Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

The Big Short (2015)!



Η αρχή της οικονομικής κρίσης και η κατάρρευση του οικονομικού και τραπεζικού συστήματος που ξεκίνησε από την Αμερική το 2007 και επηρέασε ολόκληρο τον κόσμο και την παγκόσμια οικονομία, μέσα από τρεις ιστορίες παράλληλες μεταξύ τους αλλά που συνδέονται με κάποιο τρόπο. Βασισμένη στο βιβλίο του Michael Lewis, παρακολουθούμε την αρχή της κρίσης μέσα από τις ιστορίες των Michael Burry, Mark Baum, Jared Vennett, Charlie Gellar, Jamie Shipley και Ben Rickert.
Το 2005 ο Michael Burry μελετώντας τα στοιχεία ανακάλυψε πως ήταν μαθηματικά και στατιστικά δεδομένο πως το έως τότε σύστημα οδηγούνταν προς κατάρρευση. Ο κλάδος της αγοράς ακινήτων ήταν ο πρώτος που οι επιπτώσεις θα γίνονταν αισθητές, ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες θα είχαν μεγάλες απώλειες. Αποφάσισε λοιπόν να ποντάρει κατά των τραπεζών και της αγοράς ακινήτων σε μία χρονική στιγμή που κανείς δεν πίστευε σε αυτό. Όταν τα πρώτα δείγματα άρχισαν να φαίνονται, άρχισε να γίνεται κοινό μυστικό, με τους  Mark Baum, Jared Vennett και Charlie Gellar και Jamie Shipley να ποντάρουν κι αυτοί κατά της οικονομίας.
Μία ταινία για την αρχή ενός από τα σημαντικότερα θέματα της σύγχρονης ιστορίας και ένα επίκαιρο και ευαίσθητο θέμα για όλους. Ο τρόπος σύμφωνα με την ταινία με τον οποίο η βάση του συστήματος, αλλά κυρίως η διαχείριση και η συμπεριφορά των υπευθύνων οδήγησε σε αδιέξοδο.
Με μία ενδιαφέρουσα σκηνοθετική ματιά του Adam McKay, προσπαθεί να συνδυάσει τα πραγματικά γεγονότα και στοιχεία με τη μυθοπλασία, με εμβόλιμες επεξηγήσεις και σχόλια. Αν και δεν πρόκειται για κωμωδία, διαθέτει στιγμές χιούμορ, αλλά και συγκινητικές στιγμές κυρίως μέσα από την ερμηνεία του Steve Carrell.
Από τις ερμηνείες ξεχωρίζουν ιδιαίτερα αυτές των Christian Bale και Steve Carrell, ενώ ευχάριστη νότα είναι και η συμμετοχή των Ryan Gosling και Brad Pitt. Η ταινία έχει αρκετά καλό ρυθμό και κρατά το ενδιαφέρον. Το μόνο ίσως αδύναμο σημείο της είναι ότι προσπαθεί με πολύ γρήγορο ρυθμό να χωρέσει και να εξηγήσει αρκετούς οικονομικούς και νομικούς όρους, χρησιμοποιώντας την αντίστοιχη ορολογία.

*7/10


 Trivia:

  • Η πρώτη ταινία του Adam McKay στην οποία δεν πρωταγωνιστεί ο Will Ferrell.
  • Οι χαρακτήρες των πρωταγωνιστών βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα και ιστορίες.
  • Ο Ryan Gosling, ο Steve Carrell και η Marisa Tomei συναντούνται ξανά κινηματογραφικά μετά την ταινία Crazy, Stupid, Love.
  • Η Margot Robbie και η Selena Gomez εμφανίζονται στην ταινία, ενώ αρχικά στο σενάριο στη θέση τους ήταν να εμφανιστούν η Scarlett Johansson και  η Beyonce με τον Jay Ζ αντίστοιχα.
  • Ο πραγματικός Michael Burry εμφανίζεται στην ταινία. 

*Πηγές: imdb.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου