Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Machine gun preacher! (2011)

Δείτε το trailer:  Machine gun preacher



Υπόθεση: Ένας άνθρωπος της νύχτας, μπλεγμένος με ναρκωτικά, αποφυλακίζεται μετά από χρόνια. Η ζωή του αλλάζει, όμως, όταν μετά από ένα περιστατικό και την παρότρυνση της γυναίκας του αποφασίζει να βαπτιστεί Χριστιανός. Το ταξίδι του στην Ουγκάντα αλλάζει όλη τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής του. Αποφασίζει να αφιερωθεί σε έναν και μόνο σκοπό, την προστασία των αβοήθητων παιδιών της Ουγκάντα που βασανίζονται και δολοφονούνται.



Το έργο πραγματεύεται την αληθινή ιστορία του Sam Childers. Δεν πρόκειται για αγιογραφία του, αν και βρίσκεται στην κόψη, αλλά για προσπάθεια προβολής ενός νέου τύπου ήρωα, με υπερβολικό τρόπο. Σε κάποια σημεία της ταινίας ίσως ενοχλήσει ο έντονος τρόπος προβολής του καθολικισμού και της πίστης στην Αμερική. Με έναν περίεργο τρόπο, η προβολή αυτή νομίζω ότι υπάρχει γιατί εξυπηρετεί την υπογράμμιση της τεράστιας αλλαγής του Sam Childers και για να προβάλλει ένα πρότυπο. Η σκηνοθεσία του Marc Forster ("Finding Neverland") είναι συμπαθητική, ενώ το σενάριο είναι του Jason Keller ("Mirror Mirror"). Είναι σκληρή σε κάποια σημεία, αλλά και συγκινητική.
Είναι δύσκολο κανείς να κρίνει μία βιογραφία. Η ιστορία αν και αληθινή φαντάζει υπερβολική σε αρκετά σημεία και προσπαθεί να παρουσιάσει ένα στυλ ντοκιμαντέρ. Αξίζει περισσότερο για το θέμα της επί της ουσίας. Πέρα από την εμπορική πλευρά και τη δημιουργία μιας ταινίας, είναι μία ευκαιρία προβολής αυτού του κοινωνικού και ανθρώπινου προβλήματος που όντως υπάρχει και αφορμή προβληματισμού. Οι εικόνες των παιδιών και οι καταστάσεις τις οποίες βιώνουν είναι το λιγότερο συγκλονιστικές και αποκαρδιωτικές. Η ευαισθησία μας για τα παιδιά όλου του κόσμου καλό θα ήταν να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Αυτό είναι πέρα από κάθε εθνικότητα, από κάθε θρησκεία, από κάθε πολιτική, παρά μόνο έχει σχέση με τα ανθρώπινα συναισθήματά μας. 




 *Πηγές: imdb.com

8 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το blog, πόσο χαίρομαι που θα ενημερώνομαι για αγαπημένες ταινίες!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!!!Χαίρομαι που σου αρέσει!Καλώς ήρθες!Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλός ηθοποιός!!!Έχω δει πολλές ταινίες του, θα ήθελα να δω και τη συγκεκριμένη!!!Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως πολύ καλός ηθοποιός!Καλο Σαββατοκύριακο!:)

      Διαγραφή
  4. Την ειδα προσφατα και πραγματικα ειναι πολυ ωραια ταινια! Συγχαρητήρια για το ομορφο blog σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ευαίσθητο θέμα και μόνο ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία συγκλονίζει. Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά λόγια!

      Διαγραφή
  5. Προσωπικά δεν μου άρεσε και λυπάμαι που το λέω γιατί αγαπώ τον Butler αλλά οι επιλογές του πάνε από το κακό στο χειρότερο. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θεώρησα λίγο υπερβολικό (σχεδόν αγιογραφία) από κάποιο σημείο και μετά. Νομίζω αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της.

      Διαγραφή