Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Jesus of Nazareth! Η πιο αναγνωρίσιμη "εικόνα" του Ιησού




Για πάρα πολλά χρόνια, η τηλεόραση προβάλλει κάθε Πάσχα μία τηλεταινία για τη ζωή του Ιησού Χριστού. Οι περισσότεροι ίσως την έχετε παρακολουθήσει, πάνω από μία φορά. Πόσα, όμως, γνωρίζετε για αυτήν;

Ο πρωταγωνιστής

Μία από τις πιο γνώριμες μορφές του Ιησού, τουλάχιστον κινηματογραφικά, είναι αυτή του Robert Powell! Ο πρωταγωνιστής της τηλεταινίας γεννήθηκε την 1η Ιουνίου το 1944, στο Salford, Lancashire. Σπούδασε στο Manchester Grammar School και αργότερα φοίτησε στο University of Salford. Ήταν συμμαθητής με τον Sir Ben Kingsley. Ξεκίνησε την ασχολία του με την υποκριτική το 1964, όταν ακόμα σπούδαζε. Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση την έκανε στην ταινία "The Italian Job" το 1967.
Στις 29 Αυγούστου 1975 παντρεύτηκε την χορεύτρια Barbara Lord κι απέκτησε δύο παιδιά μαζί της, τον Barney το 1977 και την Kate το 1979.
Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε με την τηλεόραση και περιστασιακά με το σινεμά, ώσπου το 1977 ήρθε ο μεγαλύτερος ρόλος του, αυτός του Ιησού από τη Ναζαρέτ!
Η ερμηνεία του ήταν τόσο χαρακτηριστική που δεν μπόρεσε να απαλλαχθεί από την εικόνα που δημιούργησε και το βάρος του ρόλου. Παρόλα αυτά, συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ασχολείται κυρίως με την τηλεόραση και το θέατρο.

Η ταινία

Η ταινία με σκηνοθέτη και βασικό σεναριογράφο τον Franco Zeffirelli γυρίστηκε το 1977, με τα γυρίσματα να πραγματοποιούνται στην Τυνησία, στο Μαρόκο και στο Μεξικό. Πρόκειται για μία αγγλο-ιταλική παραγωγή, που το κόστος της έφτασε περίπου τα 12-18 εκατομμύρια δολάρια. Τα γυρίσματα ήταν εξαντλητικά, κυρίως για τον πρωταγωνιστή. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ταλαιπωρήθηκε αρκετά στα γυρίσματα, ιδιαίτερα στα γυρίσματα των σκηνών του Γολγοθά και της Σταύρωσης. Ο Σταυρός ήταν στην πραγματικότητα ασήκωτος για να αποτυπωθούν οι πραγματικές αντιδράσεις και αν δεν συγκρατιόταν από σχοινιά θα τον καταπλάκωνε, ενώ για να γυρίσει τη σκηνή της Σταύρωσης έκανε εξαντλητική δίαιτα για 6 μέρες. Ένα ακόμα ιδιαίτερο σημείο, είναι ότι ο Robert Powell δεν ανοιγοκλείνει σχεδόν ποτέ τα μάτια του καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, για να προσθέσει ένα ακόμη ξεχωριστό χαρακτηριστικό στο ρόλο. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 25 Μαρτίου το 1977 στο βρετανικό κανάλι ITV, ενώ λίγο αργότερα, στις 3 Απριλίου του ίδιου χρόνου, προβλήθηκε στην Αμερική στο κανάλι NBC.
Παρόλο που δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πιο ιδανική φιγούρα του "Ιησού", ο Robert Powell δεν ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη! Ο Al Pacino και ο Dustin Hoffman θεωρήθηκαν καταλληλότεροι αρχικά, ενώ ο Robert Powell είχε προταθεί για το ρόλο του Ιούδα. Ο ρόλος του Ιούδα φαίνεται να πέρασε πολλά ώσπου να καταλήξει στον Ian McShane ("The pirates of the Caribbean: On stranger tides"), αφού τον ρόλο αρχικά είχε πάρει ο Peter OToole, ο οποίος δεν μπόρεσε τελικά να συμμετέχει λόγω κάποιας ασθένειας. Στην ταινία βλέπουμε κι άλλους πολλούς γνωστούς ηθοποιούς. Η Anne Bancroft, η γνωστή από τους ρόλους της ως Mrs. Robinson στην ταινία "The Graduate" και ως Miss Havisham στην ταινία "Great Expectations", υποδύεται την Μαρία Μαγδαληνή. Ο πρόσφατα βραβευμένος με Oscar β’ αντρικού ρόλο Christopher Plummer υποδύεται τον Ηρώδη Αντύπα, ενώ η παλιά γνώριμη του Franco Zeffirelli Ιουλιέτα από την ταινία "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" Olivia Hussey ερμηνεύει το ρόλο της Παναγίας. Ακόμα, στο ρόλο του Νικόδημου συναντάμε τον Laurence Olivier, ως Καϊάφα τον Anthony Quinn και στον ρόλο του Ιωάννη του Βαφτιστή τον Michael York, γνωστό και από τις ταινίες του Austin Powers.
Η ταινία είναι ίσως η πιο προσεγμένη της κατηγορίας της και μία από τις πιο πετυχημένες. Η σκηνοθεσία και τα "χρώματα" της ταινίας έχουν έντονη τη σφραγίδα του σκηνοθέτη. Η μορφή και η ερμηνεία του πρωταγωνιστή έχουν χαραχτεί στη μνήμη μας και όχι άδικα αφού καταφέρνει να καθηλώσει. Ιδιαίτερα η σκηνή στο Όρος των Ελαιών τον άγγιξε τόσο πολύ που έκλαψε. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θέλει να τον θυμούνται γι’ αυτόν τον ρόλο και ότι η ζωή του έχει αλλάξει από τότε. Σε όλο τον κόσμο η ταινία συνεχίζει να προβάλλεται συχνά τηλεοπτικά, κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.




*Πηγές: wikipedia.org, imdb.com

20 σχόλια:

  1. καλησπέρααα..πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες...μπράβοοοοοοοοοο!!!!φιλιααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε!!!Φιλιά πολλά!!!:):)

      Διαγραφή
  2. Πραγματικα η εικονα του ηθοποιου ταυτιζεται με του Κυριου!Πολυ μεγαλη επιτυχια.
    Ευχομαι καλη Ανασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω δύσκολα θα υπάρξει κάτι καλύτερο. Ήταν μία από τις πολύ καλές κινηματογραφικές στιγμές. Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  3. Ενα περίεργο πράγμα με αυτήν την ταινία!
    Την έχω δει τόσες φορές - ούτε θυμάμαι πια πόσες - και ποτέ δεν την βαριέμαι!
    Νομίζω ήταν μοναδική!!!
    Καλή Μεγαλοβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο!Κάθε φορά είναι κάτι διαφορετικό!Καλό Πάσχά!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία ταινία όσες φορές και να τη δεις!Δε νομίζω να υπάρξει ποτέ κάτι καλύτερο!!!!!!
    Καλή Μεγαλοβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταφέρνει να "περνά" την κατάλληλη αύρα!Συμφωνώ μαζί σου!Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!

      Διαγραφή
  5. Νομίζω ότι η μορφή του Ιησού στην συγκεκριμένη τηλεταινία είναι αυτή που περίπου έχουμε όλοι στο μυαλό μας,σε σημείο να ανατριχιάζω προσωπικά κάθε χρονιά.Άντε Καλό Πάσχα να έχουμε και Καλή Ανάσταση και μακάρι να αναστηθούμε κι εμείς ως χώρα κι ως λαός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια ότι καταφέρνει χωρίς υπερβολές ούτε στην ενδυμασία ούτε στην ερμηνεία να δώσει μία εικόνα ασκητική, βγαλμένη σχεδόν από αγιογραφία, ας μου επιτραπεί. Καταφέρνει να περάσει τα συναισθήματα με ήρεμο άλλα καθηλωτικό τρόπο. Δεν είναι τυχαία η διάρκειά της μέσα στο χρόνο.Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!!!:)

      Διαγραφή
  6. Πολύ ωραίο και λεπτομερέστατο το αφιέρωμά σου. Προσωπικά, έχω να το δω 3-4 χρόνια, αλλά μικρότερος το έβλεπα φανατικά και δεν παύω να τη θεωρώ την καλύτερη μεταφορά της ζωής του Χριστού στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Νομίζω ότι η φράση σου "η πιο προσεγμένη της κατηγορίας της" λέει τα πάντα για αυτήν.

    Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση και υγεία πάνω από όλα σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω ότι οι περισσότεροι που ασχολούνται με τη μεταφορά της ζωής του Ιησού είτε προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, με αποτέλεσμα να κάνουν υπερβολές, είτε δεν ψάχνουν την ουσία, με αποτέλεσμα να έχουν τρανταχτές αστοχίες. Ας μη ξεχνάμε ότι οι βιογραφίες είναι ένα δύσκολο είδος, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα τόσο ιδιαίτερο, ευαίσθητο και σημαντικό θέμα. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και υγεία!

      Διαγραφή
  7. Η εικόνα του ως μεγαλύτερος δε μου κολλάει καθόλου! Μα καθόλου όμως..
    Η εικόνα του ως Ιησούς είναι τέλεια! Βλέποντας πρώτα αυτήν την ταινία και μετά όλες τις άλλες, ξενέρωσα απίστευτα..
    Καλώς σου ήρθα :)
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια!!!Είναι τόσο έντονη η εικόνα του από το ρόλο που όπως αλλιώς και να τον δει κανείς ξενίζει!!!Η διαφορά είναι τεράστια!Καλώς ήρθες!!!Ελπίζω να σου αρέσει το μπλοκ!Καλημέρα!:):):)

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος10/4/12 20:12

    Σκάφτηκα να πω κάτι περισσότερο από αυτά που διάβασα...αλλά δεν βρήκα!!!Συμφωνώ με όλους..Είναι μια 6ωρη τηλεταινία που ο Franco Zeffirelli- πιστέυω- έμεινε ο πιο πιστός στις Γραφες από την αρχή ως το τέλος, γι αυτό πραγματικά και εγώ την βρίσκω καταπληκτική και ξεχωριστή απ΄όλες τις άλλες.Και μην ξεχνάμε βέβαια ότι σ αυτή την παραγωγή έπαιξε και ο Έλληνας Γιώργος Βογιατζής στο ρόλο του Ιωσήφ-μικρός ρόλος αλλά σημαντικός!! Για τον Robert Powell τι να πω...καθηλωτικός, σαν αγιογραφία πραγματικά ακόμη και ερωτεύσιμος θα έλεγα(δεν πιστεύω να είναι βλάσφημο αυτό, χαχα) Σήμερα αρχίζει να προβάλλεται για μια ακόμη χρονιά και σίγούρα πάλι δεν θα χάσω επεισόδιο!!! Καλό Πάσχα σε όλους, με υγεία:-)
    Υ.Γ Πολύ ωραίο θέμα, συνέχισε γερά....
    Οlive:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο!Παίζει και ο Έλληνας Γιώργος Βογιατζής, ο οποίος έχει κι άλλες μικρές συμμετοχές σε ταινίες, όπως αυτή του Zorba the Greek. Ενδιαφέρον είναι ότι στην ταινία του Zeffirelli δεν ακούμε τη φωνή του ίδιου του ηθοποιού, καθώς είναι ντουμπλαρισμένος!!!Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και για τα καλά σου λόγια!!!Καλό Πάσχα!:):)

      Διαγραφή
  9. ένα μεγάλο μπράβο στον δημιουργό της σελίδας...όσο αφορά την ταινία θα συμφωνήσω με τα άλλα αδέρφια από πάνω και θα πω ότι είναι αριστούργημα τόσο ο ηθοποιός όσο και ολόκληρη η ταινία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μία ιδιαίτερη ταινία που δίνει έμφαση στα πρόσωπα και σέβεται (κατά τη γνώμη μου) όσο είναι δυνατό τα γεγονότα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά λόγια!:)

      Διαγραφή
  10. άργησα να την δώ αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και σωστή ο Πάουελ έχει ταυτιστεί απολυτα όσο για την πρόταση στην αρχική σελίδα θα την τιμήσω σε χαιρετώ και από εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Πιστεύω ότι μετά από τόσα χρόνια συνεχίζει να είναι η πιο προσεγμένη μεταφορά στην μεγάλη και μικρή οθόνη και ο Robert Powell η πιο πετυχημένη επιλογή. Καλό σου βράδυ!:)

      Διαγραφή