Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

The Revenant (2015)!


Στις αρχές του 19ου αιώνα, το 1823, ο Hugh Glass, ένας έμπορος γούνας και κυνηγός, βρίσκεται μαζί με το γιο του και την ομάδα του σε μία άγονη και αφιλόξενη περιοχή στο βουνό στην καρδιά του δάσους. Εκεί, μετά από μία βίαιη επίθεση που δέχεται από αρκούδα, βρίσκεται σχεδόν ετοιμοθάνατος. Η ομάδα του αναγκάζεται να τον εγκαταλείψει για να μπορέσει να σωθεί. Μόνος του, χωρίς περίθαλψη, τροφή και βαριά τραυματισμένος, θα παλέψει με το θάνατο, με την επιβίωση, με τους κινδύνους και τις καιρικές συνθήκες για να μπορέσει να επιστρέψει και να πάρει την εκδίκησή του.
Βασισμένη σε αληθινή ιστορία και ιστορικά πρόσωπα και εμπνευσμένο από το έργο του Michael Punke, μία ταινία επιβίωσης ενός ανθρώπου που, πέρα από κάθε προσδοκία, κατάφερε να επιβιώσει στις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, να ξεφύγει από τους κινδύνους, να βρεθεί ετοιμοθάνατος και βαριά πληγωμένος, να κάνει ένα ταξίδι εξιλέωσης και να καταφέρει να επιστρέψει ώστε να πάρει εκδίκηση για το γιο του και τους συντρόφους του που τον εγκατέλειψαν. Το μόνο που τον κρατά στη ζωή είναι το παρελθόν και η αγάπη του για την οικογένειά του.
Ο Alejandro González Iñárritu επιστρέψει ξανά με μία απαιτητική ταινία, γυρισμένη σε φυσικό περιβάλλον και με φυσικό φως. Μία ταινία με εξαιρετική φωτογραφία και εικόνα, μεγάλης κλίμακας, με πολύ ωραία κινηματογραφικά πλάνα του φυσικού τοπίου, πολύ καλό μακιγιάζ και πολύ καλές ερμηνείες, κυρίως από τον Leonardo DiCaprio και τον Tom Hardy, αλλά και τους Will Poulter και Domhnall Gleeson στους δεύτερους ρόλους.
Η ταινία εστιάζει κυρίως στο πρόσωπο του Leonardo DiCaprio, ο οποίος καταφέρνει να δώσει μία πάρα πολύ καλή ερμηνεία, στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας βασισμένη κυρίως στην εκφραστικότητά του, που καταφέρνει να περάσει όλα τα συναισθήματα, την προσπάθεια και τον πόνο του ήρωα. Ίσως η πιο καλή, απαιτητική (τόσο λόγω των δύσκολων συνθηκών των γυρισμάτων, όσο και ερμηνευτικά)  και ώριμη ερμηνεία του Leonardo DiCaprio έως τώρα. Εξίσου καλή είναι και η ερμηνεία του Tom Hardy, ο οποίος καταφέρνει να μεταμορφωθεί για άλλη μία φορά σε έναν δύσκολο και σκληρό ρόλο.
Μία από τις μεγαλύτερες ταινίες της χρονιάς, με εικόνα που καταφέρνει να αποδώσει σε μεγάλη κλίμακα το μεγαλείο του φυσικού τοπίου, προκαλώντας δέος, αλλά και με δύσκολους ρόλους και πολύ καλές ερμηνείες. Μία ταινία, όμως, και με πάρα πολύ σκληρές και βίαιες σκηνές. Το μόνο, ίσως, αδύναμο σημείο της ταινίας, πέρα από τις πολλές σκληρές σκηνές, είναι η μεγάλη διάρκειά της.


*7,5/10



Trivia:

  • Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στον Καναδά. Εξαιτίας της καθυστέρησης στην παραγωγή, τα χιόνια έλιωσαν και αναγκάστηκαν να συνεχίσουν τα γυρίσματα στη Νότια Αργεντινή.
  • Πολλά μέλη του συνεργείου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την παραγωγή εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών.
  • Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, σε αντίθεση με την ταινία, στην πραγματικότητα ο Hugh Glass δεν είχε γιο, ούτε είναι καταγεγραμμένο ότι ήταν παντρεμένος.
  • Ο Leonardo DiCaprio δήλωσε πως η σκηνή με το συκώτι Βίσωνα ήταν αληθινή.
  • Ο Tom Hardy ανησυχούσε για κάποιες σκηνές που έπρεπε να γυρίσει σχετικά με την ασφάλεια, γεγονός που δημιούργησε μικρή ένταση ανάμεσα σε εκείνον και τον σκηνοθέτη. Μέχρι τη στιγμή που ο σκηνοθέτης τον άφησε να τον «πνίξει» σε αντάλλαγμα για να τον πείσει. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο που ο Tom Hardy κρατά από τον λαιμό τον Alejandro González Iñárritu έγινε μπλουζάκι μετά το τέλος των γυρισμάτων και μοιράστηκε σε όλους όσους ήταν στα γυρίσματα από τον Tom Hardy.
  • Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το ρήμα revenir που στα γαλλικά σημαίνει επιστρέφω. Το revenant στα γαλλικά μπορεί να σημαίνει και πνεύμα, φάντασμα.
  • Ο Leonardo DiCaprio, ο Tom Hardy και ο Lukas Haas συναντιούνται ξανά κινηματογραφικά μετά την ταινία Inception.
  • Η παραγωγή κόστισε σχεδόν τα διπλάσια από τον αρχικό προϋπολογισμό και τα γυρίσματα κράτησαν σχεδόν εννιά μήνες. Συνολικά γυρίστηκε σε δώδεκα διαφορετικά σημεία σε Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες και Αργεντινή.
  • Η ταινία γυρίστηκε σε φυσικό φως (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων), γεγονός που οδήγησε να γυρίζουν μόλις μόνο μία με δύο ώρες ουσιαστικά την ημέρα.

*Πηγές: imdb.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου