Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

The theory of everything (2014)!



Η ζωή ενός από τους μεγαλύτερους επιστήμονες των τελευταίων χρόνων (και όχι μόνο) μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία του James Marsh.  Ο Stephen Hawking είναι ένας άνθρωπος που κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια, να διαψεύσει τις πιθανότητες και να καινοτομήσει. Ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, με τα θετικά και τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται, κι ένας επιστήμονας που έφερε μία νέα οπτική. Δυστυχώς, οι δυνατότητές του περιορίστηκαν αλλά όχι και οι ικανότητές του. Ακόμη κι όταν το σώμα του από νεαρή ηλικία δε μπορούσε να τον βοηθήσει, το μυαλό του ήταν εκείνο που βρήκε νέους τρόπους για να επικοινωνήσει. Η ασθένεια που δυστυχώς αφορά όλο και περισσότερους ανθρώπους, από την πλευρά ενός ανθρώπου που δίνει ένα τόνο ελπίδας.
Στο πλευρό του και η πρώτη σύζυγός του, με την οποία πέρασαν τα πιο δύσκολα ίσως χρόνια. Τον στήριξε συναισθηματικά, επαγγελματικά και σε ανθρώπινο επίπεδο. Δημιούργησαν μαζί μία πολυμελή οικογένεια κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Ένας άνθρωπος με δυνατότητες και ικανότητες, με όνειρα και φιλοδοξίες και με την ορμή και την επιθυμία της νιότης, βλέπει τη ζωή του να αλλάζει ριζικά και άμεσα. Το σώμα του ν’ αλλάζει, χωρίς να μπορεί να το ελέγξει. Αλλά το μυαλό του, οι αισθήσεις του, η αντίληψή του να εξακολουθούν να δημιουργούν επιθυμίες, ιδέες, όνειρα και δεσμούς. Πόσο δύσκολο όμως είναι να μην μπορείς να επικοινωνήσεις όσα σκέφτεσαι και αισθάνεσαι; Περνά από όλα τα στάδια μέχρι να μπορέσει να βρει ξανά τις ισορροπίες του και να γνωρίσει ξανά τον εαυτό του.
Μία δύσκολη περίοδος όμως δεν είναι μόνο δύσκολη για εκείνον που τη βιώνει αλλά και για εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η γυναίκα του, που επέλεξε να μείνει κοντά του σε μία κατάσταση που δεν γνώριζε που θα οδηγήσει. Μέσα από την καθημερινότητα, τον χρόνο και τις δυσκολίες όμως έρχεται και η φθορά. Η σχέση τους περνά από δοκιμασίες, κάνει τον κύκλο της και περνά σε άλλο στάδιο.
Η ταινία επικεντρώνεται κυρίως στα πρώτα χρόνια των σπουδών έως την καταξίωση του Stephen Hawking και το μόνο ίσως αδύναμο  σημείο της ταινίας είναι ότι θα μπορούσε να φτάσει με κάποια μικρή αναφορά έως και τη σημερινή ζωή του.
Σαφώς και πρόκειται για ταινία και αρκετά πράγματα παρουσιάζονται εξιδανικευμένα ή ομαλοποιημένα. Δεν παύει να είναι όμως μία ταινία που παρουσιάζει την ανθρώπινη δύναμη και θέληση, τις δυνατότητες του μυαλού και τις ανθρώπινες σχέσεις. Με πολύ καλές ερμηνείες και τον Eddie Redmayne να ξεχωρίζει και να δίνει μία πάρα πολύ καλή ερμηνεία σε έναν ρόλο πρόκληση. Η προσπάθειά του είναι αξιόλογη και συγκινητική, ακόμη και όταν το μόνο μέσω έκφρασής του είναι το πρόσωπό του. Εξίσου καλή είναι και η Felicity Jones, χωρίς υπερβολές στην ερμηνεία της.




Trivia:

  • Με e-mail του ο Stephen Hawking δήλωσε πως σε αρκετά σημεία της ταινίας νόμιζε ότι έβλεπε τον εαυτό του.
  • Η φωνή του Stephen Hawking ακούγεται στο τέλος της ταινίας και ο ίδιος έχει κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα για αυτό.
  • Συναντήθηκαν μόνο μία φορά ο Stephen Hawking και ο Eddie Redmayne πριν τα γυρίσματα της ταινίας.
  • Πέρασαν δέκα χρόνια για να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη η ιστορία και τρία χρόνια για να πεισθεί η Jane Hawking να παραχωρήσει τα δικαιώματα.
  • Η Felicity Jones ήταν η πρώτη επιλογή για το ρόλο.
  • Ο Benedict Cumberbatch και ο Eddie Redmayne, δύο από τους μεγαλύτερους «αντίπαλους» στην κατηγορία πρώτου αντρικού ρόλου  στα Όσκαρ για φέτος, έχουν και ένα ακόμα κοινό. Ο Benedict Cumberbatch είχε υποδυθεί τον Stephen Hawking στην τηλεταινία Hawking το 2004. Μάλιστα ήταν ο πρώτος που είχε υποδυθεί τον Stephen Hawking στην οθόνη.
  • Ο Eddie Redmayne έχει σπουδάσει στο Cambridge όπως και ο Stephen Hawking.
  • Εϊναι η δεύτερη φορά που η Felicity Jones και η Emily Watson συναντιούνται. Η πρώτη ήταν το 2010 στο Cemetery Junction.
  • O Adam Godley που σε αυτήν την ταινία υποδύεται τον γιατρό του Stephen Hawking, στην τηλεταινία Hawking του 2004 είχε υποδυθεί τον πατέρα του.

 *Πηγές: imdb.com

4 σχόλια:

  1. Θα ήθελα να δω αυτή τη ταινία. Θα έχει ενδιαφέρον ..thanks !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πράγματι ενδιαφέρον και καλές ερμηνείες!;)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος29/1/15 21:43

    αχ είναι η επόμενη που θα δω...θα σου στειλω εντυπώσεις :-)
    Olive :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περιμένω με μεγάλη χαρά!!! Πιστεύω θα σου αρέσει! Σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Φιλιά!!!:)

      Διαγραφή