Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Academy Awards ή αλλιώς...ο "Θείος" Oscar!!!

  Όλος ο κινηματογραφικός κόσμος μετρά αντίστροφα τις μέρες έναν ολόκληρο χρόνο για μία και μόνο βραδιά, τη βραδιά των Oscar! Όλοι ονειρεύονται και ποθούν το χρυσό αγαλματίδιο: ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, μουσικοί, παραγωγοί! Λίγοι, όμως, το αποκτούν. Κάθε χρόνο δισεκατομμύρια άνθρωποι τα παρακολουθούν, σχολιάζουν και έχουν άποψη γι’ αυτά. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε για τα Academy Awards;  Λίγο πριν την απονομή των μεγαλύτερων κινηματογραφικών βραβείων, ας κάνουμε μία μικρή αναδρομή στην ιστορία του θεσμού.

Η Ακαδημία: Τα βραβεία δίνονται κάθε χρόνο από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1929 στην Καλιφόρνια και σήμερα αριθμεί περίπου 6.500 μέλη, των οποίων τα ονόματα δεν δημοσιεύονται (αν και κάποια έχουν διαρρεύσει).

Το αγαλματίδιο: Ο εμπνευστής του είναι ο Cedic Gibbons, μέλος της μεγάλης κινηματογραφικής εταιρίας παραγωγής M.G.M. (Metro-Goldwyn-Mayer), ενώ την υλοποίηση ανέλαβε ο George Stanley. Το αγαλματίδιο αναπαριστά ένα γυμνό άντρα να καρφώνει ένα ξίφος πάνω σε μία μπομπίνα με πέντε ακτίνες, μία για κάθε κλάδο της Ακαδημίας (ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, παραγωγούς, τεχνικούς). Ο άντρας έχει ύψος 34 εκ. και ζυγίζει 4 κιλά, αφού είναι φτιαγμένος από χαλκό και κασσίτερο και το εξωτερικό περίβλημα είναι επιχρυσωμένο. Μεγάλη διαμάχη υπάρχει γύρω από τον «νονό» του Oscar. Πολλά σενάρια και φήμες ακούγονται, ενώ πολλοί διεκδικούν την «πατρότητα» της έμπνευσης, ανάμεσά τους ο Walt Disney και η Bette Davis. Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την Margaret Herrick, μία εργαζόμενη της Ακαδημίας, να αναφωνεί, μόλις είδε πρώτη φορά το αγαλματίδιο, ότι είναι ίδιο με το θείο της τον Oscar! Κάπως έτσι, λοιπόν, τα Academy Awards απέκτησαν ένα τόσο ισχυρό υποκοριστικό που, από τότε που ο δημοσιογράφος Sidney Skolsky το δημοσίευσε για πρώτη φορά στη στήλη του το 1934, ο όρος μπήκε επίσημα και για πάντα στη ζωή μας.

Η τελετή: Ο Louis B. Mayer, ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας M.G.M., είχε την ιδέα να διοργανώσει τα πρώτα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία, για να προωθήσει την εικόνα των κινηματογραφικών εταιριών. Η πρώτη απονομή πραγματοποιήθηκε στις 16/5/1929 στο Hotel Roosevelt με μόλις 270 καλεσμένους. Η βραδιά δεν είχε ιδιαίτερη αγωνία, καθώς τα ονόματα των νικητών είχαν ανακοινωθεί τρεις μήνες νωρίτερα. Για μία δεκαετία (1930-1940) τα αποτελέσματα δίνονταν στον τύπο στις 11 μ.μ. Το 1940, όμως, η εφημερίδα L.A. Times διέρρευσε νωρίτερα τα αποτελέσματα και ανάγκασε τους διοργανωτές να αλλάξουν τακτική από την επόμενη κιόλας χρονιά. Όλα άλλαξαν όταν στη ζωή του “Oscar” μπήκε η τηλεόραση! Το 1957 το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε για πρώτη φορά την απονομή. Το 1960 τα βραβεία άλλαξαν τηλεοπτική στέγη και μεταδόθηκαν από το κανάλι ABC, το οποίο έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα της προβολής έως το 2020, ενώ το 1966 τα Oscar παίρνουν χρώμα! Αν και η τελετή έχει την ίδια δομή, ο αριθμός των κατηγοριών ποικίλει με τα χρόνια. Οι σημαντικότερες προσθήκες που έγιναν είναι: κατηγορίες μουσικής και film ending (1935), δεύτερου αντρικού και γυναικείου ρόλου, με το αγαλματίδιο να είναι μικρότερο από αυτό των αντίστοιχων πρώτων ρόλων έως το 1944 (1937), ντοκιμαντέρ (1942), κοστουμιών (1949), ξενόγλωσσης ταινίας (1957), make up (1982) και το βίντεο In Memoriam, όπου τιμούνται άνθρωποι του κινηματογράφου που «έφυγαν» τον προηγούμενο χρόνο (1993), ενώ το 1947 τα βραβεία άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους στο κοινό. Τα βραβεία δε σταμάτησαν να πραγματοποιούνται ούτε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως, το 1944 θεωρήθηκε προκλητικό κάτω από αυτές τις συνθήκες το μεγάλο και υπερπολυτελές δείπνο (τύπου Golden Globes) που πραγματοποιούνταν κατά τη διάρκεια της απονομής. Έτσι, τα βραβεία από την επόμενη χρονιά (και ως σήμερα) πραγματοποιούνται σε μεγάλα θέατρα.

Το «σπίτι» των Academy Awards: Το 2001, μόλις, χτίστηκε στο L.A. το περίφημο Kodak Theatre, για να φιλοξενεί τα βραβεία. Το 2002, τα Oscars βρήκαν το «σπίτι» τους και πραγματοποιήθηκε η πρώτη απονομή. Το θέατρο έχει χωρητικότητα 3.400 θέσεων, ενώ άλλες 1.200 θέσεις βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο για τους δημοσιογράφους, όπου και στρώνεται το κόκκινο χαλί. Την είσοδο του θεάτρου στολίζουν φωτογραφίες με τις ταινίες που έχουν τιμηθεί με Oscar καλύτερη ταινίας από το 1928 έως σήμερα.

Ταινίες-Ηθοποιοί: Οι ταινίες με τα περισσότερα Oscar είναι: Ben-Hur, Titanic και The Lord of the rings: The Return of the King με 11, West side story με 10, Gigi, The last emperor και The English patient με 9. Περισσότερες υποψηφιότητες έχουν οι ταινίες: All about Eve και Titanic με 14, Gone with the wind (η πρώτη έγχρωμη ταινία που βραβεύτηκε), From here to eternity, Mary Poppins, Who’s afraid of Virginia Wolf, Forest Gump, Shakespeare in love, Lord of the rings: The fellowship of the ring, Chicago και The curious case of Benjamin Button με 13. Η Tatum  O’ Neal είναι η μικρότερη που έχει κατακτήσει βραβείο Oscar σε ηλικία μόλις δέκα ετών. Η Katharine Hepburn κατέχει το ρεκόρ βραβείων Oscar με 4, ενώ ακολουθούν η Ingrid Bergman, o Walter Brennan και ο Jack Nicholson με 3. Το φαινόμενο Meryl Streep κατέχει την πρωτιά στις υποψηφιότητες με 17, ενώ ακολουθούν η Bette Davis, η Katharine Hepburn και ο Jack Nicholson με 12.

Φέτος ο Oscar γίνεται 84 ετών και φαίνεται να μην έχει χάσει καθόλου από τη λάμψη του!






 











*Πηγές: wikipedia.org, oscars.org, imdb.com, google com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου