Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Two days One night / Deux jours Une nuit (2014)!



Η Sandra είναι μητέρα και σύζυγος. Μετά από μία δύσκολη περίοδο για εκείνη, επιστρέφει στη δουλειά της στο εργοστάσιο. Εξαιτίας των περικοπών όμως κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της. Ο μόνος τρόπος για να την κρατήσει είναι μόνο αν οι υπόλοιποι συνάδελφοι της αποφασίσουν να δώσουν το μπόνους τους. Εκείνη έχει μόλις ένα Σαββατοκύριακο για να καταφέρει να τους πείσει.
Η οικονομική κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια πολλά ζητήματα που δεν αφορούν μόνο την οικονομία αλλά και την κοινωνία γενικότερα. Σε μία περίοδο που οι οικονομικοί πόροι δεν θεωρούνται πλέον δεδομένοι και τίθενται ακόμη και θέματα επιβίωσης, πως μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να αφήσει ένα σημαντικό ποσό για το οποίο έχει δουλέψει και στο οποίο σκοπεύει να στηριχτεί ως ένα βαθμό και ο ίδιος και η οικογένειά του; Από την άλλη, πως μπορείς να αρνηθείς τη βοήθεια σε μία γυναίκα που αντιμετώπισε κάποιες προσωπικές δυσκολίες και είναι μητέρα δύο παιδιών;
Η Sandra παλεύει να ξαναβρεί τις ισορροπίες της σε προσωπικό επίπεδο και ταυτόχρονα προσπαθεί να κρατήσει τη δουλειά της, χωρίς να χάσει την αξιοπρέπειά της. Με την παρακίνηση και την υποστήριξη από τον σύζυγό της και μία καλή της φίλη επισκέπτεται μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο τους συναδέλφους της  έναν έναν, προσπαθώντας να κερδίσει την ψήφο τους και να τους πείσει να αφήσουν το μπόνους τους για να μπορέσει να κρατήσει τη δουλειά της. Στην ταινία παρακολουθούμε όλες σχεδόν τις πιθανές αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές, καθώς ο καθένας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα δικά του προβλήματα.
Η Marion Cotillard για ακόμα μία φορά αποδεικνύει πως μπορεί να κρατήσει μία ταινία και να τραβήξει τα βλέμματα  χωρίς υπερβολές και τεχνάσματα. Η κάμερα την ακολουθεί και εστιάζει στο πρόσπωπό της, από το οποίο δίνεται και ουσιαστικά ο τόνος της ταινίας. Η ταινία είναι λιτή, μέσα από την σχεδόν ντοκιμαντερίστικη σκηνοθετική ματιά των Jean-Pierre και Luc Dardenne.

 

Trivia:

  • Η Marion Cotillard είναι η διασημότερη ηθοποιός με την οποία έχουν συνεργαστεί οι σκηνοθέτες, καθώς συνήθως επιλέγουν να δουλέψουν με νέους ηθοποιούς, και για αυτό η Marion Cotillard έπρεπε να παλέψει για τον ρόλο. Δέχθηκε να συμμετέχει πριν διαβάσει καν το σενάριο.
  • Χρειάστηκαν 50 με 60 φορές για να γυριστούν αρκετές σκηνές. Το ρεκόρ ήταν 82 φορές για μία σκηνή.
  • Η Marion Cotillard άλλαξε την γαλλική της προφορά σε βέλγικη.
  • Η ταινία βασίστηκε σε μία αληθινή ιστορία που είχαν διαβάσει οι σκηνοθέτες στις αρχές του 2000.
  • Ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

 *Πηγές: imdb.com

1 σχόλιο: