Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Lobster (2015)!



Σε ένα φουτουριστικό σουρεαλιστικό κόσμο, οι αδέσμευτοι άνθρωποι υποχρεώνονται σύμφωνα με το νόμο με πάνε σε ένα ξενοδοχείο, στο οποίο πρέπει να βρούνε κάποιον σύντροφο μέσα σε 45 ημέρες διαφορετικά μεταμορφώνονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους και στέλνονται στο δάσος.
Μία καθαρά αλληγορική σουρεαλιστική ιστορία για τη μοναξιά, την αναζήτηση του έρωτα και την αγάπη. Μέσα από την ιστορία του David μπαίνουμε ξανά στον κόσμου του Λάνθιμου. Αυτή τη φορά με ίσως πιο ξεκάθαρες τις αλληγορίες και τις μεταφορές, αλλά και με κάποιες κάπως σκληρές σκηνές. Οι άνθρωποι που είναι μόνοι σε έναν κόσμο ζευγαριών, η πίεση για την εύρεση συντρόφου, η στοχοποίηση, ο χρόνος που μετρά αντίστροφα και οι κανόνες. Κι από την άλλη, οι επαναστάτες, η ελευθερία (τουλάχιστον επιφανειακά), η ιδιωτικότητα, η ατομικότητα.
Ο Γιώργος Λάνθιμος γνωρίζει καλά πώς να δημιουργεί σουρεαλιστικούς κόσμους, με καθημερινά στοιχεία όμως, και να περνά μηνύματα. Αυτή τη φορά και με πολλά γνωστά ονόματα στο καστ να στηρίζουν την ιστορία, όπως ο Collin Farrell, η Rachel Weitz, o John C. Reilly, η Lea Seydoux και ο Ben Whishaw, με πολύ καλές ερμηνείες. Μία ταινία στο ύφος και το στυλ του Γιώργου Λάνθιμου, με μία ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά. 

*7/10
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου