Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Hitchcock (2012)!


Υπόθεση: Ο Alfred Hitchcock είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και εμπορικούς σκηνοθέτες. Όταν, όμως, μετά από μία μεγάλη επιτυχία η αμφισβήτηση του Τύπου, οι προσωπικές ανασφάλειες και η πρόκληση έρχονται στο προσκήνιο... τότε είναι η ώρα του... "Psycho"!


Το έργο εστιάζει στην περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας "Psycho" και την ζωή του σκηνοθέτη της, Alfred Hitchcock, κατά τη διάρκεια αυτή. Η ταινία καταφέρνει σε αρκετά καλό βαθμό να παρουσιάσει την ιδιόμορφη, εκκεντρική, δημιουργική προσωπικότητα του "Master of Suspense", Alfred Hitchcock. Τον ρόλο του ιδιαίτερου σκηνοθέτη υποδύεται  ο Anthony Hopkins. Η εξωτερική μεταμόρφωση, ο ιδιαίτερος τρόπος-μίμηση ομιλίας και η χωρίς πολλές υπερβολές ερμηνεία κάνουν τον Anthony Hopkins μία από τις καλύτερες επιλογές για το ρόλο. Είναι από τις λίγες φορές που έχουμε την ευκαιρία, έστω και μέσω μίας ταινίας, να πάρουμε μία "γεύση" της σχέσης που είχε ο Alfred Hitchcock με τη γυναίκα του. Μία γυναίκα με όνειρα, φιλοδοξίες, αγάπη για τον σύζυγό της αλλά που αισθάνεται μόνη, ζητώντας κάποια διέξοδο και τη δική της θέση δίπλα στην ιδιαίτερα εξωστρεφή προσωπικότητα του Alfred Hitchcock. Τον ρόλο της δυναμικής και "ανήσυχης" Alma Reville υποδύεται η Hellen Mirren. Αρκετά φυσική, με στιγμές ευαισθησίας και αρκετά καλή χημεία με τον Anthony Hopkins.
Το σενάριο επικεντρώνεται στη μεγαλύτερη, ίσως, επιτυχία του Alfred Hitchcock, την ταινία "Psycho" (1960), που θεωρείται πλέον μία από τις κλασικές ταινίες τρόμου, καθώς περιλαμβάνει μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες σκηνές του σινεμά, όπως αυτή στο ντουζ, κι ένα από τα διασημότερα sound theme. Το ρόλο του πρωταγωνιστή της ταινίας "Psycho", Anthony Perkins, υποδύεται ο James D' Arcy, που αν και έχει έναν σχετικά μικρό ρόλο, αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις. Το ρόλο της Janet Leigh, πρωταγωνίστριας του "Psycho", υποδύεται η Scarlett Johansson, σε μία αρκετά καλή ερμηνεία, χωρίς, δυστυχώς, ιδιαίτερη "ένταση", όμως, κάτι που ίσως να οφείλεται και στα πλαίσια του ρόλου. Πολύ καλοί είναι και οι δεύτεροι ρόλοι, όπως της Toni Collette ως γραμματέας του Alfred Hitchcock και της Jessica Biel ως Vera Miles.
Ο σκηνοθέτης Sacha Gervas προσπάθησε να κρατήσει με κάποιο τρόπο την ατμόσφαιρα των ταινιών του Alfred Hitchcock, με τον τρόπο της αφήγησης, το υπόγειο αλλά τονοτικό χιούμορ, τις σκοτεινές στιγμές και τα υπονοούμενα, όπως στην τελευταία σκηνή-παραπομπή στην ταινία "The Birds"
Αν και δε λείπουν οι αδύναμες στιγμές και το suspense δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ταινιών του Alfred Hitchcock, όπως είναι αναμενόμενο λόγω της διαφοράς του είδους ταινιών, πρόκειται για μία αρκετά καλή προσπάθεια, με μεγάλα ονόματα στο cast και καλές ερμηνείες, ενώ οι λάτρεις του Hitchcock θα βρουν ευχάριστες τις αναφορές και τα "παιχνιδίσματα" με ταινίες και σημεία αναφοράς του Hitchcock.

Trivia:
  • Το βιβλίο "Psycho" του Robert Bloch, στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία, είναι εμπνευσμένο από την αληθινή ιστορία του Ed Gein. Ο Ed Gein αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τον ήρωα της ταινίας "The Silence of the Lambs", τον οποίο υποδύθηκε ο Anthony Hopkins.
  • Τα γυρίσματα της ταινίας "Hitchcock" ολοκληρώθηκαν σε 36 ημέρες.
  • Ο Adrew Garfield ήταν υποψήφιος για να υποδυθεί τον ρόλο του James D' Arcy, αλλά οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν του το επέτρεψαν.
  • Η Hellen Mirren είναι υποψήφια για Golden Globe για το ρόλο της στην ταινία.
  • Ο Anthony Hopkins και ο Alfred Hitchcock είχαν γνωριστεί σε ένα εστιατόριο στις αρχές της καριέρας του Anthony Hopkins.
  • Η ταινία "Psycho" είχε αποσπάσει 4 υποψηφιότητες για Oscar.
  • Τα γυρίσματα του "Psycho" ξεκίνησαν στις 30 Νοεμβρίου 1959 και ολοκληρώθηκαν την 1 Μαρτίου 1960.
  • Ο Walt Disney αρνήθηκε να επιτρέψει στον Alfred Hitchcock να πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Disneyland, επειδή δεν του άρεσε καθόλου η ταινία "Psycho"
  • Στην ταινία "Psycho" συμμετείχε και η κόρη του Alfred Hitchcock και της Alma Reville, Patricia Hitchcock.
  • Ο Alfred Hitchcock αγόρασε μυστικά τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου "Psycho" μόλις για 9.000 δολάρια.
  • Η ταινία "Psycho" είναι η τελευταία ασπρόμαυρη ταινία που σκηνοθέτησε ο Alfred Hitchcock και η τελευταία του στην Paramount Pictures.
  • O Alfred Hitchcock και η Alma Reville γεννήθηκαν την ίδια χρονιά, 1899, με μόλις μία μέρα διαφορά.
  • Παρόλο που ο Alfred Hitchcock έχει προταθεί 5 φορές για Oscar, δεν κατάφερε να αποσπάσει κανένα!

*Πηγές: imdb.com

6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ήθελα πολύ να τη δω! Ελπίζω να σου αρέσει!:)

      Διαγραφή
  2. Είναι μια από τις ταινίες που σκοπεύω να δω γιατί με ιντριγκάρει τόσο το θέμα όσο και η ερμηνεία της πάντα ταλαντούχας Mirren. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις στα trivia!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Είναι πολύ καλή στο ρόλο της! Και όλο το καστ της ταινίας νομίζω ότι είναι προσεγμένο! Το "Ψυχώ" είναι μία από τις πιο γνωστές ταινίες, και τα γυρίσματά του έχουν αρκετό ενδιαφέρον, όπως και το "μυστήριο" με το οποίο ο Alfred Hitchcock δούλευε στις ταινίες του! Εύχομαι να σου αρέσει! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!:)

      Διαγραφή
  3. Καλή χρονιά! Το είδα πρόσφατα και ήταν "δυνατό". Τέλος ένα τριβια μπόνους. Ο Εd Gein αποτέλεσε την έμπνευση και για τον γνωστό σε όλους Leatherface, του Texas Chainsaw Massacre και επίσης για το όλο feel του ντεκόρ της πρώτης ταινίας στο σχετικό σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά!!! Είναι αρκετά προσεγμένη ταινία! Σε ευχαριστούμε πολύ για το trivia!!! Δεν το γνώριζα! Πολύ ενδιαφέρον!!!:)

      Διαγραφή