Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

The Amazing Spider-Man 2 (2014)!




Ο Peter Parker αρχίζει να συνηθίζει τις νέες του δυνάμεις και να απολαμβάνει τις νέες του υποχρεώσεις, προσπαθώντας ταυτόχρονα να ισορροπήσει και ανάμεσα στη σχέση του με την Gwen. Το να είσαι ήρωας όμως έχει και το τίμημά του (όπως λέει και ο Electro στην ταινία). Έτσι, αυτή τη φορά ο Spiderman πρέπει να αντιμετωπίσει όχι έναν, αλλά τρεις εχθρούς… Έναν άνθρωπο καταπιεσμένο, τον Max Dillon, ο οποίος μετά από ένα εργαστηριακό ατύχημα αποκτά υπερδυνάμεις και γίνεται ο Electro, τον φίλο του Harry, ο οποίος μπροστά στο ενδεχόμενο του θανάτου προσπαθεί να πιαστεί από οτιδήποτε θα τον κρατήσει στη ζωή κι έτσι γίνεται ο Green Goblin, αλλά και τον Aleksei (Paul Giamatti), έναν κλέφτη, ο οποίος συνεργάζεται με τον Max και γίνεται ο Rhino.
Το δεύτερο μέρος της σειράς The Amazing Spiderman σε σκηνοθεσία ξανά του Marc Webb (“The Amazing Spiderman”, “500 days of Summer”), γεμάτο με εφέ σε πολύ υψηλή ποιότητα και εντυπωσιακά πλάνα. Ο Spiderman έχει γίνει ο ήρωας της πόλης και έχει αναλάβει την ασφάλειά της, πράγμα που τον φέρνει σε σύγκρουση κάποιες φορές με τα Μέσα και την αστυνομία. Παρόλα αυτά, όταν ο κίνδυνος πλησιάζει στρέφονται σε εκείνον. Φαίνεται να αισθάνεται άνετα με τη νέα του ταυτότητα, και, έχοντάς στο πλευρό του τη Gwen, η ζωή του μοιάζει γεμάτη. Και θα ήταν πράγματι, αν δεν τον βασάνιζε η υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα της Gwen. Τον βλέπει συνέχεια μπροστά του, σαν οιωνό. Η ασφάλειά της και η ευθύνη που νιώθει απέναντί της έρχονται σε σύγκρουση με τα συναισθήματά του και τη διπλή του ταυτότητα. Στο στόχαστρο δε μπαίνει μόνο ο ίδιος αλλά και οι άνθρωποι που αγαπά. Η Gwen είναι δυναμική και αποφασιστική και θέλει να συμμετέχει ενεργά στη ζωή τόσο του Peter όσο και του Spiderman. Έχει τα δικά της όνειρα, αλλά ταυτόχρονα δε μπορεί να απομακρυνθεί από τον Peter. Η συνεχής ταλάντωση του Peter ανάμεσα στην υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα της και τα συναισθήματα που νιώθει δημιουργεί τριβή στη σχέση τους, χωρίς όμως να εξασθενεί την έλξη ανάμεσά τους. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε και για το παρελθόν των γονιών του Peter και βλέπουμε τον Peter να προσδιορίζει ξανά τη σχέση του με την οικογένειά του.
Αλλά ας γυρίσουμε για μια στιγμή πίσω στους “κακούς” της ταινίας. Κυρίαρχος στην ταινία (φαίνεται άλλωστε και από το χρόνο που καταλαμβάνει στην ταινία) είναι ο Max/Electro, τον οποίο υποδύεται ο Jamie Foxx. Ένας υπάλληλος της Oscorp, με χαμηλή αυτοπεποίθηση και καταπιεσμένος, θαυμάζει τον Spiderman και ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκείνος του σώζει τη ζωή. Μετά από ένα εργαστηριακό ατύχημα, ο Max αποκτά υπερδυνάμεις και γίνεται ο Electro, ο οποίος, αρχικά φοβισμένος με τις νέες του δυνάμεις, καταφεύγει στον Spiderman, αλλά έπειτα από μία σειρά παρεξηγήσεων καταλήγει να αποζητά την φήμη και τη δόξα, αλλά κυρίως την εκδίκηση ενάντια στον Spiderman. Σύμμαχος του Electro γίνεται ο φίλος του Peter, ο Harry, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και ζητά από τον Peter να τον βοηθήσει να βρει τον Spiderman γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να τον σώσει.
Η ταινία έχει εντυπωσιακά εφέ υψηλής ποιότητας, αρκετές στιγμές χιούμορ (ίσως λίγο λιγότερες από την πρώτη ταινία), αρκετούς κακούς (ίσως περισσότερους από όσους θα έπρεπε) και μία ιστορία αγάπης που κλέβει τις εντυπώσεις. Η αλήθεια είναι πως, αν και πολλά τα εφέ και οι σκηνές δράσης, δεν είναι αυτές που τελικά καταφέρνουν να κερδίσουν τα βλέμματα. Ενώ ο Electro μοιάζει να έχει εξαιρετικά ισχυρές δυνάμεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα (τουλάχιστον μεγαλύτερο από όσο παρουσιάζεται στην ταινία) για τον Spiderman, ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία αποδυναμώνεται από τον Spiderman αποδυναμώνει και την ένταση των σκηνών δράσης, κατά τη γνώμη μου. Επιπλέον, αν και μπορούν να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους οι δύο βασικοί κακοί, Electro και Green Goblin, ζητούν εκδίκηση προσωπικά από τον Spiderman, δεν μοιάζουν να έχουν κάποιο ισχυρό ιστορικό υπόβαθρο για να μπορούν να σταθούν στην ταινία και να τραβήξουν το ενδιαφέρον του θεατή. Αντίθετα με τον Spiderman, ο Peter Parker μοιάζει να κερδίζει τα βλέμματα σε αυτήν την ταινία. Η ιστορία του Peter δείχνει πιο ολοκληρωμένη και ισχυρή σεναριακά. Τόσο οι αποκαλύψεις για το παρελθόν της οικογένειάς του, όσο, κυρίως, και η σχέση του με την Gwen μπαίνουν στο επίκεντρο και κερδίζουν συναισθηματικά το κοινό. Η χημεία μεταξύ τους είναι πάρα πολύ καλή (όχι τυχαία) και η Emma Stone μοιάζει να γνωρίζει το είδος και να παίρνει πάνω της αρκετό μέρος της ταινίας (εξάλλου ο Mark Webb έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει πολύ καλά στις ρομαντικές κομεντί). Αποτελεί βασικό και ουσιαστικό κομμάτι της ιστορίας, που είναι και αυτό που τελικά κερδίζει και μένει μετά το τέλος της ταινίας, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το τι μπορεί να ακολουθήσει στο τρίτο μέρος της σειράς… Αν και γνωρίζω πως πρόκειται για μεταφορά από τα comics της σειράς, θεωρώ πως το συγκεκριμένο ζευγάρι θα μπορούσε να δώσει πολλά περισσότερα.
Ο Jamie Foxx ως Electro προσπάθησε να δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη φιγούρα, αλλάζοντας την φωνή (η οποία πρέπει να ομολογήσω ότι με εντυπωσίασε περισσότερο όταν την μιμήθηκε σε συνεντεύξεις που έδωσε) και με ένα εντυπωσιακό μακιγιάζ-εφέ, αλλά σεναριακά μοιάζει να μην ολοκληρώνεται. Από την άλλη, ενώ ο Green Goblin μοιάζει να έχει περισσότερα στοιχεία στα οποία μπορεί να σταθεί σεναριακά, το μακιγιάζ θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερο.
Προσωπικά, θεωρώ ότι, αν και πρόκειται για μία ταινία  Spiderman, είναι ο Peter σε συνδυασμό με την Gwen που κλέβουν τις εντυπώσεις. Η προσωπική ιστορία κυριαρχεί των υπερδυνάμεων. Τα υψηλού επιπέδου εφέ καθώς και η προσπάθεια του Jamie Foxx ως Electro εντυπωσιάζουν, αλλά στο τέλος η ρομαντική ιστορία είναι εκείνη που μένει περισσότερο.


Trivia:

  • Η τελική μάχη της ταινίας γυρίστηκε σε πραγματικό πύργο ρολογιού, στο οποίο η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους σαράντα βαθμούς. Η θερμοκρασία ήταν τόσο υψηλή που σε συνδυασμό με το βαρύ εξοπλισμό της στολής του, ο Dane DeHaan έπαθε θερμοπληξία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
  • Είναι η πρώτη ταινία Spiderman που γυρίστηκε εξολοκλήρου στη Νέα Υόρκη και μία από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια  που γυρίστηκαν στην πόλη.
  • Το σκυλάκι το οποίο βγάζει βόλτα η Gwen στην πραγματικότητα ανήκει στην Emma Stone και τον Andrew Garfield.
  • Ο Jamie Foxx και ο Chris Cooper είναι οι πρώτοι βραβευμένοι με όσκαρ ηθοποιοί που υποδύθηκαν τους κακούς σε ταινία Spiderman.
  • Η στολή του Spiderman σε αυτή την ταινία είναι ιδιαίτερα σχεδιασμένη έτσι ώστε να είναι κοντά στην πρότυπη στολή από τα comics.
  • Αρκετές ατάκες που ακούγονται στο trailer της ταινίας στην πραγματικότητα δεν ακούγονται ποτέ στην ταινία.
  • Είναι η πρώτη ταινία που δεν υπάρχουν νέες σκηνές του Uncle Ben, του θείου του Peter Parker.
  • Είναι η πρώτη ταινία Spiderman που ο κακός της ιστορίας δε γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του Spiderman, καθώς επίσης και η πρώτη ταινία που ο Spiderman πρέπει να αντιμετωπίσει έναν εγκληματία πριν γίνει επίσημα ο κακός της ιστορίας.
  • Στο τέλος της σκηνής στη μάχη στο ρολόι, το ρολόι δείχνει 1:21, παραπέμποντας έτσι στο τεύχος 121 των comics στο οποίο βασίζεται και η ταινία.
  • Σε μία από τις σκηνές μάχης του Spiderman με τον Electro ακούγεται η μελωδία από το Itsy bitsy Spider.
  • Αρκετές σκηνές από τη μάχη του Spiderman με τον Green Goblin αφαιρέθηκαν από την τελική εκδοχή της ταινίας καθώς θεωρήθηκαν πολύ σκληρές και βίαιες.

 *Πηγές: imdb.com

5 σχόλια:

  1. Τώρα ήρθες ακριβώς στα μέτρα μου!! Ναι ναι λατρεύω αυτού του είδους ταινίες και μη ξεγελιέστε από τα λεγόμενα! Είμαι παιδάκι ακόμα! Καληνύχτα :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχα! Χαίρομαι πολύ που σου αρέσει! Η αλήθεια είναι ότι παλιότερα δε μου άρεζε το συγκεκριμένο είδος ιδιαίτερα, αλλά από τους Εκδικητές και μετά άρχισα να τις βλέπω με άλλο... μάτι! Θα χαρώ να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου όταν δεις την ταινία! Καληνύχτα και καλό μήνα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημέρα καινουργιο? ε θα το δουμε δεν γίνεται κλασσική αξία πια καλημέρα ολη μέρα ευχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι η νέα ταινία του Spiderman που έχει βγει εδώ και λίγο καιρό στις κινηματογραφικές αίθουσες! Χαίρομαι που σου άρεσε! Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Καλή σου μέρα και σε σένα!:)

      Διαγραφή
  4. ΤΟ BLOG περασε στην τελικη πενταδα και πλεον διεκδικει το βραβειο για το αγαπημενο μαγειρικο BLOG μαζι με αλλα 4...η ψηφοφορια θα διαρκεσει μεχρι την απονομη,Δηλαδη μεχρι τελος του μηνος!!!!
    ψηφισε εδω:http://theacityawards.blogspot.gr/
    Αν θες δημοσιευσε το ωστε να σε ψηφισουν οι αναγνωστες σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή