Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

The Hunger Games: Catching Fire (2013)!Ένα χρόνο μετά τους 74ους Αγώνες Πείνας, η Katnis και ο Peeta έχουν επιστρέψει στην περιοχή τους, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η σχέση τους αποδεικνύεται ότι ήταν ένα τέχνασμα για να μπορέσουν να βγουν από την Αρένα, καθώς η Katnis συνεχίζει να τρέφει συναισθήματα για τον Gale. Το γεγονός αυτό, όμως, πρέπει να παραμείνει κρυφό, τόσο από το κοινό, όσο και από τον ίδιο τον πρόεδρο του Καπιτωλίου, καθώς θα είχε επιπτώσεις και για τους δύο. Η στάση της Katnis στην Αρένα και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε το Φινάλε, έχουν γεννήσει την ελπίδα στον κόσμο για αλλαγή. Κάτι έχει αλλάξει από τους προηγούμενους Αγώνες. Ένα κίνημα έχει αρχίσει να δημιουργείται, μία επανάσταση ξεκινά, έχοντας ως σύμβολο την Katnis. Το Καπιτώλιο, προσπαθώντας να ελέγξει την κατάσταση και να αποδυναμώσει κυρίως την Katnis, αλλά και τους υπόλοιπους πρώην νικητές των Αγώνων, αποφασίζει να διοργανώσει Αγώνες στους οποίους θα συμμετέχουν μόνο πρώην νικητές. Έτσι, η Katnis με τον Peeta ξαναβρίσκονται στην Αρένα, αυτή τη φορά όμως αντιμέτωποι με κάποιους από τους καλύτερους παίκτες και αρκετά ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Θα κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν ξανά τις εντυπώσεις, αλλά και να συνεχίσουν να διαφυλάσσουν τις αξίες και τα πιστεύω τους. Κατά τη διάρκεια τις προετοιμασίας, και στην προσπάθειά τους να πείσουν τον πρόεδρο του Καπιτωλίου, οι δυο τους θα έρθουν πιο κοντά. Τίποτα δεν είναι όμως όπως πριν, καθώς όλοι θέλουν η κατάσταση να αλλάξει. Θα μπορέσουν να αλλάξουν… τους κανόνες του παιχνιδιού;
Το δεύτερο μέρος των Hunger Games εξελίσσεται σε σχέση με το πρώτο, που έμοιαζε κάπως αμήχανο. Έχει περισσότερο ενδιαφέρον, τόσο για την εξέλιξη των χαρακτήρων, αλλά και για την ίδια την ιστορία και τα μηνύματα που θέλει να περάσει. Γίνεται ακόμη πιο ανθρωποκεντρικό, παρόλο που δε λείπουν τα πολλά και εντυπωσιακά εφέ και η υψηλή ποιότητα εικόνας. Προσπαθώντας το Καπιτώλιο να ελέγξει την κατάσταση, καταφέρνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς οι πρώην νικητές των Αγώνων δεν αντιμετωπίζουν θετικά την επιστροφή τους στην Αρένα. Ακόμη, η στάση του κοινού απέναντι στους Αγώνες έχει αρχίζει να αλλάζει, καθώς ο ανθρώπινος παράγοντας ξεπερνά τη δυναμική του θεάματος.
Βλέπουμε χαρακτήρες να αλλάζουν και να αναλαμβάνουν δράση, παρά το κόστος. Η Katnis θα γίνει χωρίς να το καταλάβει σύμβολο αυτής της αλλαγής και μέρος του σχεδίου. Θα καταφέρουν να αλλάξουν την συνθήκη και να γίνουν νικητές και όχι απλά επιζώντες;
Πρόκειται για μία ταινία δράσης, που με το δικό της τρόπο και μέσα από το δικό της φουτουριστικό και εικονικό περιβάλλον προσπαθεί να περάσει μηνύματα και να χρησιμοποιήσει τη βία με έναν άλλο ιδιαίτερο τρόπο. Προσπαθεί να προσθέσει και να περάσει κάτι νέο σε αυτό το είδος, φέρνοντάς το έτσι πιο κοντά στην επικαιρότητα με κάποιο τρόπο. Το δεύτερο μέρος της λογοτεχνικής τριλογίας, που κινηματογραφικά θα ολοκληρωθεί μέσα από τέσσερις ταινίες, είναι πιο ενδιαφέρον, πιο ολοκληρωμένο, με τονωτικές ενέσεις που έλλειπαν ή δεν είχαν αναπτυχθεί τόσο στο πρώτο μέρος, όπως οι στιγμές χιούμορ και η καλύτερη ανάπτυξη των χαρακτήρων. Το γεγονός αυτό οφείλεται και στη σκηνοθεσία του Francis Lawrence (I am legend, Constantine, Water for elephants), που ανέλαβε τη σκηνοθεσία του δεύτερου μέρους. Η Jennifer Lawrence κρατά το έργο, καθώς η υπόθεση βασίζεται πάνω της, και κερδίζει  τις εντυπώσεις, σε ένα ρόλο που ταιριάζει στον τρόπο ερμηνείας της. Πολύ καλός είναι και ο Woody Harrelson στο ρόλο του Haymitch, αλλά και οι Lenny Kravitz και Donald Sutherland, ενώ ενδιαφέρον έχουν ξανά και οι εκκεντρικοί χαρακτήρες των Elizabeth Banks και Stanley Tucci. Πολύ ενδιαφέρον έχει και η προσθήκη του Philip Seymour Hoffman στο ρόλο του σκηνοθέτη των Αγώνων, ενώ γλυκιά ήταν και η συμμετοχή της Lynn Cohen.
Η ταινία σταματά σε ένα κρίσιμο σημείο, αφήνοντας προσδοκίες για το τρίτο μέρος, που φαίνεται ότι θα διαφέρει και θα φέρει μία νέα τροπή στην ιστορία από τα προηγούμενα.

Δείτε ακόμα: The Hunger Games

Trivia:

 • H Jennifer Lawrence κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων είχε ένα ατύχημα το οποίο επηρέασε την ακοή της για έξι μέρες.
 • Ο Ed Sheeran έγραψε τρία τραγούδια για την ταινία αλλά δεν επιλέχθηκε κανένα.
 • Τα περισσότερα από τα ιδιαίτερα ρούχα που φορά η Elizabeth Banks στο έργο ήταν σχεδιασμένα από τον Alexander McQueen.
 •  Ο Sam Clafin είχε την ιδέα να τρώει και να προσφέρει στην Katnis κύβους ζάχαρης στη σκηνή που της συστήνεται. Έτρωγε τρεις κύβους στο γύρισμα κάθε σκηνής, ενώ στο τέλος συνολικά έφαγε σχεδόν ένα ολόκληρο κουτι.
 • Γυρίσματα της σειράς έγιναν σε Hawaii, Atlanta, Los Angeles και New Jersey.

*Πηγές: imdb.com

2 σχόλια:

 1. Το πρώτο μέρος το είχα δει, και παρότι υπήρχαν αμφιλεγόμενες κριτικές, εμένα μου άρεσε πολύ.
  Περιμένω ανυπόμονα να δω και τι δεύτερο μέρος.
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν σου άρεσε το πρώτο νομίζω και το δεύτερο θα σου αρέσει πολύ! Θα χαρώ να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου όταν το δεις! Καλο βράδυ!:)

   Διαγραφή