Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

The Bridge of Spies (2015)!



Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ένας Σοβιετικός πράκτορας κατασκοπίας συλλαμβάνεται στην Αμερική. Η CIA αναθέτει τυπικά σε έναν δικηγόρο την υπεράσπισή του, όπως επιβάλλεται από τον νόμο. Η εξέλιξη της δίκης όμως έχει ανατροπές…
Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η νέα ταινία του Steven Spielberg, με κεντρικό ήρωα τον James Donovan, έναν αμερικανό δικηγόρο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο James Donovan είναι ένας δικηγόρος ασφαλιστικής εταιρίας, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις στο ποινικό δίκαιο. Η CIA του αναθέτει για καθαρά τυπικούς λόγους την υπεράσπιση ενός κατασκόπου, όπως επιβάλλει ο νόμος. Κι ενώ όλοι περίμεναν να είναι μία γρήγορη δίκη με προδεδικασμένη την καταδικαστική απόφαση, ο δικηγόρος καταφέρνει να κάνει την ανατροπή. Θεωρώντας πως όλοι έχουν το δικαίωμα στην υπεράσπιση, αλλά και βλέποντας την «μεγαλύτερη εικόνα», προσπαθεί μέσω της διπλωματίας να κάνει την αλλαγή.
Ο Tom Hanks σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ερμηνείες του, καταφέρνει να προσεγγίσει τον ρόλο με μία ιδιαίτερη ευαισθησία, χωρίς υπερβολές και με ισορροπημένες εναλλαγές ανάμεσα στο δραματικό και το κωμικό στοιχείο (ναι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, κι όμως ο Steven Spielberg καταφέρνει να χωρέσει και τις κατάλληλες δόσεις χιούμορ σε ένα τόσο δραματικό θέμα). Ο Mark Rylance καταφέρνει χωρίς πολλά λόγια, αλλά μέσα από τον τόνο της φωνής και το βλέμμα να περάσει τα συναισθήματα και την αίσθηση του ήρωα. Από σκηνοθετικής πλευράς, πρόκειται για ένα εξαιρετικά ατμοσφαιρικό έργο, με πολύ καλή φωτογραφία και καλή σκηνοθετική αφήγηση. Το μόνο ίσως αρνητικό, προσωπικά, θεωρώ ότι είναι η λίγο μεγαλύτερη διάρκεια από αυτή που θα έπρεπε.
Πρόκειται για μία ταινία που μιλά σε μία τεταμένη περίοδο για τη διπλωματία, τη διορατικότητα, την ανθρώπινη προσέγγιση, την ευθύνη του νόμου και απέναντι στο νόμο, την κοινή γνώμη και την «ταυτότητα» των ατόμων.
Μία καθαρόαιμη ταινία κατασκοπίας-διπλωματίας, με πολύ ωραία εικόνα και φωτογραφία, μεγάλα κινηματογραφικά πλάνα, πολύ ενδιαφέρουσες ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές και με ενδιαφέρουσα πλοκή.

*8/10 
  
Trivia:

  • Τα περισσότερα λόγια που ακούγονται στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον πρωταγωνιστή για τον Rudolf είναι ακριβώς αυτά που ειπώθηκαν στην πραγματικότητα.
  • Είναι η τέταρτη συνεργασία του Tom Hanks με τον Steven Spielberg μετά τις ταινίες Saving Private Ryan, Catch me if you can και  The Terminal.
  • Το FBI άρχισε να αντιλαμβάνεται κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου τη δράση των κατασκόπων, όταν ένας από αυτός κατά λάθος έδωσε ένα από τα νομίσματα που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά μηνυμάτων για να αγοράσει μία εφημερίδα.
  • Στη σκηνή έξω από το δικαστήριο όπου είναι μαζεμένοι όλοι οι φωτογράφοι, ήταν καθορισμένο οι φωτογράφοι να βάζουν τις λάμπες, οι οποίες ήταν πολύ ζεστές, στις τσέπες τους μετά τη χρήση. Ένας από αυτούς όμως που έτυχε να είναι και ιστορικός ανέφερε ότι στην πραγματικότητα εκείνη την εποχή οι φωτογράφοι σε μία τόσο μεγάλη περίσταση θα πετούσαν κάτω τις χρησιμοποιημένες λάμπες για να κερδίσουν χρόνο. Ο Steven Spielberg έτσι αποφάσισε να ακολουθήσει την συμβουλή και να τραβήξει το πλάνο με τις λάμπες στο έδαφος.
  • Ο Tom Hanks ήταν 59 ετών όταν γυρίστηκε η ταινία, ενώ στην πραγματικότητα ο James Donovan ήταν μόλις τριάντα όταν συνέβησαν τα γεγονότα και μόλις 53 όταν πέθανε.
  • Το συγκρότημα U2 πήρε το όνομά του από το αεροπλάνο που εμφανίζεται στην ταινία. Συμπτωματικά, η κόρη του τραγουδιστή των U2, Bono, υποδύεται την κόρη του Tom Hanks στην ταινία.

*Πηγές: imdb.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου