ιουνίου το 2008 το στούντιο κάηκε και ξαναχτίστηκε.
  • Η παραγωγός της ταινίας Laura Ziskin, παραγωγός και της προηγούμενης τριλογίας Spider-Man, πέθανε στις12 Ιουνίου 2011, μία ημέρα πριν την πρώτη προβολή της ταινίας.
  • Ο Rhys Ifans ζήτησε να κάνει ο ίδιος όλες τις σκηνές χωρίς stunt doubles.
  • Τα μηχανήματα που εκτοξεύουν ιστό αράχνης από τους καρπούς των χεριών του Spider-Man υπάρχουν και στην αρχική σειρά κινουμένων σχεδίων του υπερήρωα. Ο σκηνοθέτης αποφάσισε να τα επαναφέρει για να δείξει τη δυναμική του Peter Parker πέρα από τις δυνάμεις του Spider-Man.
  • Η ταινία προβλήθηκε στην 50η επέτειο του Spider-Man.
  • Η ατάκα του Spider-Man "Hey! I'm swingin here!" καθώς αιωρείται πάνω από την Νέα Υόρκη είναι εμπνευσμένη από την ατάκα του Dustin Hoffman στο Midnight Cowboy "Hey! I'm walking here!".

 *Πηγές: imdb.com

2 σχόλια:

  1. Οοοοο!!!!!
    να ενημερώσω τους μικρούς μου φίλους!!
    μ'αρέσει το σάιτ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Ελπίζω να τους αρέσει η ταινία!:)

      Διαγραφή