Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Spotlight (2015)!



Μία από τις πιο συγκλονιστικές και πιο ευαίσθητες ιστορίες, αυτή της αποκάλυψης του κοινωνικού και εκκλησιαστικού σκανδάλου για κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς, που έφερε στο φως η εφημερίδα Boston Globe, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη.
 Με αφορμή μία καταγγελία για κακοποίηση ανηλίκου από έναν καθολικό ιερέα που φτάνει στην εφημερίδα, μία ομάδα δημοσιογράφων ξεκινά μία τεράστια προσπάθεια για να αποκαλύψει την αλήθεια. Με αρκετές δυσκολίες στην αρχή, καθώς πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και δύσκολα θα υπάρξουν μαρτυρίες. Σταδιακά όμως η σιωπή λύνεται, μάρτυρες αρχίζουν να εμφανίζονται και τα στοιχεία να συσσωρεύονται. Η αρχική εκτίμησή τους διαψεύδεται, καθώς δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τα περιστατικά ξεπερνούν τις χιλιάδες και ξεπερνούν τα σύνορα της Βοστόνης. Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα αποκαλύπτεται, αφού όλοι γνώριζαν, ακόμη και το ίδιο το Βατικανό, αλλά δεν ενεργούσαν.
Μία ταινία του Tom McCarthy, με πρωταγωνιστές τους Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery, Liev Schreiber, Stanley Tucci και πολλούς ακόμα. Μία ταινία με αρκετά καλή σκηνοθεσία, συνολική καλή προσπάθεια στις ερμηνείες, με αυτές των Mark Ruffalo, Rachel McAdams και Stanley Tucci να ξεχωρίζουν, και καλή φωτογραφία που δίνει την αισθητική της εποχής. Μία ταινία κοινωνική, ανθρώπινη, αλλά και για την δημοσιογραφική ακεραιότητα και ευαισθησία. Καλύπτει τα γεγονότα από το 1976 έως το 2002. Μία ιστορία που άλλαξε τα δεδομένα, τη νοοτροπία και έφερε στο φως πολλά ερωτήματα και προβληματισμούς.


*7,3/10

Trivia:

  • Η πραγματική ομάδα δημοσιογράφων από την Boston Globe έλαβε μέρος στην ταινία ως σύμβουλος. Ο Mark Ruffalo στο διάλειμμα κάθε γυρίσματος συνήθιζε να ζητά από τον πραγματικό Michael Rezendes να του διαβάζει τα λόγια του ρόλου, ενώ ο πραγματικός Walter Robinson δήλωσε πως ήταν σαν να κοιτά τον εαυτό του σε καθρέφτη όταν έβλεπε τον Michael Keaton.
  • Το σενάριο της ταινία το 2013 θεωρήθηκε ένα από τα σενάρια που ήταν πιο απίθανο να γυριστεί.

*Πηγές: imdb.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου