Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Νώε (2014)!




Μια ιστορία εμπνευσμένη από το βιβλίο της Γένεσης και τον κατακλυσμό του Νώε. Μία ταινία του σκηνοθέτη Darren Aronofsky (“Requiem for a dream”, “Black Swank”, “The Wrestler”) με πρωταγωνιστές τους Russell Crown, Jennifer Connelly, Ray Winstone, Anthony Hopkins, Emma Watson, Douglas Booth και Logan Lerman.
Πολλές συζητήσεις έχουν γίνει για τη συγκεκριμένη ταινία, καθώς απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες του Ισλάμ (ο Νώε θεωρείται προφήτης του Ισλάμ, που σημαίνει ότι απαγορεύεται να αποτυπωθεί το πρόσωπό του), αλλά προκάλεσε και αρκετές αντιδράσεις και στο χριστιανικό κόσμο.
Όσο αφορά το τεχνικό κομμάτι της ταινίας, έχει πολύ καλή εικόνα και η σκηνή του κατακλυσμού είναι εντυπωσιακή, όπως επίσης και η σκηνή στην ανατολής μετά το όραμα (αν και πάλι φαινόταν η τεχνική επεξεργασία). Παρόλα αυτά, τα ειδικά εφέ, ιδιαίτερα στην παρουσίαση των ζώων, θεωρώ ότι δεν ήταν τόσο πετυχημένα, καθώς φαινόταν η τεχνική επεξεργασία έντονα. Από άποψη ερμηνειών, η Jennifer Connelly δίνει μία πολύ καλή ερμηνεία και στο μέτρο που πρέπει. Η Emma Watson φαίνεται να προσπαθεί πολύ να ξεφύγει από το ρόλο της στο Harry Potter και να δουλεύει τις υποκριτικές της δυνατότητες. Μεγαλώνει και θέλει να το δείξει και στο φακό (με τη θετική έννοια). Πολύ καλός στο ρόλο του είναι και ο Ray Winstone στο ρόλο του κακού. Δυναμικός και όσο υπερβολικός χρειάζεται. Για το Russell Crown και τον Anthony Hopkins είναι λίγο πιο ιδιαίτερη περίπτωση γιατί υποδύονται ρόλους που όλοι κάπως τους έχουμε πλάσει στο μυαλό μας. Ο Russell Crown προσπαθεί, αλλά δεν παύει να δείχνει ότι κρατάει κάποιες αποστάσεις. Το ίδιο και ο Anthony Hopkins στο ρόλο του «σοφού». Έχει έναν μικρό ρόλο που απλά δίνει μία πρόσθετη νότα στην ταινία (εξάλλου αυτό προσθέτει και η παρουσία του ίδιου του Hopkins στην ταινία).
Όσο αφορά τώρα το σκηνοθετικό-σεναριακό κομμάτι, εκεί είναι που υπάρχουν και οι περισσότερες ενστάσεις. Μεγάλη συζήτηση προκάλεσε η παρουσία πολλών στοιχείων επιστημονικής φαντασίας και "μαγικών" (τουλάχιστον περισσότερα από όσα θα έπρεπε), όπως για παράδειγμα η παρουσία των πέτρινων έκπτωτων αγγέλων με τον τρόπο που παρουσιάζονται στην ταινία. Λειτουργούν ως «από μηχανής θεοί», αλλά με έναν τρόπο όχι τόσο ρεαλιστικό. Παράλληλα, αρκετοί είναι και οι αναχρονισμοί και οι ετεροχρονισμοί σε στοιχεία, όπως οι περικεφαλαίες-μάσκες, το τζάκι στην κιβωτό, το «μαγικό» κομμάτι υφάσματος, τα όπλα, οι αλυσίδες και οι λαμαρίνες που χρησιμοποιούνταν. Τα ρούχα επίσης ήταν παραπάνω περιποιημένα και καλοραμμένα σε αρκετές περιπτώσεις από ό,τι θα έπρεπε. Τα μηνύματα που θέλει να παρουσιάσει είναι θετικά (αν και ο Νώε παρουσιάζεται διαφορετικός και πολύ πιο σκληρός από όπως τον έχουμε φανταστεί), θέλοντας να κρατήσει το πνεύμα της ειρήνης και της κάθαρσης. Παρόλα αυτά, διατηρεί αρκετά στοιχεία, αλλά υπάρχουν και πολλές αποκλείσεις και παραλείψεις σε σχέση με την Παλαιά Διαθήκη (ίσως αυτό συμβαίνει γιατί στην πραγματικότητα γνωρίζουμε πολύ λίγα για την ιστορία και την προσωπικότητα του Νώε).
Συμπέρασμα; Αν κάποιος την αντιμετωπίσει ως μία ταινία φαντασίας, είναι μία συμπαθητική ταινία, ενώ αν κάποιος την αντιμετωπίσει ως μία μεταφορά των Γραφών στη μεγάλη οθόνη ίσως απογοητευτεί από κάποια σημεία, καθώς υπάρχει μία πιο ελεύθερη μεταφορά.

Trivia:

  • Η ταινία απαγορεύτηκε στο Bahrain, στην Αίγυπτο, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  • Είναι η τρίτη συνεργασία του Russell Crown με την Jennifer Connelly μετά το A beautiful mind (είχαν υποδυθεί ξανά το αντρόγυνο) και Winters Tale.
  • Στην ταινία δεν ακούγεται η λέξη Θεός. Όλοι οι χαρακτήρες Τον αποκαλούν μόνο ο Δημιουργός.
  • Στις Γραφές το όνομα της γυναίκας του Νώε αναφέρεται ως αδερφή του Tubal-Cain, αλλά δεν υπάρχει κάποια άλλη αναφορά για εκείνη. Στην ταινία παρόλα αυτά δεν παρουσιάζεται καμία σχέση μεταξύ των δύο.
  • Η φωνή του Samyaza είναι του Nick Nolte.
  • Κανένα ζώο δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ταινίας.
  • Η Emma Watson δήλωσε πως τα γυρίσματα ήταν αρκετά δύσκολα καθώς γίνονταν πολύ πρωινές ώρες και οι συνθήκες ήταν δύσκολες καθώς ο σκηνοθέτης ήθελε να μεταφέρει τις συνθήκες εκείνης της εποχής.


*Πηγές: imdb.com

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σου και καλή σου βδομάδα. Πολύ περιεκτική η θεώρηση της ταινίας και την αναζητούσα για να μάθω κάποια πράγματα για αυτήν. Ο ARRONOFSKY είναι από τους σκηνοθέτες δημιουργούς που με συγκινεί και με ενδιαφέρει αλλά εδώ στον "ΝΩΕ" πραγματικά έννιωσα τουλάχιστον αμήχανα...!
    Δεν ξέρω το κίνητρο να δουλέψει πάνω σε αυτό το θέμα καθώς πέραν από το "πιασάρικο" του θέματος και της ψηφιακής φόρτωσης, δεν βλέπω τίποτα το σημαντικό να δώσει και να δουλέψει όπως στα προηγούμενα ψυχολογικά του αριστουργήματα.
    Ειλικρινά με απογοήτευσε αυτό και αν μου έλεγες πριν χρόνια ότι ο ARRONOFSKY θα έκανε ταινία τον ΝΩΕ ειλικρινά θα το προσπερνούσα χαμογελώντας.
    Αυτό φυσικά δεν αναιρεί την αρτιότητα και τη δουλειά του στην ταινία να εξηγούμαστε αλλά ο ARRONOFSKY σηματοδοτούσε στον Κινηματογράφο "άλλα" πράγματα βαθύτερα από μια ταινία πάνω σε ένα κεφάλαιο της Βίβλου.
    Εύχομαι καλή συνέχεια στην ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ σου και την προσφορά σου που είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμένα μου έκανε εντύπωση αυτή η δουλειά του Aronofsky σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες του, όχι τόσο γιατί διάλεξε ένα θέμα μέσα από τη Βίβλο, καθώς έχει να πει πράγματα, αλλά ο τρόπος με το οποίο το μετέφερε σε κάποια σημεία (κυριώς τεχνικά-ψηφιακά) θα χρειαζόταν κατά τη γνώμη μου λίγη περισσότερη δουλειά, χωρίς να ακυρώνει όπως ανέφερες την δουλειά και την προσπάθειά του. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου και για τα καλά σου λόγια! Καλή εβδομάδα!:)

      Διαγραφή
  2. Ανυπομονώ να τη δω ακόμα και αν έχουν κάνει τις αναμενόμενες διαστρεβλώσεις! Περιμένω να δω τα εφέ που θα έχουν χρησιμοποιήσει αλλά και τις ερμηνείες των ηθοποιών. Ευχαριστούμε πολύ αγαπητή μου για την παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!!! Περιμένω με χαρά τις εντυπώσεις σου όταν το δεις! Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!:)

      Διαγραφή
  3. Δεν υπάρχει περίπτωση να την χάσω αυτήν την ταινία.
    Πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ το ίδιο πίστευα αλλά στην πραγματικότητα δεν με ενθουσίασε όσο περίμενα. Περιμένω με χαρά τις εντυπώσεις σου! Καλή εβδομάδα!:)

      Διαγραφή
  4. θα το δούμε αφου το προτείνεις μαριόν μου καλημέρα όλη μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Θα χαρώ να μοιραστείς τις απόψεις σου για την ταινία όταν τη δεις!:)

      Διαγραφή