Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

The Dark Kinght Rises Premiere: Το τραγικό γεγονός που την επισκίασε!



Είναι μία από εκείνες τις αμήχανες αναρτήσεις... Η ταινία "The Dark Knight Rises" έκανε χθες την πρεμιέρα του παγκοσμίως. Δυστυχώς όμως ένα τραγικό γεγονός επισκίασε την πρεμιέρα. Στην πόλη Aurora στο Colorado, ένας νεαρός εισέβαλε σε κινηματογραφική αίθουσα από την έξοδο κινδύνου λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ταινίας. Ο νεαρός φορούσε ασφυξιογόνα μάσκα και αλεξίσφαιρο γιλέκο, όπως και ο Bane, ο "κακός" της ταινίας. Τοποθέτησε ένα μηχάνημα με δακρυγόνο αέριο μπροστά από την οθόνη και άνοιξε πυρ προς τους θεατές. 14 θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής και άλλοι 50 τραυματισμοί. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 24χρονο, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Το ερώτημα με αφορμή αυτό το περιστατικό είναι: Πόση και τι είδους επιρροή μπορούν να ασκούν τελικά οι ταινίες;


11 σχόλια:

  1. μάλλον ασκούν τελικά περισσότερη επιρροή από όση νομίζουμε αλλά σίγουρα πρέπει να είσαι και λίγο "πειραγμένος" από μόνος σου για να προβείς σε τέτοιου είδους βία!
    πάντως το έργο λέω να το δω!
    φιλιά, καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει και κάποιο υπόβαθρο για αυτή τη συμπεριφορά!Το έργο από μόνο του δεν ευθύνεται και ούτε φυσικά οι θεατές του!Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη παραγωγή και νομίζω ότι και σεναριακά θα αξίζει κάποιος να τη δει. Ας περιμένουμε! Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!:)

      Διαγραφή
  2. Από το πρωί δείχνει το συγκεκριμένο περιστατικό σε πολλά κανάλια ξένα και ελληνικά. Δεν αποκλείεται και η μεγάλη οθόνη και η μικρή, να ασκούν επιρροή με έμμεσο τρόπο και να προβάλλουν "ήθη" που δεν θα έπρεπε. Ο θεατής βέβαια έχει την ευχέρια της επιλογής της αποδοχής, ή της απόρριψης. Στην περίπτωση αυτή, νομίζω ότι υπάρχει κάποιο άλλο υπόβραθρο, που "υπιστήριξε" αυτήν την ενέργεια. Θα μάθουμε εν καιρώ, μέσω των ερευνών που θα γίνουν. Ίσως αυτό το θλιβερό γεγονός να αποτελέσει την "καλύτερη" διαφήμηση της εν λόγω ταινίας. Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα από τα "ειρωνικά" σημεία της υπόθεσης είναι ότι στην αρχή κανένας θεατής δεν αντέδρασε, γιατί πίστεψε πως ο νεαρός ήταν ακόμα ένα διαφημιστικό τρικ. Δε θα ήθελα να πιστέψω ότι υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτό το ήδη από μόνο του τραγικό γεγονός. Καλό απόγευμα!:)

      Διαγραφή
  3. Ζώντας στην Αμερική, και βλέποντας τον τρόπο μεγαλώματος και ζωής του μέσου αμερικανού πολίτη έχω να πω πως το "σύστημα" τους κάνει κουτούς με έντεχνο τρόπο. Τους διαμορφώνει σε άβουλα όντα, έτοιμα να χάψουν το ο,τιδήποτε.
    Να σας δώσω 2 παραδείγματα απλοϊκά, αλλα χαρακτηριστικά:
    1. Είμαι σε σινεμά στο κέντρο της Νέας Υόρκης, και ταινίες "αμερικανιές" τύπου Προμηθέας, Captain America, Avengers κλπ (τι πάω κ βλέπω Θεέ μου!! - αμάν αυτός ο Βασίλης που με σέρνει!), το κοινό χειροκροτάει εν εξάλλω, ζητωκραυγάζει σε κάθε μπόμπα ενταντίον του εχθρού-εξωγήινου. Το "yeah man", "whoo-hoo" και η γροθιά-χαρά στον αέρα πάνε σύννεφο. Ναι, μέσα στην αίθουσα, στη μέση της ταινίας.
    2. Στο Memorial Day, ημέρα που γιορτάζουν όσους στρατιωτικούς έχουν σκοτωθεί, ρωτάνε από κάποιον στο δρόμο να πει κάτι λόγω της "εορτής"... Και απαντάει: "Πολύ σημαντικό να τιμάμε όσους πολέμησαν για την ελευθερία μας".
    Να ρωτήσω κι εγώ: ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ?
    Κάπως έτσι πορώνονται για λάθος λόγους, μεγαλώνουν χωρίς να γνωρίζουν ιστορία, και γίνονται ένας λαός έτοιμος να επηρεαστεί από την κάθε ταινία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω ζήσει στην Αμερική και δεν είμαι σε θέση να έχω προσωπική άποψη (φυσικά βασίζομαι και πιστεύω τα όσα λες). Έχω την αίσθηση δυστυχώς ότι το φαινόμενο αυτό αρχίζει να εξαπλώνεται παντού. Η γνώση και η κριτική σκέψη αρχίζει να γίνεται όλο και πιο σπάνια, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες και τα μηνύματα να περνούν αφιλτράριστα. Σίγουρα κανείς δε μπορεί και δεν πρέπει να ρίξει το φταίξιμο σε μία ταινία, οποιαδήποτε ταινία. Όμως, υπάρχει ένας περίεργος συσσωρευμένος θυμός, ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες, που ψάχνει τρόπο να εκτονωθεί. Δυστυχώς (όταν πιθανότατα συντρέχουν και άλλοι παράμετροι) εκφράζεται με τραγικό τρόπο και αποτελέσματα...

      Διαγραφή
    2. Εξαιρετικά ουσιαστικό σχόλιο...
      Για τις αντιδράσεις στο σινεμά, πραγματικά σοκαρίστηκα! Τις έβλεπα σε αμερικάνικες ταινίες και σκεφτόμουν "τι μαλακίες μας δείχνει", δεν φανταζόμουν πως είναι και στην πραγματικότητα έτσι...

      Διαγραφή
  4. Σοκαριστικό το συμβάν...
    (ελπίζω να μη μας φάνε κι εμάς στην προβολή του...)
    Ο κινηματογράφος σαφώς περνά πολλά άσχημα μηνύματα και δημιουργεί λάθος αντιλήψεις γύρω από διάφορα θέματα -μόνο και μόνο που η βία παρουσιάζεται τις περισσότερες φορές ως ψυχαγωγία λέει κάτι. Όσο και να αρέσει, ομολογουμένως, η βία, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η ενδεχόμενη σκοπιμότητά της και το παραπλανητικό μήνυμα που περνά τις περισσότερες φορές.
    Μπορεί να ανοίξει τεράστια συζήτηση το θέμα και είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ αυτό ήθελα να κάνω με αφορμή αυτό το περιστατικό, να εκφράσω απλά έναν προβληματισμό. Είναι δύσκολο να κατηγορήσει κανείς μία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δεν νομίζω ότι ευθύνονται τόσο αυτές (ιδιαίτερα εκείνες που δεν έχουν ως στόχο τη βία αλλά το θέαμα, γιατί υπάρχουν και άλλες ταινίες χωρίς να είναι επιστημονικής φαντασίας ή μεγάλες παραγωγές, που προβάλλουν περισσότερη και πιο σκληρή βία), ούτε μπορεί να υπάρξει "επιλεκτικό" κοινό. Σίγουρα η εικόνα έχει τεράστια δύναμη, νομίζω κανείς δεν πρέπει να το αμφισβητεί (κυρίως σε μικρότερες ηλικίες), που σε συνδυασμό με αυτό που μπορεί να κουβαλάει κάποιος μέσα στο μυαλό του μεταφράζεται ανάλογα. Δυστυχώς, όμως, τέτοια περιστατικά τραγικά και αδικαιολόγητα (εννοώ χωρίς κάποια φανερή αιτία) θλίβουν, ίσως φοβίζουν, και προκαλούν προβληματισμό για το πόσο επιρροή δέχονται κάποια άτομα και πόση "ανάγκη" έχουν να ταυτίζονται με κάποιες "εικονικές" καταστάσεις και πρόσωπα...

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος26/7/12 18:14

    einai polloi oi paragontes pou odigoun se mia tetoia sumperifora! Den eythynetai mia tainia. I koinwnia, i oikogeneia, to periballon tou atomou. Oi pieseis pou askountai analoga me tis ikanotites an thes tou kathe anthrwpou kai ta oria! Den ftaneis etsi eukola stin tautisi me mia eikoniki pragmatikotita an prwta den exeis xasei tin ousiastiki epikoinwnia me to "periballon" pou sunanastrefesai. Einai lupiro to gegonos. Alla auto den simainei pws einai o kanonas mias kathimerinotitas o fovos! I tainia tha erthei me to kalo kai edw kai den tis aksizei na upovathmistei gia ena tetoio gegonos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα σε καμία περίπτωση μία τέτοια παραγωγή δεν αξίζει να υποτιμηθεί, και δεν νομίζω πως θα συμβεί. Συμφωνώ για να καταφύγει κάποιος στην "εικονική" πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να υποκαταστήσει κάτι. Οι παράγωντες είναι πάρα πολύ και ποικίλουν σε κάθε περίπτωση. Ας ελπίσουμε απλά (όχι μόνο για αυτήν την ταινία αλλά γενικά) να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό στην ιστορία του σινεμά και όχι μόνο.:)

      Διαγραφή