Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Moana (2016)!



Η Moana είναι η κόρη του αρχηγού της φυλής σε ένα νησί της Πολυνησίας, προορισμένη να πάρει κάποια μέρα τη θέση του. Εκείνη όμως έχει άλλα όνειρα και πάθος για να ταξιδέψει στον ωκεανό και να γνωρίσει τον κόσμο. Ο πατέρας της φοβούμενος για την ασφάλεια και τη ζωή της όμως της απαγορεύει να ταξιδέψει. Μία κατάρα υπάρχει από τότε που ο ημίθεος Maui έκλεψε την καρδιά της Te Fiti, θεά της φύσης, και η φύση αρχίζει να μαραίνεται. Όταν η κατάρα φτάσει και στο νησί, η Moana, με παρότρυνση της γιαγιάς της και τη βοήθεια του Ωκεανού, φεύγει κρυφά από το νησί ώστε να βρει τον Maui και να επιστρέψουν την καρδιά στη θέση της. Και τότε ξεκινά το μεγάλο ταξίδι και η περιπέτεια… 
Η ταινία συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων ετών στη Disney αλλά και στις υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής παιδικών ταινιών για μία στροφή στους πιο δυναμικούς, ανεξάρτητους γυναικείους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αυτή τη φορά, η Moana βρίσκεται στο επίκεντρο. Μία μη-πριγκίπισσα, όπως αναφέρει στο έργο, με δυναμικό χαρακτήρα, πυγμή, γενναιότητα και στόχο. Ταξιδεύει ως την άλλη άκρη του Ωκεανού, ώστε να βρει τον ημίθεο Maui και να ανατρέψει την κατάρα. Ο Maui είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας, ημίθεος και ήρωας, που έχει προσφέρει πολλά στην ανθρωπότητα, μέχρι τη στιγμή που κάνει το λάθος να πάρει την καρδιά της Te Fiti για να την δώσει στους ανθρώπους και εξορίζεται. Μία ταινία με αρκετά αλληγορικά οικολογικά μηνύματα, ωραίες εικόνες, χιούμορ και πολύ ωραία μουσική, βασισμένη σε ιστορίες, μύθους και θρύλους της Πολυνησίας και της Νέας Ζηλανδίας, με τις φωνές των Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House, Temuera Morrison, Jemaine Clement και Nicole Scherzinger.
*8/10

 Trivia:
  • H Auli'i Cravalho είναι η μικρότερη σε ηλικία φωνή «πριγκίπισσας» της Disney, καθώς ήταν μόλις 14 ετών όταν γυρίστηκε η ταινία.

  • Η Moana είναι η δεύτερη ηρωίδα της Disney που η ιστορία της δε βασίζεται σε κάποιο παραμύθι ή στην ιστορία της με κάποιο πρίγκιπα. Η πρώτη ήταν η Merida στην ταινία Brave.

  • Καθώς αλλάζει μορφές, ο Maui για δευτερόλεπτα παίρνει και τη μορφή του Sven the Reindeer από το Frozen.

  • Πολλά από τα ονόματα των ηρώων στην ταινία έχουν ιδιαίτερη σημασία. Moana σημαίνει ωκεανός και μπλε στη διάλεκτο των Maori, ενώ Hei hei σημαίνει κότα και Tamatoa έπαθλα. Pua μπορεί να είναι συντομογραφία του Puaa που σημαίνει γουρούνι. Ο Maui πήρε το όνομά του από έναν ημίθεο Πολυνήσιο θεό-θρύλο και το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στη Χαβάη. Tala σημαίνει ιστορία στα Samoan.

  • Κανένας άλλος θνητός χαρακτήρας δε συναντά τον Maui εκτός από τη Moana.

  • Σε σκηνή μετά τους τίτλους τέλους της ταινίας, ο Tamatoa εμφανίζεται μιλώντας ευθέως στην κάμερα και ρωτώντας το κοινό αν προτιμούν να τον φωνάζουν Sebastian, κάνοντας έτσι μία αστεία αναφορά στον Sebastian από τη Μικρή Γοργόνα.

  • Στην ταινία χρησιμοποιούνται πολλές εκφράσεις και ονόματα από τη διάλεκτο-γλώσσα Maori.

     

    *Πηγές: imdb.com, google.com

     

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου