Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

The Danish Girl (2015)!


Η αληθινή ιστορία του πρώτου άντρα που έκανε εγχείρηση αλλαγής φύλου τη δεκαετία του 1920 και της γυναίκας του που στάθηκε στο πλευρό του ως το τέλος.

Ο Tom Hooper σκηνοθετεί τον Eddie Redmayne και την Alicia Vikander σε μία ταινία εποχής με ένα ευαίσθητο και δύσκολο θέμα. Ο Einar και η Gerda Wegener είναι ένα παντρεμένο και ευτυχισμένο ζευγάρι ζωγράφων, με τον Einar να έχει μεγαλύτερη απήχηση αλλά και την Gerda να έχει ταλέντο και να τον στηρίζει.  Οι δυο τους μοιάζουν ευτυχισμένοι. Όταν το μοντέλο που πόζαρε για την Gerda δεν μπορεί να έρθει μία μέρα, ο Einar την βοηθά παίρνοντας τη θέση της. Το γεγονός αυτό ξυπνά κάτι μέσα του και ένα «παιχνίδι» ξεκινά μεταξύ τους. Ο Einar αρχίζει σταδιακά να ανακαλύπτει όμως πως αυτό το «παιχνίδι» γίνεται πραγματικότητα για εκείνον. Συναισθήματα που είχε καταπιεσμένα έρχονται στην επιφάνεια και αρχίζουν να παίρνουν μορφή και να μεταμορφώνεται στο πρόσωπο της Lili Elbe. Η γυναίκα του πάντα στο πλευρό του προσπαθεί να τον καταλάβει, να κατανοήσει όσα του συμβαίνουν και νιώθει, αλλά ταυτόχρονα να προσπαθεί να προσαρμοστεί και να αποδεχθεί αυτή την αλλαγή. Η Lili Elbe γίνεται η νέα της μούσα στους πίνακές της που γνωρίζουν πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Lili όμως νιώθει πως αυτό δεν είναι αρκετό. Θέλει να αποκτήσει το σώμα που επιθυμούσε να έχει. Έτσι αποφασίζει να κάνει μία επέμβαση πρωτοποριακή και ριψοκίνδυνη για την εποχή της.
Μία ταινία με κάποιες αδύναμες στιγμές, αλλά με καλή φωτογραφία, κοστούμια και ερμηνείες. Με τον Eddie Redmayne σε μία πολύ καλή ερμηνεία, σε έναν διαφορετικό ρόλο, να αλλάζει τόσο εξωτερικά, προσέχοντας και μελετώντας λεπτομερειακά μέχρι και τις κινήσεις, αλλά και προσπαθώντας να δείξει τα συναισθήματα του ήρωα. Πολύ καλή ερμηνεία είναι και αυτή της Alicia Vikander, δείχνοντας τις δυνατότητές της, χωρίς υπερβολές, αλλά με αρκετό συναίσθημα, δείχνοντας τον ψυχισμό της ηρωίδας που θέλει να σταθεί δίπλα του και να τον δει ευτυχισμένο και από την άλλη να διαχειριστεί και τα δικά της συναισθήματα.
Στην ταινία παίζουν ακόμη οι Amber Heard, Ben Whishaw, Adrian Schiller και Pip Torrens.





*7,5/10

Trivia:
  • Το βιβλίο είναι βασισμένο στο βιβλίο του David Ebershoff και δεν αποτελεί ακριβώς βιογραφία, παρόλο που βασίζεται σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα.
  • Ο γάμος της Gerda και του Einar κράτησε συνολικά 26 χρόνια (1904-1930), παρόλο που στο έργο αναφέρεται ότι είναι μόλις έξι χρόνια παντρεμένοι. Παντρεύτηκαν σε ηλικίες 22 και 18 αντίστοιχα.
  • Οι πίνακες που εμφανίζονται στην ταινία δημιουργήθηκαν από τις Eve Stewart και Susannah Brough, επικεφαλείς της παραγωγής στο καλλιτεχνικό κομμάτι, και προσαρμόστηκαν έτσι ώστε να αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά του Eddie Redmayne.
  • Είναι η τρίτη κινηματογραφική συνάντηση μεταξύ του Tom Hooper και του Eddie Redmayne μετά τις ταινίες Elizabeth I και Les Misserables.
  • Η ταινία γυρίστηκε σε μόλις 44 ημέρες και τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε έξι χώρες: Αγγλία, Δανία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία και Νορβηγία.
  • Το όνομα που επέλεξε στην πραγματικότητα ήταν Lili Ilse Elvenes. Το όνομα Lili Elbe δημιουργήθηκε από τον Louise (Loulou) Lassen, δημοσιογράφο από την Κοπεγχάγη, ο οποίος το χρησιμοποίησε σε άρθρο του για την προώθηση του βιβλίου From Male to Female - Lili Elbe's Confessions.
  • Η σκηνή του ξυλοδαρμού δε συνέβη στην πραγματικότητα.
  • Στην πραγματικότητα, ακολούθησαν και πολλές άλλες εγχειρήσεις, κατά τις οποίες προσπάθησε να κάνει μεταμόσχευση μήτρας καθώς επιθυμούσε πολύ την απόκτηση ενός παιδιού και πίστευαν πως μία τέτοια επέμβαση μπορεί να ήταν εφικτή. Οι συνεχείς όμως αποτυχημένες προσπάθειες οδήγησαν στη ρήξη και εξασθένιση των οργάνων, γεγονός που παραλείπετε από την ταινία.
  •  Κατά την τελευταία σκηνή του Hans και της Gerda, η Alicia Vikander βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για την προώθηση μιας ταινίας. Η Alicia Vikander αναγκάστηκε λόγω προγραμματισμού να φύγει μία βδομάδα νωρίτερα από τα γυρίσματα, με αποτέλεσμα στην τελευταία τους μόνο σκηνή να χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα body double.

*Πηγές: imdb.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου