Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Jackie (2016)!



Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία του J. F. Kennedy, η Jackie Kennedy δίνει την πρώτη της συνέντευξη αναφερόμενη στα γεγονότα και τις τραγικές εκείνες στιγμές. Μέσα από αναδρομές παρακολουθούμε τη μοιραία μέρα και όσα ακολούθησαν αμέσως μετά από μία διαφορετική οπτική γωνία. Βλέπουμε ένα άλλο πρόσωπο της Jackie – εκείνο που προσπαθεί, ακόμα και σε κατάσταση σοκ, να προφυλάξει την υστεροφημία, το όνομα και την εικόνα του συζύγου της.
Η Natalie Portman καταφέρνει να κερδίσει ξανά τις εντυπώσεις, καθώς έχει κάνει εξαιρετική δουλειά όσο αφορά τον τρόπο ομιλίας, τις εκφράσεις και τον τρόπο βαδίσματος της Jackie. Μοιάζει να την έχει καταλάβει και να την έχει πλησιάσει αρκετά. Εντυπωσιακή είναι και η προσπάθεια του Pablo Larrain για ακρίβεια και λεπτομερή αναπαράσταση των πραγματικών γεγονότων, ιδιαίτερα στην ξενάγηση του Λευκού Οίκου, τη δολοφονία και την κηδεία, αλλά και το ενδυματολογικό κομμάτι.
Η ταινία προσεγγίζει το θέμα από μία ιδιαίτερη και ευαίσθητη οπτική γωνία, καθώς προσπαθεί να «μπει» στον ψυχισμό και τις σκέψεις της Jackie εκείνες τις στιγμές. Πρόκειται για μία αξιόλογη προσπάθεια, με την Natalie Portman να είναι το μεγαλύτερο «ατού» της, χαρίζοντάς της και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ. Το στοίχημα να υποδύεται κάποιος ένα τόσο αναγνωρίσιμο πρόσωπο είναι μεγάλο και η Natalie Portman μοιάζει να το κέρδισε. Προσωπικά, θεωρώ ότι η ταινία θα έπρεπε να συνεχίσει, έστω και περιληπτικά, την ιστορία της Jackie  και τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν, έτσι ώστε να παρουσιάζεται μία λίγο πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ακόμα και οι Billy Crudup, Peter Sarsgaard, Greta Gerwig και Caspar Phillipson.

 *7,8/10








Trivia:

  • Ο σκηνοθέτης Pablo Larrain υπολογίζει ότι περίπου το ένα τρίτο από τα πλάνα είναι αυτά που γυρίστηκαν στην πρώτη λήψη.
  • Το σενάριο βρισκόταν στη The Black List των σεναρίων από το 2010.
  • Είναι η πρώτη ταινία του σκηνοθέτη γυρισμένη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η έκφραση «Camelot» έχει μείνει πια στην ιστορία και έχει συνδεθεί άρρηκτα με το όνομα και την προεδρία του J. F. Kennedy.
  • Μία από τις τελευταίες ταινίες του John Hurt.
  • Τη μουσική της ταινίας συνέθεσε η Mica Levi.


*Πηγές: imdb.com, goole.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου