Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Lucy (2014)!




Η Lucy μπλέκεται κατά λάθος σε ένα κύκλωμα ναρκωτικών. Έμποροι τοποθετούν μέσα στο σώμα της με τη βία πακέτα ιδιαίτερων ναρκωτικών, CPH4, που αυξάνουν την εγκεφαλική λειτουργία, ώστε να μπορέσει να τα μεταφέρει. Μετά από ένα ατύχημα όμως τα ναρκωτικά διαχέονται στον οργανισμό της με αποτέλεσμα να μπορεί να χρησιμοποιεί το 100% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου της! Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά της! Με τη δύναμη του μυαλού (και όχι μόνο), λοιπόν, προσπαθεί να ελέγξει τις νέες δυνάμεις της και ζητά να πάρει εκδίκηση! Στο πλευρό της για να τη βοηθήσει θα βρεθεί ένας καθηγητής, τον οποίο υποδύεται ο Morgan Freeman.
Οι άνθρωποι πάντα αναζητούν τη γνώση, ακόμη κι όταν δεν είναι έτοιμοι για αυτή. Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια καθώς παραμένει απρόβλεπτος και ανεξερεύνητος σε μεγάλο βαθμό. Αν αναλογιστούμε ότι μόλις ένα μικρό ποσοστό των δυνατοτήτων χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο, η χρήση του 100% των δυνατοτήτων φαντάζει πρόκληση αλλά και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Στην ταινία η Lucy το καταφέρνει με τη βοήθεια της ουσίας CPH4. Αποκτά εκείνη τη γνώση που της προσφέρει την απόλυτη ελευθερία, σε χώρο, χρόνο και ύλη, αλλά ταυτόχρονα της στερεί τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης. Μία ελευθερία που δε μπορεί να διαχειριστεί και να ελέγξει, για αυτό θα χρειαστεί και τη βοήθεια ενός ειδικού καθηγητή.
Ως ιδέα, η ταινία έχει πολλές προοπτικές, συμβολισμούς και μηνύματα. Στην πράξη, όμως, προσωπικά θεωρώ ότι η υπερβολή γίνεται φανερή μέσα στην ταινία. Σαφώς υπάρχουν και χιουμοριστικά σημεία και σημεία που προσπαθούν να περάσουν μηνύματα, αλλά για κάποιο λόγο η υπερβολή γίνεται έντονα εμφανής, ιδιαίτερα προς το τέλος της ταινίας. Γεμάτη συμβολισμούς, οπτικούς και συνειρμικούς παραλληλισμούς, φιλοσοφικά ερωτήματα και ντοκιμαντερίστικα στοιχεία, η ταινία προσπαθεί να δώσει μία αληθοφανή ματιά στην ιδέα του Luc Besson (Transporter, The Family, Taxi, The Fifth Element, Joan of Arc, Leon). Τι θα γινόταν αν ο άνθρωπος μπορούσε να χρησιμοποιήσει το 100% του εγκεφάλου του; Θα γινόταν «Θεός»; (Κάτι που έμμεσα ίσως υποδηλώνεται τόσο με την αναπαράσταση της δημιουργίας του ανθρώπου από τον Μιχαήλ Άγγελο, όσο και από το τέλος της ταινίας και την αθανασία και το «πανταχού παρών»).
Σίγουρα από τον δημιουργό δεν περιμέναμε λιγότερα από τα εντυπωσιακά (και πολλά) εφέ. Όσο αφορά την, μανούλα πια, Scarlett Johansson, σε μία ταινία με υπερβολή, δε θα μπορούσε να διαφέρει και η ερμηνεία. Παρόλα αυτά, δε λείπουν  και οι καλές στιγμές της, που μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου ύφους ταινίες, ενώ είναι φανερή η προσπάθειά της (δεν είναι και εύκολο να κρατάς ουσιαστικά μόνος σου μία τέτοια ταινία). Ίσως αν η ταινία ήταν λίγο μεγαλύτερη σε διάρκεια θα έδινε τον απαραίτητο χρόνο στον χαρακτήρα να αναπτυχθεί και παρουσιαστεί περισσότερο, ώστε να φανούν καλύτερα οι μεταβολές, ο ψυχισμός και οι σχέσεις της με τους υπόλοιπους χαρακτήρες.
Μία ταινία, λοιπόν, επιστημονικής φαντασίας, που δικαιώνει και τους δύο χαρακτηρισμούς της. Με πολύ ενδιαφέρουσα σεναριακή ιδέα, εντυπωσιακά εφέ, συμβολισμούς αλλά και κάποια υπερβολή.

Αλήθεια, εσείς πως πιστεύεται ότι θα ήταν αν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το 100% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου μας;
 

Trivia:

  • Ο ίδιος ο δημιουργός δήλωσε ότι η ταινία είναι ένα μείγμα από τις ταινίες Leon, Inception και 2001: A space Odyssey.
  • Χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να υλοποιηθεί η ιδέα του Luc Besson.
  • Αρχικά για τον ρόλο είχε ακουστεί το όνομα της Angelina Jolie.
  • Στη σκηνή όπου η Lucy βρίσκεται στην Times Square, σε ένα video wall εμφανίζεται εικόνα από την ταινία The Family.
  • Ο Luc Besson εμφανίζεται στην ταινία, όχι μία αλλά δύο φορές, μία φορά ως γιατρός στο Παρίσι και μία φορά ως θύμα του Mr. Jang στο τέλος.
  • Ο Luc Besson έχει δηλώσει ότι γνωρίζει πως μπορεί να υπάρχουν επιστημονικές ανακρίβειες στην ταινία, αλλά θεώρησε πως θα ήταν μία καλή αρχή για ταινία επιστημονικής φαντασίας.


*Πηγές: imdb.com 


5 σχόλια:

  1. Μου αρέσει η Johansson αν και δεν την έχω και σε μεγάλη εκτίμηση ως ηθοποιό. Την ταινία θα τη δω σίγουρα γιατί όπως ξέρεις μου αρέσουν αυτού του είδους οι "υπερβολές". Αν είχαμε το 100% του εγκεφάλου μας τι θα κάναμε? Τις ίδιες καταστροφές στον πλανήτη, τις ίδιες απάτες και τα ίδια εγκλήματα αλλά με ποιο εντυπωσιακό τρόπο...αλλάζει ο άνθρωπος καρδιά μου?..μόνο προς το χειρότερο!
    Φιλιά^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου και για το ότι πιθανότατα θα κάναμε τα ίδια και για τον πιο εντυπωσιακό τρόπο! χα! Απλά θέλω να πιστεύω πως το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό θα γινόταν και με το καλό στον κόσμο. (Ξέρω, είμαι ρομαντικός άνθρωπος χα!)
      Θα χαρώ πολύ να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου όταν δεις την ταινία!
      Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Φιλιά!:)

      Διαγραφή
  2. αντε περιμένω με έναν φίλο να το δούμε οπωσδήποτε !!!! για να δούμε
    καλημέρα μάριον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σας όταν το δείτε! Καλημέρα και σε σένα!:)

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα...Φέτος είδα πολλά έργα στο σινεμά..Κάθε μήνα πηγαίνω και βλέπω....Ενα από αυτά και η Λούσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή