Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Big Eyes (2014)!



Η Margaret αποφασίζει να χωρίσει τον άντρα της και μαζί με την κόρη της να ξεκινήσει μία νέα ζωή. Για να ζήσει πουλά τους πίνακες που ζωγραφίζει. Εκεί, γνωρίζει τον Walter Keane, έναν ζωγράφο, και οι δυο τους θα έρθουν γρήγορα κοντά. Μετά το γάμο τους εκείνος, όμως, αρχίζει να πουλά τα έργα της ως δικά του.
Η Margaret είναι μία γυναίκα που, σε μία εποχή δύσκολη για μία τέτοια απόφαση, φεύγει από έναν γάμο που ουσιαστικά είχε τελειώσει παίρνοντας μαζί και την κόρη της. Χωρίς να έχει κάποιο μέρος να μείνει ή δουλειά, αποφασίζει να πουλήσει τους πίνακές της για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Οι πίνακές της είναι ο τρόπος της να εκφράζεται. Είναι ένα κομμάτι του εαυτού της. Με κύριο πρόσωπο τους αυτό της κόρης της και με βασικό χαρακτηριστικό τα μεγάλα ιδιαίτερα μάτια, είναι ο δικός της τρόπος να αφήσει το «στίγμα» της, τη «φωνή» της.
Σε μία ευάλωτη στιγμή γνωρίζει τον Walter. Είναι ένας μεσίτης που έχει μεγάλη επιθυμία να γίνει ζωγράφος και στον ελεύθερο χρόνο του πουλάει και εκείνος πίνακες του. Παρουσιάζεται ως ελεύθερος καλλιτέχνης, ταξιδεμένος, έμπειρος, με αυτοπεποίθηση και με κάποια βήματα επιτυχίας στο χώρο του. Οι δυο τους ερωτεύονται και παντρεύονται. Μετά το γάμο εκείνη χρησιμοποιεί το επίθετο του άντρα της για να υπογράφει τους πίνακές της. Όλα μοιάζουν ιδανικά, μέχρι τη στιγμή που οι πίνακές της αρχίζουν να τραβούν περισσότερο την προσοχή από εκείνου. Τότε εκείνος αποφασίζει να πουλήσει τους πίνακές της ως δικούς του, παίρνοντας έτσι όλη την επιτυχία και τη φήμη. Πείθοντάς την ότι αυτό είναι το καλύτερο για εκείνους,  ξεκινούν μία καλλιτεχνική πλαστοπροσωπία και μία μεγάλη επιχείρηση. Εκείνη παρά τις αρχικές αντιρρήσεις της υποκύπτει λόγω ανασφάλειας και εμπιστοσύνης στο σύζυγό της.
Οι τύψεις όμως όσο περνά ο καιρός συσσωρεύονται. Τύψεις τόσο για το τυπικό-νομικό κομμάτι, όσο κυρίως και για το συναισθηματικό κομμάτι. Οι πίνακες είναι μέρος του εαυτού της, που εκείνη νιώθει να ξεπουλά. Όσο η πίεση ανεβαίνει τόσο αυξάνεται και η πίεση.  Μυστικά αποκαλύπτονται και οι ανασφάλειες και απωθημένα του Walter έρχονται στην επιφάνεια. Ο Walter  ζητά όλο και περισσότερα, η Margaret ζητά ανεξαρτησία και ελευθερία έκφρασης και κάπου εκεί έρχεται και η μεγάλη σύγκρουση μεταξύ τους και τα πράγματα ξεφεύγουν, φτάνοντας στα δικαστήρια.
Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από τον Tim Burton. Με ωραία εικόνα και ατμόσφαιρα της εποχής, λίγο διαφορετική από τα προηγούμενα έργα του, αλλά και με χαρακτηριστικά του διάσπαρτα στην ταινία (όπως όταν βλέπει τους ανθρώπους με μεγάλα μάτια).  Ο Christoph Waltz δίνει μία πληθωρική, εξωστρεφή ερμηνεία, με ενέργεια που κερδίζει. Το ίδιο καλή είναι και η Amy Adams που για μία ακόμα φορά καταφέρνει να κάνει δικό της το ρόλο και να μπει μέσα σε αυτόν, χωρίς υπερβολές αλλά με μία πιο εσωτερική και δυναμική ερμηνεία.





 *Πηγές: imdb.com

6 σχόλια:

  1. Θα ήθελα πολύ να δω την ταινία, φαίνεται ενδιαφέρουσα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι ενδιαφέρουσα! Περιμένω εντυπώσεις όταν τη δεις! Καλή εβδομάδα και καλό μήνα! Φιλιά!:)

      Διαγραφή
  2. Και εμένα μου κίνησε το ενδιαφέρον......! όμορφη παρουσίαση. Καλό μήνα και βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει ενδιαφέρον, ιδιαίτερα επειδή βασίζεται σε αληθινή ιστορία! Σε ευχαριστώ πολύ! Να 'σαι καλά! Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!:)

      Διαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα ταινία αλλά θα συγχυστώ άμα τη δω!! Καλό μήνα^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα! Έχει ενδιαφέρον πως αλλάζουν οι χαρακτήρες κατά τη διάρκειά της! Καλό μήνα!:)

      Διαγραφή