Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Silver Linings Playbook (2012)!


Υπόθεση: Ο Pat παθαίνει νευρικό κλονισμό όταν βρίσκει τη γυναίκα του να τον απατά. Μετά από κάποιους μήνες σε ψυχιατρική κλινική, βρίσκεται σε κατοίκον παρακολούθηση με τους γονείς τους. Χωρίς να είναι ακόμα έτοιμος να δεχθεί τα νέα δεδομένα, μόνος σκοπός του είναι να κερδίσει τη γυναίκα του ξανά. Όλα αλλάζουν όμως όταν στη ζωή του μπαίνει η Tiffany, μία νεαρή γυναίκα που έχασε τον άντρα της και αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον με το δικό του τρόπο και μαζί θα βρουν τη δική τους ισορροπία.


Μία τρυφερή ψυχολογική-υπαρξιακή κωμωδία. Η ταινία "παίζει" αρκετά με τα όρια ανάμεσα στην "τρέλα" και τη "λογική". Ο Pat, παρακάμπτοντας τις συμβουλές των ιατρών, προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να κερδίσει ξανά τη γυναίκα του, χωρίς να έχει βρει πραγματικά τις ισορροπίες του πρώτα. Η "επανένταξη" στην παλιά του γειτονιά μοιάζει δύσκολη, καθώς μετά τα ξεσπάσματά του, όλοι τον αποφεύγουν. Όλοι, εκτός από την Tiffany. Η Tiffany είναι μία νεαρή γυναίκα που έχασε τον άντρα της πρόσφατα. Με τη σειρά της η Tiffany είχε περάσει στο παρελθόν νευρικό κλονισμό, με ακραίες αντιδράσεις και ξεσπάσματα, όμως, τώρα πια, προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της βρίσκοντας τον παλιό της εαυτό. Η "σκοτεινή" της πλευρά θα βρει έναν "σύμμαχο" στην "σκοτεινή" πλευρά του Pat. Θα νιώσει κάποιου είδους σύνδεση και έλξη μαζί του και οι δυο τους θα αναπτύξουν έναν δικό τους μοναδικό κώδικα επικοινωνίας. Ο Pat, κλεισμένος στα δικά του προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί, αρχικά θα θεωρήσει την Tiffany "εισβολέα" στον δικό του κόσμο. Σταδιακά όμως θα καταλάβει πως η παρέα μαζί της του ανοίγει έναν νέο κόσμο και τον βοηθά να προχωρήσει. Ένας χορός θα τους απελευθερώσει και θα τους φέρει πιο κοντά.
Οι δύο ήρωες φαίνεται να επικοινωνούν με έναν δικό τους τρόπο και προσπαθούν να γιατρέψουν τις πληγές τους, αδιαφορώντας για τις απόψεις των γύρω τους. Ιδιαίτερος είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι βλέπουν τον εαυτό του και πως οι γύρω τους, αλλά εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει πως το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Ένας φαινομενικά ευτυχισμένος, ισορροπημένος οικογενειάρχης, που όμως στην πραγματικότητα νιώθει πιεσμένος και έχει τάσεις αυτοκτονίας κι ένας πατέρας άκρως προληπτικός και  "εξαρτημένος" από τα στοιχήματα αγώνων για την ομάδα του...
Η ταινία δείχνει με αρκετή ευαισθησία πόσο εύκολο είναι κάποιος να παρεκτραπεί, πόσο δύσκολο είναι να βρει ξανά τις ισορροπίες του, αλλά και πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να κρίνει. Η ταινία αφήνει στο τέλος μία γλυκιά γεύση.
Ο Bradley Cooper, σε μία από τις πιο "γεμάτες" ερμηνείες του, καταφέρνει να δείξει με πολύ καλό τρόπο όλη τη διαδρομή από τον νευρικό κλονισμό, την άρνηση, τη συνειδητοποίηση, την κατανόηση και την καινούρια αρχή. Η Jennifer Lawrence, σε μία "εξωστρεφή" ερμηνεία, μοιάζει να έχει καταλάβει και να παρουσιάζει με ευαισθησία τις αδυναμίες, τη μοναξιά, τις τύψεις, τις "σκοτεινές" στιγμές αλλά και το δυναμικό χαρακτήρα της Tiffany που προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια της. Πολύ καλή είναι και η ερμηνεία του Robert De Niro, που καταφέρνει να δείξει "λεπτές" στιμγές ενός πατέρα που προσπαθεί να κατανοήσει αυτό που συμβαίνει στο παιδί του και να δημιουργήσει με κάποιο τρόπο, όπως το παιχνίδι, γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους. Η Jacki Weaver  είναι αρκετά καλή στο ρόλο της μητέρας που αγαπά το παιδί της και, αρνούμενη κατά κάποιο τρόπο αυτό που του έχει συμβεί, το στηρίζει και το βοηθά, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να είναι έτοιμη να το διαχειριστεί. Ευχάριστη νότα στην ταινία αποτελεί και ο Chris Tucker αλλά και ο Anupam Kher στο ρόλο του ψυχίατρου. Η σκηνοθεσία του David O. Russell είναι αρκετά προσεγμένη, με γρήγορους ρυθμούς, αλλά και αρκετές ευαίσθητες στιγμές. Στην ταινία παίζουν ακόμη οι Julia Stiles, John Ortiz, Shea Whigham, Paul Herman και Dash Mihok.


Trivia:
  • Η ταινία είναι υποψήφια για 8 Oscars (Best Movie of the Year, Best Leading Actor-Bradley Cooper, Best Leading Actress-Jennifer Lawrence, Best Director-David O. Russell, Best Supporting Actor-Robert De Niro, Best Supporting Actress Jacki Weaver, Best Editing, Best Adapted Screenplay).
  • Είναι η δεύτερη ταινία που καταφέρνει να αποσπάσει υποψηφιότητες και στις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες των ηθοποιών, η πρώτη ήταν η ταινία "Reds" (1981). Ακόμη, είναι η πρώτη ταινία που καταφέρνει να αποσπάσει υποψηφιότητα και στις πέντε μεγάλες ("Big Five")  κατηγορίες (Best Picture, Best Leading Actor, Best Leading Actress, Best Director, Best Screenplay) μετά την ταινία "Million Dollar Baby" (2004).
  • Στην ταμπέλα του κινηματογράφου στην ταινία αναγράφεται ότι παίζει την ταινία "The Midnight Meat Train" στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Bradley Cooper το 2008.
  • H Anne Hathaway και η Angelina Jolie ήταν υποψήφιες για το ρόλο της Tiffany.
  • O Mark Wahlberg ήταν υποψήφιος για το ρόλο του Pat.
  • Τα αποτελέσματα των αγώνων που αναφέρονται στην ταινία ανάμεσα στις ομάδες "Eagles" και "Phillies" είναι πραγματικά από αγώνες του 2008.
  • Το βιβλίο που ο Pat πετά από το παράθυρο είναι το "A Farewell to Arms" του Ernest Hemingway.

Δείτε ακόμα: Silver Linings Playbook - Krouela's view

 *Πηγές: imdb.com

4 σχόλια:

  1. Το βρήκα εξαιρετικό.Αληθινό,με πολύ καλοδουλεμένο σενάριο και με ενα cast που έδεσε απίστευτα.Οι ερμηνείες 'ηταν απίθανες αλλά ξεχωρίζω την Jennifer Lawrence και τον De Niro που απορώ πως δεν είναι το φαβορί για το best supporting actor.Με λίγα λόγια μπράβο στον σκηνοθέτη (και για την παρουσίαση σου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εμένα μου άρεσε συνολικά η ταινία. Τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα! Η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός φέτος είναι μεγάλος! Για να δούμε! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!:)

      Διαγραφή
  2. Θέλω πολύ να τη δω αυτή τη ταινία! Και τώρα που διάβασα και την ανάρτηση σου ακόμη περισσότερο!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ! Ελπίζω να σου αρέσει! Θα περιμένουμε, αν το επιθυμείς, τις εντυπώσεις σου, όταν τη δεις! Καλό απόγευμα!:)

      Διαγραφή