Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

The Great Gatsby!


Υπόθεση: Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο πλούσιος και μυστηριώδης κύριος Gatsby ανοίγει το σπίτι του κάθε Σαββατοκύριακο για όλη την πόλη διοργανώνοντας θρυλικά, πλούσια και ξέφρενα πάρτι! Κανείς όμως δεν τον γνωρίζει πραγματικά, καθώς ο μοναδικός του σκοπός είναι να ξανακερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του Daisy.

Η σύγχρονη οπτική και remake της ταινίας του 1974 με τον Robert Redford. Ένας άντρας που είχε όνειρο από μικρός να ξεφύγει από την ίδια του τη ζωή, είχε ένα φανταστικό όνειρο, το οποίο ήταν αποφασισμένος να κερδίσει με κάθε τρόπο. Όταν στη ζωή του μπαίνει η Daisy το όνειρο αποκτά στόχο και σκοπό και προσωποποιείται στο πρόσωπό της. Οι συνθήκες όμως αλλάζουν και αναγκάζεται να απομακρυνθεί από την αγαπημένη του. Πέντε χρόνια μετά, επιστρέφει για να κερδίσει την καρδιά της και να "ξαναζήσει" το παρελθόν από την αρχή ώστε να μπορέσει να το διορθώσει. Δίπλα του, και μοναδικός του φίλος, στην προσπάθειά του να φτάσει εκείνο το "πράσινο φως" βρίσκεται ο νεαρός Nick. 
Ο σκηνοθέτης Baz Luhrmann ("Moulin Rouge", "Australia", "Romeo and Juliet") επιστρέφει ξανά με μία ταινία που βάζει στο επίκεντρο την εικόνα. Είναι φανερό πως στην ταινία η εικόνα παίζει κυρίαρχο ρόλο. Αρκετά "φαντεζίστικη", πλούσια, γεμάτη από χρώματα, λάμψη και γρήγορες εναλλαγές, αλλά και αρκετά "στιλιζαρισμένη". Όλα είναι τόσο προσεκτικά τοποθετημένα και στημένα στο "κάδρο" ώστε να δημιουργούν το "τέλειο" πλάνο. Αν και ποιοτικά εξαιρετική, η όλη αυτή προσπάθεια από κάποιο σημείο και μετά αρχίζει να γίνεται φανερή στην οθόνη και ίσως κουράσει. Πολύ καλός και αρκετά ενδιαφέρων είναι ο συνδυασμός της σύγχρονης αμερικανικής μουσικής σκηνής (Beyonce, Jay-z, Lana Del Rey, Will i am, Fergie) με τις εικόνες από τις αρχές της δεκαετίας του 1920. Τα κοστούμια και τα σκηνικά ζωντανεύουν αυτόν τον κόσμο και βοηθούν να λειτουργήσουν μέσα σε αυτόν.
Ο Leonardo DiCaprio καταφέρνει να πάρει "πάνω" του την ταινία, "ατσαλάκωτος" και "εύθραυστος" ταυτόχρονα ως ρόλος, κερδίζει τις εντυπώσεις. Αρκετά καλός είναι και ο εγωιστής, ερωτύλος, απατημένος σύζυγος Tom, από τον Joel Edgerton, καθώς από τους δεύτερους ρόλους και η ερωμένη του Myrtle από την Isla Fisher. Συμπαθητική είναι και η προσπάθεια των Carey Mulligan και Tobey Maguire, αν και δεν καταφέρνουν πάντα να κλέψουν τα βλέμματα. 
Η ταινία είναι φανερά φτιαγμένη και στημένη με τέτοιο τρόπο για το κοινό και το θέαμα, θυμίζοντας κάτι από τις τεχνικές των πρώτων ταινιών του Hollywood. Καταφέρνει, κυρίως μέσω του Leonardo DiCaprio, να δώσει ένα μεγαλύτερο βάθος και θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη, αν το σασπένς και η ένταση δεν μειώνονταν από την λίγο παραπάνω από όσο θα έπρεπε αφήγηση σε κάποια σημεία.

Trivia:
  • Ο Leonardo DiCaprio και ο Tobey Maguire είναι φίλοι από παιδιά και αυτή είναι η πρώτη ταινία που εμφανίζονται μαζί, μετά την ταινία Don's Plum (2001)
  • Η ταινία καθυστέρησε μετά από ατύχημα του σκηνοθέτη, όταν μία κάμερα τον χτύπησε στο κεφάλι.
  • Ο σερβιτόρος δίπλα στον Nick όταν γνωρίζει τον J. Baker λέγεται Baz Luhrmann.
  • Είναι η πρώτη εμφάνιση του Amitabh Bachchan σε ολοκληρωτικά αγγλόφωνη ταινία.
  • Η χαρακτηριστική έκφραση του Gatsby "old sport" ακούγεται 40 φορές μέσα στην ταινία.
  • Παρόλο που η ταινία διαδραματίζεται το 1922, το κίτρινο αμάξι του Gatsby είναι του 1929.
  • Στην ταινία εμφανίζονται να είναι υπό κατασκευή τα κτήρια Chrysler και Empire State, όμως το πρώτο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1928 και το δεύτερο το 1930.
  • Όταν ο Gatsby αναφέρει τα ταξίδια του, αναφέρεται και στην Κωνσταντινούπολη αποκαλώντας την Istambul, όμως η μετονομασία της πόλης έγινε το 1930.
*Πηγές: imdb.com

3 σχόλια:

  1. Η αρχική ταινία ήταν από τις πολύ αγαπημένες μου!
    Ενδιαφέρον ακούγεται και το remake
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι η αλήθεια είναι πως παρόλες τις όποιες αντιρρήσεις μπορεί να έχει κάποιος για κάποια σημεία της ταινίας, έχει πολύ ενδιαφέρον και ως παραγωγή και ως προσέγγιση. Εύχομαι να σου αρέσει και αυτή! Θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου όταν τη δεις! Καλή εβδομάδα!:)

      Διαγραφή
  2. thanks gia tin protash, poly swsta ta les! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή