Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Into the Woods (2014)!



Μια φορά κι έναν καιρό, στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, ζούσε ένας φούρναρης με τη γυναίκα του. Οι δυο τους επιθυμούσαν πολύ να αποκτήσουν ένα παιδάκι, αλλά ήταν αδύνατο εξαιτίας μιας παλιάς κατάρας που η μάγισσα είχε κάνει στον πατέρα του φούρναρη, όταν εκείνος είχε κλέψει τα μαγικά της φασόλια με αποτέλεσμα εκείνη να χάσει τη νιότη της. Για να λύσει λοιπόν τα μάγια, η μάγισσα ζητά από το ζευγάρι να της φέρει μία κάπα κόκκινη σαν το αίμα, μία αγελάδα άσπρη σαν το γάλα, ένα γοβάκι καθαρό σαν το χρυσάφι και μαλλιά ξανθά σαν το καλαμπόκι. Και κάπως έτσι μπαίνουν στην ιστορία η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Τζακ και η φασολιά του, η Ραπουνζελ και η Σταχτοπούτα!
Τα τελευταία χρόνια η Disney φαίνεται να θέλει να δώσει μία νέα πνοή στα παραμύθια της, καθώς τα περισσότερα πια από αυτά μεταφέρονται ξανά στη μεγάλη οθόνη με νέα οπτική. Αυτή τη φορά όχι ένα, αλλά τέσσερα παραμύθια μπλέκονται μεταξύ τους κάτω από μία νέα ιστορία σε σκηνοθεσία του γνώστη του είδους Rob Marshall. Βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο. Οι ήρωες περιπλανιούνται μέσα στο δάσος κι ο καθένας ψάχνει να βρει αυτό που ποθεί. Το πέρασμα από το δάσος οδηγεί και στο πέρασμα στην «ενηλικίωση». Ο καθένας θα μάθει το δικό του μάθημα και όλοι μαζί θα βγουν αλλαγμένοι από αυτή την περιπέτεια. Οι επιλογές, έστω κι αν αρχικά μοιάζουν χωρίς ιδιαίτερη σημασία, επηρεάζουν την πορεία του καθένα ξεχωριστά αλλά και όλων μαζί.
Η σκηνογραφία είναι πάρα πολύ καλή, καθώς και η εικόνα της. Το δάσος ζωντανεύει και μας περνά ατμοσφαιρικά στον κόσμο του παραμυθιού. Το δυνατότερο στοιχείο της ταινίας είναι ίσως το ίδιο το καστ της, με μεγάλα ονόματα, ενδιαφέρουσες ερμηνείες. Η Meryl Streep στο ρόλο της μάγισσας ξεχωρίζει ξανά, τόσο στις κωμικές στιγμές όσο και στις συναισθηματικές. Εξίσου καλή είναι και η Emily Blunt στο ρόλο της γυναίκας του φούρναρη, ειδικά προς το τέλος της ταινίας. Πολύ καλά είναι και τα δύο παιδάκια που υποδύονται την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Τζακ. Αξιοσημείωτες είναι οι εμφανίσεις των Johnny Depp (αν και μικρή σε διάρκεια) ως κακός λύκος αλλά και του James Corden ως φούρναρη. Η ταινία είναι μιούζικαλ, γεγονός που δίνει μία διαφορετική νότα στην ταινία, με ένα αρκετά «πιασάρικο» ομότιτλο τραγούδι ως soundtrack.
Κάθε παραμύθι έχει το δικό του μήνυμα που αλληγορικά θέλει να περάσει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα μηνύματα κάθε ήρωα περνούν μαζί και αλληλοσυμπληρώνονται. Η αλληλεπίδραση και σύνδεση των ηρώων μεταξύ τους έχει αρκετό ενδιαφέρον και δίνει χώρο για την προβολή περισσότερων θεμάτων, προβληματισμών και μηνυμάτων (όπως για παράδειγμα η σκηνή για την ευθύνη του καθένα). Εκείνο όμως που προβληματίζει είναι ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται αυτά τα μηνύματα. Γίνεται πιο άμεσα και ίσως λίγο πιο «σκοτεινά» από ό,τι στα κλασικά παραμύθια (ίσως να δίνεται αυτή η αίσθηση ακριβώς γιατί πλέον δεν είναι εικονογραφημένοι οι ήρωες αλλά ενσαρκώνονται). Ταυτόχρονα, παρατηρούμε κατά κάποιο τρόπο τους ήρωες και τις ιστορίες να απομυθοποιούνται, να έχουν αδυναμίες και ατέλειες, δημιουργώντας έτσι στο τέλος μία νέα εικόνα για τον κάθε ήρωα. Αυτό μπορεί να προβληματίσει κάποιον που έχει μεγαλώσει με τα κλασικά παραμύθια.
Αν και με κάποιες στιγμές υπερβολής, η ταινία είναι ένα ενδιαφέρον παραμύθι-μιούζικαλ με στοιχεία παρωδίας που μπορεί να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους.

Tivia:

  • Τα ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικό για το δάσος ήταν τόσο μεγάλα και αληθοφανή που η Anna Kendrick και ο Chris Pine χάθηκαν στο στούντιο.
  • Η Emily Blunt ήταν έγκυος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
  • Τα περισσότερα από τα τραγούδια της Meryl Streep ηχογραφήθηκαν ζωντανά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αν και είχαν ηχογραφηθεί και στο στούντιο.
  • Η Lilla Crawford αντικατέστησε την Sophia-Grace Brownlee ως κοκκινοσκουφίτσα μία βδομάδα μετά την έναρξη των γυρισμάτων. Είναι η πρώτη ταινία της Lilla Crawford.
  • Τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν τέσσερεις μήνες.
  • Στην ταινία η Σταχτοπούτα έχει χρυσό γοβάκια όπως και στην αυθεντική ιστορία των αδερφών Grimm.
  • Είναι η δεύτερη ταινία του μικρού Daniel Huttlestone, η πρώτη του ήταν οι  Άθλιοι.
  • Η Meryl Streep έχει δηλώσει ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε δεχθεί έως και τρεις διαφορετικές προτάσεις σε μία μέρα για να υποδυθεί μάγισσα και από τότε είχε πει πως δε θα την ενδιέφεραν τέτοιοι ρόλοι. Μετά από τη συνάντηση με το σκηνοθέτη και τον στιχουργό της συγκεκριμένης ταινίας όμως άλλαξε γνώμη. Αυτή είναι η δέκατη ένατη υποψηφιότητα της Meryl Streep για όσκαρ σπάζοντας το ρεκόρ που η ίδια κατείχε.
  • Είναι η πρώτη συνεργασία της Meryl Streep με την Disney.
  • Εξαιτίας κάποιων σκοτεινών σκηνών και θεμάτων η Disney αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει κάποιες σκηνές.
  • Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζονται η Meryl Streep με την Emily Blunt. Η πρώτη ήταν στο The Devil wears Prada.
  • Είναι το πρώτο μιούζικαλ για την Emily Blunt και τον Chris Pine. Και οι δύο ήταν εξαιρετικά ντροπαλή σε σχέση με τις φωνητικές τους ικανότητες. Η Emily Blunt έχει δηλώσει πως ο σύζυγός της δεν την είχε ακούσει ξανά να τραγουδάει μέχρι την πρεμιέρα της ταινίας και ο Chris Pine τραγουδούσε συγκρατημένα σε όλη τη διάρκεια των προβών.
  • Η εμφάνιση του Johnny Depp διαρκεί σχεδόν πέντε λεπτά.
  • Είναι το δεύτερο μιούζικαλ για την Meryl Streep και τον Johnny Depp.
  • Η Disney θεώρησε το φόρεμα της Σταχτοπούτας κάπως προκλητικό και ζήτησε να γίνουν προσθήκες κάτι που φαίνεται ανάμεσα στα πλάνα.

 *Πηγές: imdb.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου