Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Interstellar (2014)!Σ’ ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η Γη βρίσκεται σε κίνδυνο. Η ατμόσφαιρα και ο αέρας έχουν αλλάξει, ενώ οι πηγές τροφίμων έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον πλανήτη, μία ομάδα αστροναυτών και ερευνητών ξεκινούν για ένα ριψοκίνδυνο διαστρικό ταξίδι επιβίωσης, ψάχνοντας να βρουν έναν νέο πλανήτη που θα μπορέσει να φιλοξενήσει και να διασώσει το ανθρώπινο είδος.
Από τη φύση μας, έχουμε την τάση να ονειρευόμαστε, να αναρωτιόμαστε για το άγνωστο, να εξερευνούμε… Όταν όμως τίθεται θέμα επιβίωσης, η πραγματικότητα της καθημερινότητας επικρατεί των ονείρων. Κι όταν η ζωή στη Γη κινδυνεύει, η ανάγκη για εξερεύνηση γίνεται επιτακτική… ακόμη και σε άλλους Γαλαξίες.
Ο Cooper είναι ένας πρώην αστροναύτης και πατέρας δύο παιδιών. Με αφορμή κάποια παράξενα φαινόμενα που παρατηρούνται στο δωμάτιο της κόρης του, ανακαλύπτει τυχαία ένα κρυφό εργαστήριο, στο οποίο χτίζεται ένα διαστημόπλοιο που σκοπό έχει να ταξιδέψει στους Γαλαξίες, μέσω μίας πύλης που έχει εμφανιστεί, για να μπορέσει να βρει έναν πλανήτη που θα μπορούσε να διασώσει τη ζωή και την ανθρωπότητα. Ο Professor Brand, υπεύθυνος της έρευνας, του ζητάει να συμμετέχει σ’ αυτό το ταξίδι και να γίνει ο αρχηγός του εγχειρήματος. Ο Cooper βρίσκεται ανάμεσα στο καθήκον και την αγάπη για τα παιδιά του. Προσπαθώντας να βρει ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του, αλλά και για την ανθρωπότητα αποφασίζει να δεχθεί. Οι σχέσεις με το γιο και την κόρη του δοκιμάζονται, καθώς η επικοινωνία από το διάστημα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο χρόνος μετρά διαφορετικά στους άλλους Γαλαξίες, διαστέλλεται και η μία ώρα ισοδυναμεί με επτά χρόνια στη Γη. Αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και πιέζει το πλήρωμα.
Μία ταινία επιστημονικής φαντασίας του Christopher Nolan, με όλα τα κλασσικά χαρακτηριστικά του είδους. Προσπαθεί να περάσει μηνύματα σε σχέση με την εξερευνητική φύση του ανθρώπου, την ανάγκη για επιβίωση, τη δύναμη της αγάπης, τις έννοιες του χώρου και του χρόνου. Υψηλής ποιότητας εικόνα, εντυπωσιακά και επιβλητικά εφέ, για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό κανονικά σκηνικά και όχι green screen, όπως συμβαίνει συνήθως. Το γεγονός αυτό ίσως εξηγεί και τον περιορισμό ίσως σε κάποια πλάνα, χωρίς αυτό όμως να στερεί σε εντυπωσιασμό. Η μουσική του Hans Zimmer φαίνεται από την αρχή πως προσπαθεί να βάλει στο κλίμα και να υποδηλώσει το συναίσθημα. Το στυλ και η ύπαρξη ρομπότ θυμίζουν αρκετά παλαιότερες ταινίες φαντασίας, με έναν νοσταλγικό ίσως τρόπο. Το στριφογύρισμα της κάμερας σε κάποια σημεία ίσως ζαλίζει λίγο (όπως συμβαίνει και στους ήρωες μέσα στην ταινία).
Όσο αφορά τις ερμηνείες, ο Matthew McConaughey στηρίζει για ακόμα μια φορά την αλλαγή στην καριέρα του, κρατώντας ακόμη έναν δραματικό ρόλο, με το γνωστό ερμηνευτικό και εκφραστικό στυλ του. Αρκετά αξιόλογοι όμως είναι και οι δεύτεροι ρόλοι, όπως αυτός της Jessica Chastain, του Matt Damon, της Anne Hathaway και φυσικά του Michael Caine. Η Jessica Chastain υποδύεται την κόρη του Matthew McConaughey, με έναν λιτό αλλά εκφραστικό τρόπο. Ο Matt Damon, παρόλο που κρατά έναν μικρό ρόλο, είναι αρκετά ενδιαφέρων, τόσο ερμηνευτικά όσο και σαν ρόλος. Η Anne Hathaway είναι αρκετά καλή, αν και κατά τη γνώμη μου, κάπως περιορισμένη λόγω ρόλου. Θα προτιμούσα ο χαρακτήρας και το παρελθόν της να αναπτύσσονταν λίγο παραπάνω. Πολύ καλή είναι και η μικρή που παίζει την Murphy.
Αν και ως ιδέα και τεχνική εκτέλεση η ταινία είναι αρκετά καλή, προσωπικά θεωρώ ότι σεναριακά ως ένα σημείο υπερβάλλει προσπαθώντας να χωρέσει αρκετές ιδέες μαζί και αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα (από την άλλη βέβαια, τι είναι μία ταινία επιστημονικής φαντασίας χωρίς υπερβολή;). Έχει δύο πολύ ενδιαφέρουσες ανατροπές μεν, αλλά η διάρκεια της ταινίας κουράζει από ένα σημείο και μετά. Θα μπορούσε να ήταν λίγο μικρότερη σε διάρκεια και με λιγότερο τεχνικούς όρους.
Πέρα από τα όποια αδύναμα σημεία, όσοι αγαπούν το είδος σίγουρα θα βρουν αρκετά θετικά στοιχεία στην ταινία, αλλά και οι υπόλοιποι θα απολαύσουν εντυπωσιακά εφέ, ένα ενδιαφέρον σενάριο και καστ.

Trivia:

 • Για τα μεγάλα σύννεφα σκόνης στην ταινία χρησιμοποιήθηκαν τεράστιοι ανεμιστήρες.
 • Ο φυσικός Kip Thorne, έργα του οποίου ενέπνευσαν την ταινία, προσεγγίστηκε από τους υπεύθυνους για να συνεργαστεί στην ταινία. Έργα του Kip Thorne ενέπνευσαν και την ταινία Contact στην οποία πρωταγωνιστούσε επίσης ο Matthew McConaughey.
 • Η πλειοψηφία των πλάνων από το ρομπότ TARS δεν ήταν προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας αλλά φτιάχτηκε και λειτουργούσε τηλεκατευθυνόμενα στο πλατό με τη φωνή του Bill Irwin, που αργότερα σβήστηκε ψηφιακά.
 • Η ταινία Mud  και η ερμηνεία του Matthew McConaughey σε αυτή ήταν που κέντρισε το ενδιαφέρον του Christopher Nolan για να τον προσεγγίσει για την ταινία.
 • Υπάρχουν αρκετές αναφορές στις ταινίες 2001: A space Odyssey και Event Horizon και όχι μόνο.
 • Η Anne Hathaway υπέστη υποθερμία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Ισλανδία, καθώς η στολή της ήταν ανοιχτή όταν βρισκόταν στα παγωμένα νερά.
 • Για την σκηνή με τα χωράφια καλαμποκιού, ο Christopher Nolan ζήτησε να σπείρουν 500 στρέμματα από καλαμπόκι, κάτι που είχε εμπνευστεί από την ταινία Man of Steel. Μετά το τέλος της ταινίας πούλησε το καλαμπόκι, βγάζοντας κι ένα επιπλέον κέρδος.
 • Είναι η έκτη συνεργασία μεταξύ του Christopher Nolan και του Michael Caine.
 • Μέχρι να βγει η τελική μορφή της ταινίας ο Matthew McConaughey δεν είχε αποκαλύψει καν την πλοκή της ταινίας στην γυναίκα του.
 • Ποτέ δε μαθαίνουμε το μικρόν όνομα του Cooper.
 • Η ταινία κόστισε συνολικά 165 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει περίπου 976 χιλιάδες δολάρια το λεπτό.
 • Το καφέ μπουφάν που η Murphy φορά είναι το ίδιο με αυτό που φορά ο Cooper στην αρχή του έργου.
 • Στην ταινία αναφέρεται ότι η προσσελήνωση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και ήταν κατασκευασμένη.
 • Η ονομασία της μαύρης τρύπας είναι εμπνευσμένη από έναν μυθιστορηματικό γίγαντα.
 •  Το σχήμα του διαστημικού σταθμού παραπέμπει σε ρολόι, καθώς η ταινία "παίζει" με την έννοια του χρόνου.

*Πηγές: imdb.com

2 σχόλια:

 1. Ωραία ταινία!!Καλοί ηθοποιοί σε μια υπόθεση που αυτή η δύστυχη Γη πάλι κινδυνεύει! Θα τη δω! Φιλιά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαχαχα! Έχει αρκετό ενδιαφέρον αλλά και μεγάλη διάρκεια! χαχα! Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου όταν τη δεις! Φιλιά!:)

   Διαγραφή