Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

The Hunger Games: Mockingjay Part 2 (2015)!



Το τέταρτο κινηματογραφικό μέρος και το τελευταίο της τριλογίας των βιβλίων Hunger Games. Μετά τους «Αγώνες Πείνας»…. «πιάσαμε φωτιά» και τώρα η «επανάσταση» φτάνει στο τέλος της…
Μετά την προετοιμασία του τρίτου μέρους, ήρθε η ώρα για την μεγάλη και τελική επίθεση. Τα όπλα στρέφονται προς την Capitol και τον Snow. Σύμβολο της επανάστασης η Katniss. Ποιόν μπορεί, όμως, να εμπιστευτεί; Όταν η επιθυμία για εξουσία και οι προσωπικές φιλοδοξίες μπαίνουν πάνω από τον αρχικό σκοπό, τι είναι αυτό που μπορεί να αποτρέψει να μην επαναληφθούν οι ίδιες καταστάσεις; Ταυτόχρονα, τι είναι αυτό που μπορεί να κρατήσει αναμμένη την αρχική φλόγα και τον στόχο στον αρχικό σκοπό; Αξίζουν τελικά οι θυσίες; Οι απώλειες είναι τεράστιες και η μάχη για να μη χαθεί η ανθρωπιά είναι η μεγαλύτερη. Ακόμη και στο στρατόπεδο των επαναστατών υπάρχει φανερός πια διαχωρισμός ανάμεσα στη φιλοσοφία και νοοτροπία της Katniss και της Coin. Οι ισορροπίες και διαχωριστικές γραμμές είναι πιο εύθραυστες από ποτέ.
Ίσως η πιο σκληρή από τις ταινίες της τριλογίας, με αρκετό συναίσθημα, όμως, και μηνύματα/συμβολισμούς. Με εφέ και φωτογραφία υψηλής ποιότητος, αρκετά καλή σκηνοθεσία και με την Jennifer Lawrence ξανά στο επίκεντρο να κερδίζει της εντυπώσεις. Μετά το μεταβατικό προηγούμενο τρίτο μέρος, η σειρά των ταινιών ολοκληρώνεται με μία εντυπωσιακή και χορταστική ταινία σε θέαμα και πλοκή. Παρά την ομολογουμένως μεγάλη διάρκειά της, δεν κουράζει ιδιαίτερα. Όσο αφορά το τέλος της, προσπαθεί να καλύψει και να ικανοποιήσει όλες τις προσδοκίες των θεατών (γεγονός που ίσως από ένα σημείο και μετά το κάνει και αρκετά προβλέψιμο), χωρίς να στερεί σε θέαμα όμως. Αν και θα μπορούσε να αφιερώσει λίγο περισσότερο χρόνο στους δεύτερους ρόλους που κέρδισαν τις εντυπώσεις στα προηγούμενα μέρη (όπως του Haymitch και της Effie), και χωρίς να λείπουν οι υπερβολές (όπως για παράδειγμα η σκηνή μάχης στα τούνελ του μετρό), καταφέρνει να μη χάνει την αίσθηση από την πρώτη ταινία και το πνεύμα και τη δυναμική που φάνηκε ιδιαιτέρα στην δεύτερη ταινία.
Μία σειρά ταινιών που έφερε την αλλαγή, καθώς για πρώτη φορά ηρωίδα είναι ένα κορίτσι-γυναίκα, που γίνεται σύμβολο. Είναι δυναμική μέσα στις αδυναμίες της, ανεξάρτητη αλλά ευάλωτη για αυτούς που νοιάζεται. Δεν ξεφεύγει από το στόχο της και μένει πιστή στις αρχές της. Γίνεται ηρωίδα χωρίς να χάνει την ανθρώπινη πλευρά της. Μία ταινία δράσης που καταφέρνει όμως να περάσει και πέρα από αυτό. Η δεύτερη, κατά τη γνώμη μου, καλύτερη ταινία της σειράς, μετά το Catching Fire.


*8/10

Trivia:

  • Η τελευταία ταινία του Philip Seymour Hoffman. Η σκηνή με το γράμμα που διαβάζει ο Haymitch στην Katniss από τον Plutarch γράφτηκε ειδικά μετά το θάνατό του.
  • Αρκετές από τις σκηνές της Capitol γυρίστηκαν στο Παρίσι και το Βερολίνο.
  • Η τρίτη και τέταρτη ταινία της σειράς γυρίστηκαν σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα.
  • Η μόνη ταινία της σειράς που βγήκε σε 3D.
  • Τα παιδάκια στην τελευταία σκηνή της ταινίας είναι ανιψάκια της Jennifer Lawrence, όπως η ίδια αποκάλυψε κατά λάθος στο Comic Con.
  • Η μόνη ταινία στην οποία η Katniss δεν κοιτά απευθείας την κάμερα στο poster.
  • Ήταν η πιο ακριβής μεταφορά στην οθόνη του βιβλίου από όλες τις υπόλοιπες ταινίες της σειράς.
  • Το φιλί του Woody Harrelson στην Elizabeth Banks ήταν εκτός σεναρίου, ήταν ένας αυτοσχεδιασμός του Woody Harrelson κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

 *Πηγές: imdb.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου