Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Manchester by the sea (2016)!



Ο Lee είναι ένας άντρας που ζει με τα τραύματα του παρελθόντος. Ένα τραγικό ατύχημα θα τον αλλάξει και θα αλλάξει και τη ζωή του για πάντα. Χρόνια μετά αναγκάζεται να επιστρέψει στην «πηγή του πόνου» του, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όταν χάνει τον αδερφό του. Το να αναλάβει την κηδεμονία του έφηβου ανιψιού του όμως  και να αντιμετωπίσει το παρελθόν θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα.
Μία τραγική ιστορία, μία τραγική στιγμή που μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Πώς μπορεί κάποιος να ζήσει με τις τύψεις και με την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτόν; Πώς μπορεί να βρει τη δύναμη να συνεχίσει και να μαζέψει ξανά τα κομμάτια του εαυτού του; Ένας άνθρωπος απομονωμένος από μία ολόκληρη πόλη, αλλά κυρίως απομονωμένος από τον ίδιο του τον εαυτό. Μία αφηγηματική ιστορία, αφηγηματική μέσα από εικόνες. Η ταινία παίρνει το χρόνο της και εξιστορείται σταδιακά και με λακωνικότητα τα γεγονότα μέσα από σκηνές και μικρές αναδρομές παρά με λόγια. Η μουσική και οι εκφράσεις του προσώπου είναι εκείνα που επιβάλλουν το συναίσθημα.
Ο Casey Affleck είναι εκείνος που κερδίσει την ταινία με την λακωνική αλλά έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ερμηνεία του. Η χημεία του με τον Lucas Hedges, ο οποίος είναι εξίσου καλός, είναι φανερή και πολύ σημαντική για την ταινία. Ένας έφηβος που χάνει το στήριγμά του, προσπαθεί να κατανοήσει τι έχει συμβεί, να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, να βρει τις ισορροπίες του και να συνεχίσει τη ζωή του. Αξιόλογη είναι και η ερμηνεία του Kyle Chandler και της Michelle Williams, η οποία, αν και δεν εμφανίζεται πολύ στην ταινία, καταφέρνει να αποδώσει με πολύ καλό τρόπο την εξέλιξη του χαρακτήρα της. Την βλέπουμε σε τρεις τελείως διαφορετικές συναισθηματικές στιγμές και καταφέρνει χωρίς πολλά λόγια να περάσει το ευάλωτο του χαρακτήρα, αλλά και τη δύναμή της. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Kenneth Lonergan, ο οποίος φαίνεται να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θέλει να παρουσιάσει την ιστορία του. Μία αρκετά καλή σκηνοθετική ματιά σε μία ανθρώπινη τραγική ιστορία, που εστιάζει στο πρόσωπο των ανθρώπων, μέσω του οποίοι περνά το συναίσθημα, αλλά και με πλάνα της πόλης και της φύσης σε ένα γκρίζο χειμωνιάτικο τοπίο που ταιριάζει με το κλίμα της ταινίας. Αν και το πρώτο μέρος της ταινίας μοιάζει να κυλά με λίγο παραπάνω αργούς ρυθμούς από όσο ίσως θα έπρεπε μέχρι να «μπούμε» στην ιστορία, σταδιακά ξετυλίγεται το παρελθόν, γνωρίζουμε τους χαρακτήρες και βλέπουμε τις ανθρώπινες ιστορίες.

*8/10

Trivia:

  • Αρχικά ο Matt Damon ήταν να σκηνοθετήσει την ταινία, αλλά εξαιτίας του προγραμματισμού δεν μπόρεσε. Έτσι, ανέλαβε ο Kenneth Lonergan και τη σκηνοθεσία, δίνοντάς του έτσι μεγαλύτερη καλλιτεχνική δημιουργική ελευθερία, ενώ ο Matt Damon συμμετέχει στην ταινία ως παραγωγός.
  • Είναι η τρίτη ταινία του Kenneth Lonergan ως σεναριογράφου και σκηνοθέτη.
  • Η βάρκα στην ταινία φαίνεται να έχει το όνομα Claudia Marie, το οποίο φαίνεται ότι ήταν το όνομα της μητέρας του Joe και του Lee, όπως φαίνεται από τη σκηνή της κηδείας.
  • Και τις δύο φορές που παρακολουθούν αγώνα χόκεϊ στην τηλεόραση, πρόκειται για ακριβώς τον ίδιο αγώνα.
  • Η σκηνή με τη δυσκολία στο φορείο και το ασθενοφόρο δεν ήταν μέσα στο σενάριο, αλλά πραγματικά οι ηθοποιοί δυσκολεύτηκαν. Ο σκηνοθέτης αποφάσισε να την εντάξει στην ταινία.
  • Ο Kenneth Lonergan εμφανίζεται στην ταινία ως ο περαστικός που επεμβαίνει όταν ο Lee τσακώνεται με τον Patrick στο δρόμο.

*Πηγές: imdb.com, google.com


2 σχόλια:

  1. Θα ήθελα λίγο παραπάνω Michelle Williams!
    Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες μας έδωσες στο τέλος. Μου είχε κάνει εντύπωση η σκηνή με το ασθενοφόρο καλύτερα που δεν την έκοψαν φάνηκε πιο αληθινή έτσι.
    Καλή δημιουργική συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου για την Michelle Williams! Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να βλέπαμε λίγο περισσότερο και τη δική της οπτική γωνία.
      Και μένα μου έκανε εντύπωση η σκηνή και αφού διάβασα την πληροφορία μου έκανε εντύπωση και το πως αντέδρασαν οι ηθοποιοί, καθώς συνέχισαν σαν να ήταν μέρος του σεναρίου.
      Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Καλή συνέχεια και σε σένα!:)

      Διαγραφή