Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Fried Green Tomatoes (Πράσινες Τηγανητές Ντομάτες)! (1991)

Δείτε το trailer: Fried Green Tomatoes

Υπόθεση: Η Evelyn αντιμετωπίζει προβλήματα με το γάμο της. Ο μοναδικός άνθρωπος που δείχνει να καταλαβαίνει τα προβλήματά της και να τη βοηθά, είναι η Ninny, μία ηλικιωμένη γυναίκα. Η ιστορία της Idgie και της Ruth, δύο γυναικών στις δεκαετίες 1920 και 1930, που η Ninny αφηγείται στην Evelyn, καταφέρνει να την "αγγίξει" και να επηρεάσει την εικόνα που η ίδια έχει για τον εαυτό της.

Πρωταγωνιστούν: Kathy Bates, Jessica Tandy, Mary Stuart Masterson, Mary-Louise Parker, Stan Shaw, Cicely Tyson, Gailard Sartain, Chris O'Donnell, Gary Basaraba.
Σκηνοθεσία: Jon Avnet      Σενάριο: Fannie Flagg, Carol Sobieski.


Μία ταινία σε δύο χρόνους, καθώς βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1990, όμως η "καρδιά" της ταινίας βρίσκεται στις δεκαετίες 1920 και 1930. Η Idgie είναι ένα ατίθασο και ανήσυχο πνεύμα, με μοναχικά παιδικά χρόνια. Η Ruth είναι ένα παιδί της "καλής κοινωνίας" που βρίσκει την περιπέτεια στο πλευρό της Idgie. Η Evelyn είναι μία γυναίικα με δυσκολίες στο γάμο της και χαμηλή αυτοπεποίθηση, που βρίσκει την κατανόηση και την έμπνευση που ζητά στο πρόσωπο της Ninny, μιας ηλικιωμένης αλλά γεμάτης ζωή γυναίκας. Το έργο βασίζεται στο βιβλίο της Fannie Flagg "Fried Green Tomatoes At the Whistle Stop Cafe"
Μία ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φιλία και με αρκετές αναφορές σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα της δεκαετίας του 1930 (και όχι μόνο). 
Η κάθε μία ερμηνεία των πρωταγωνιστριών μοιάζει να ξεχωρίζει και να κατέχει το δικό της ξεχωριστό κομμάτι στην ταινία. Χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές, αλλά με έντονες και ανθρώπινες ερμηνείες καταφέρνουν να δημιουργήσουν ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Η σκηνοθεσία είναι λιτή, αλλά αναδεικνύει με καλό τρόπο το σενάριο και το συναίσθημα, κάνοντας ακόμα και σκληρές σκηνές να φαντάζουν περισσότερο ήπιες μέσα στο έργο. Σίγουρα υπάρχουν και κάποιες "αδύναμες" σκηνοθετικές στιγμές, καθώς και σεναριακές ανακολουθίες, αλλά βρίσκονται σε πολύ μικρό βαθμό και χάνονται σχεδόν στο σύνολο του έργου και των ερμηνειών.


Trivia:
Η ταινία έχει προταθεί για δύο Oscars (Best Actress in a Supporting Role- Jessica Tandy, Best Writing, Screenplay Based on Material Previously Produced or Published- Fannie Flagg και Carol Sobieski), τρεις Golden Globes (Best Motion Picture - Comedy/Musical, Best Performance by an Actress in a Motion Picture - Comedy/Musical- Kathy Bates, Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Motion Picture- Jessica Tandy) και πολλά ακόμη βραβεία.
Η Mary Stuart Masterson (Idgie) πραγματοποίησε όλες τις σκηνές με τις μέλισσες μόνη της, καθώς η κασκαντέρ (stunt double) παραιτήθηκε το τελευταίο λεπτό.
Το πρώτο  μέρος της μεταφοράς του βιβλίου σεναριακά έγινε από την Carol Sobieski, όμως οι παραγωγοί και ο σκηνοθέτης θεώρησαν ότι δεν ανταποκρινόταν ακριβώς σ' αυτό που ήθελαν για την ταινία. Σείρα είχε η Fannie Flagg, συγγραφέας και του ομότιτλου βιβλίου, να συνεχίσει, αλλά λόγω μειωμένου προϋπολογισμού έφτασε μόλις στις 70 σελίδες. Ο σκηνοθέτης Jon Avnet αναγκάστηκε να αναλάβει ο ίδιος και τη συγγραφή του screenplay, κάτι που τον απασχόλησε για τρία χρόνια, έχοντας φυσικά ως σύμβουλο και την συγγραφέα.
Έμπνευση για το Whistle Stop Cafe αποτελεί το Irondale Cafe, που βρίσκεται στο βορειο-ανατολικό Birmingham.
Η σεναριογράφος Fannie Flagg εμφανίζεται στην ταινία ως "δασκάλα" της Evelyn.
Η σεναριογράφος ήταν στενή φίλη με την Mary Kay Ash, της εταιρίας Mary Kay Cosmetics. Γι' αυτό και όταν η Evelyn αποφασίζει να γίνει σύμβουλος ομορφιάς στο αυτοκίνητο βλέπουμε την επιγραφή Mary Kay.
Υπάρχει στην πραγματικότητα το Whistle Stop Cafe, βόρεια της Macon Georgia. Μετά την επιτυχία της ταινίας, το σκηνικό της έχει παραμείνει ως τουριστική ατραξιόν.
Αν και στο βιβλίο αφήνεται να εννοηθεί ότι η Idgie και η Ruth είχαν κάτι παραπάνω από μία φιλική σχέση, ο σκηνοθέτης αποφάσισε στην ταινία να κρατήσει τη σχέση τους σε φιλικό επίπεδο.


 *Πηγές: imdb.com, youtube.com

24 σχόλια:

  1. Η ταινία αυτή υπήρξε από τις πολύ αγαπημένες μου!
    Οταν ξεκίνησα να την βλέπω, μου είχε φανεί λίγο βαρετή στην αρχή.
    Δεν το περίμενα ότι θα εξελισσόταν τόσο ενδιαφέρουσα.
    Τελικά την έχω δει 3-4 φορές!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ την πρώτη φορά είχα δει τυχαία ένα απόσπασμά της, αλλά όταν την είδα ολόκληρη μου άρεσε πολύ! Χαίρομαι που σου αρέσει!Καλή εβδομάδα και σε σένα!!!:)

      Διαγραφή
  2. Πόσο μ'αρέσουν οι παλιές ταινίες! Θα την νοικιάσω σύντομα φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα.. Συγχαρητήρια για το blog σου!Είμαι λάτρης των ταινιών και θα σε επισκέπτομαι πολύ συχνά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!Ελπίζω να σου αρέσει η ταινία! Χαίρομαι πάρα πολύ και θα περιμένω με πολύ μεγάλη χαρά σχόλια και προτάσεις σου!!!Καλή συνέχεια!:)

      Διαγραφή
    2. Την είδα πριν από δύο ημέρες και μου άρεσε πάρα πολύ!! Στο τέλος ήταν αρκετά συγκλονιστική η αποκάλυψη του εγκλήματος αλλά ήταν πολύ καλή ταινία!H Mary Stewart Masterson δεν είχε φοβερή ερμηνεία;;

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε!!! Και που μοιράζεσαι τη γνώμη σου! Ναι η αλήθεια είναι ότι το τέλος είναι σκληρό(γι' αυτό μίλησα για σκληρές σκηνές), αλλά με κάποιο τρόπο καταφέρνει να "περνά" μέσα στην ταινία νομίζω. Η ερμηνεία της είναι πάρα πολύ καλή και πολύ χαρακτηριστική!!! Νομίζω πως ήταν πολύ καλή επιλογή, γιατί και το φιζίκ της και η ερμηνεία της ταίριαξαν με τον χαρακτήρα (όπως και των περισσότερων του καστ).

      Διαγραφή
  3. Pou ti thimithikes!!!!! Ti orea tainia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει χρόνια στην ταινιοθήκη μου και εντελώς τυχαία έπεσε στα "χέρια" μου ξανά...!Χαίρομαι που σου άρεσε!:)

      Διαγραφή
  4. Ωραιότατο.Απο τις πιο καλές ταινίες τύπου ''Σάββατο μεσημέρι'' όπως τις χαρακτηρίζω.Ακόμα θυμάμαι την προβολή της στο σινεμά που την είδα άρα μιλάμε για ένα classic.\H Mary Stewart Masterson ήταν απο τις ωραίες ανεξάρτητες παρουσίες κρίμα που δεν συνέχισε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τη θεωρώ μία από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες αυτού του τύπου. Συμφωνώ πως η Mary Stewart Masterson δίνει μία πάρα πολύ καλή ερμηνεία... Η αλήθεια είναι ότι ασχολήθηκε περισσότερο με την τηλεόραση, ενώ οι επιλογές της στον κινηματογράφο δεν ξέρω αν ήταν οι καλύτερες...

      Διαγραφή
  5. μια ταινία με τέλος έκπληξη!
    θα την έβλεπα ευχαρίστως ξανά.
    ώστε έγινε ατραξιόν το μέρος εκεί;και γιατί όχι!
    να πάμε!
    καλημερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα! Να πάμε! Ναι έγινε ατραξιόν! Κι εμένα μου έκανε εντύπωση στην αρχή! Ανάπτυξη περιοχής!χα! Ωραίο το τέλος! Καλημέρα!:)

      Διαγραφή
  6. Μια από τις ταινίες που λάτρεψα κι έγινε αιτία για να φτιάξω πράσινες τηγανιτές ντομάτες!!!! Να είσαι καλά που μου την θύμησες!!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια; Δεν έχω φάει ποτέ! Είναι καλές; Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει!Καλό βράδυ!:)

      Διαγραφή
  7. Το είδα τοτε.. στο σινεμά. Μου άρεσε πάρα πολύ, πρέπει να την ξαναδω, περάσαν 20 χρόνια!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόλαβα να το δω στο σινεμά (και ζηλεύω!χαχα!) Αν και πάνε πολλά χρόνια που το πρωτοείδα, όταν το ξαναείδα με αφορμή την κριτική ήταν σαν να μην είχε περάσει μέρα! Νομίζω θα σου αρέσει το ίδιο!:)

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος11/10/12 23:55

    Αυτή την ταινία την είχα δει όταν ήμουν ακόμα μικρή και η μητέρα μου νοίκιαζε ταινίες και τις βλέπαμε τα Σαβ/κα! Οι πράσινες τηγανιτές ντομάτες και τα μαθήματα πιάνου. Οι δυο ταινίες που με προσδιόρισαν με τον δικό τους τρόπο. Τα χρόνια έχουν περάσει και συνεχίζω να τις βλέπω ξανά και ξανά. Οι πράσινες τηγανιτές ντομάτες είναι ίσως από τα πιο σπουδαία φιλμ που έχουν γυριστεί για τον ρατσισμό και όχι μόνο. Έχω και την αφίσα. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πιστεύω ότι περνά πολλά μηνύματα! Είναι μία από τις ταινίες που μου έκαναν πολύ εντύπωση γιατί κι εγώ την πρωτοείδα σε σχετικά μικρή ηλικία. Είναι πολύ γλυκιά η αφίσα!:)

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος10/11/13 20:48

    η αγαπημενη μου ταινια. τελειες ερμηνειες, σεναριο και σκηνοθεσια.και ποσο, μα ποσοοο κλαμααα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. παιδια αν καποιος απο σας γνωριζει θα ηθελα να πει ποιο ειναι το τραγουδι που ακουγεται στην ταινια; πολυ βαθια κ σκοτεινη η φωνη αλλα κ μουσικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μηπως γνωριζει κανεις ποιο ειναι το τραγουδι που ακουγεται στην ταινια; σκοτεινη κ μυστηρια φωνη καθως κ μουσικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι έχει ωραία μουσική η ταινία! Δεν ξέρω σε ποιο από όλα τα τραγούδια αναφέρεσαι, αλλά στην παρακάτω σελίδα ελπίζω να βρεις αναλυτικά ό,τι χρειάζεσαι για τη μουσική της ταινίας! Ελπίζω να βοήθησα! Καλή εβδομάδα!:)
      http://en.wikipedia.org/wiki/Fried_Green_Tomatoes_%28soundtrack%29#Soundtrack
      http://www.imdb.com/title/tt0101921/soundtrack?ref_=tt_trv_snd

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω θερμα! το βρηκα :)

      Διαγραφή
    3. αυτο ηταν! ευχαριστω για την βοηθεια <3

      http://youtu.be/mZmc_9OcxRk

      Διαγραφή