Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Arrival (2016)!



Δώδεκα μυστήρια διαστημόπλοια προσγειώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον λόγο της άφιξής τους, ούτε τις προθέσεις τους. Για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τα ιδιαίτερα εξωγήινα πλάσματα και να καταλάβουν την γλώσσα τους, ζητούν τη βοήθεια της καθηγήτριας γλωσσολογίας Louis Banks. Εκείνη προσπαθεί να κατανοήσει και μεταφέρει το μήνυμα που θέλουν να περάσουν.
Η νέα ταινία σε σκηνοθεσία του Denis Villeneuve και πρωταγωνιστές τους Amy Adams, Jeremy Renner και Forest Whitaker. Μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, διαφορετική από τις υπόλοιπες, καθώς διαδραματίζεται στη Γη και δεν έχει τα εφέ που ίσως φανταζόμαστε και τις περιπέτειες στο διάστημα. Πρόκειται για ένα ανθρωποκεντρικό έργο. Προσωπικά, θεωρώ πως πρόκειται για μία αλληγορία για τη σπουδαιότητα της γλώσσας ως μέσω επικοινωνίας, η οποία δυστυχώς έχει υποτιμηθεί τα τελευταία χρόνια, μέσω της οποίας μπορεί να υπάρξει η κατανόηση και συνεννόηση και να πετύχουμε σπουδαία πράγματα. Θέμα που μοιάζει εξαιρετικά επίκαιρο στην εποχή μας, καθώς, παρόλο που τα μέσα επικοινωνίας είναι περισσότερα από ποτέ, η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο μοιάζει να γίνεται όλο και πιο δύσκολη και να χάνεται.
Πολύ καλή φωτογραφία και εφέ και με την ερμηνεία της Amy Adams να είναι αυτή που ξεχωρίζει. Χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές, η ταινία παίζει με τον χρόνο και τις επιλογές που κάνουμε και περνά το μήνυμα που θέλει.

*7/10
Trivia:

  • Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν Story of your life, βασισμένο στο ομότιτλο διήγημα στο οποίο βασίζεται. Ο τίτλος όμως δε βρήκε ανταπόκριση κι έτσι άλλαξε.
  • Χταπόδια, ελέφαντες, φάλαινες και αράχνες αποτέλεσαν έμπνευση για τη δημιουργία των εξωγήινων πλασμάτων.
  • Η γλώσσα των εξωγήινων πλασμάτων δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Martine Bertrand, ενώ οι ζωγραφιές της μικρής κόρης στην ταινία από τον γιο του.
  • Η Amy Adams και ο Jeremy Renner ξανασυναντιούνται κινηματογραφικά με το American Hustle.

*Πηγές: imdb.com, google.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου