Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Carol (2015)!



Στη Νέα Υόρκη του 1950, η Therese είναι μία νεαρή κοπέλα, εσωστρεφής, σε μία δουλειά ως πωλήτρια σε ένα πολυκατάστημα που δε μοιάζει να την καλύπτει. Η Carol είναι μία ώριμη γυναίκα, έμπειρη, παντρεμένη σε διάσταση, με μία κόρη. Οι δυο τους θα συναντηθούν τυχαία στο πολυκατάστημα την παραμονή των Χριστουγέννων. Η έλξη τους θα είναι άμεση και αμοιβαία.
Μία ταινία βασισμένη στο βιβλίο της Patricia Highsmith και σε σκηνοθεσία του Todd Haynes.
Η Kate Blanchett μοιάζει να ταιριάζει απόλυτα με την εποχή του 1950, ενώ η Rooney Mara μεταμορφώνεται ξανά, σε έναν διαφορετικό ρόλο. Η ταινία καταφέρνει να μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της εποχής σε αρκετά μεγάλο βαθμό, από τους τίτλους, τη μουσική και την φωτογραφία της ταινίας. Μία διάχυτη μελαγχολία διαπερνά καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, γεγονός που φαίνεται τόσο από τη μουσική, τις επιλογές των χρωμάτων αλλά και το φυσικό τοπίο.
Δύο γυναίκες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους, που όμως θα βρουν αυτό που τους λείπει. Η Therese, ντροπαλή και με καλλιτεχνικές ανησυχίες, ανακαλύπτει ακόμα τον κόσμο και τον εαυτό της. Νιώθει ότι κάτι λείπει από τη ζωή της. Η Carol, μία γυναίκα με περισσότερες εμπειρίες, σε ένα γάμο ουσιαστικά τελειωμένο, ψάχνει να βρει τις ισορροπίες ανάμεσα στα θέλω της, τα κοινωνικά πρέπει της εποχής και την μεγάλη αγάπη της για την κόρη της. Οι δυο τους αρχίζουν να περνούν χρόνο μαζί, μέχρι τη στιγμή που ο άντρας της, ο οποίος την αγαπά ακόμα, αποφασίζει να διεκδικήσει δικαστικά την επιμέλεια του παιδιού.
Μία ταινία κυρίως χαρακτήρων και ερμηνειών. Η Kate Blanchett, με μία αέρινη μελαγχολική φιγούρα, που ταιριάζει στην ατμόσφαιρα της εποχής, με μία πολύ καλή ερμηνεία. Το ίδιο και η Rooney Mara, σε μία τρυφερή και εσωστρεφή ερμηνεία. Σεναριακά (ή και σκηνοθετικά) θα μπορούσε ίσως να δοθεί λίγο περισσότερος χρόνος ώστε να αναπτυχθούν καλύτερα οι χαρακτήρες, τα συναισθήματα και οι προβληματισμοί των ηρώων, κυρίως στο πρώτο μέρος της ταινίας. Πάρα πολύ καλή φωτογραφία και μουσική, ωραία κινηματογραφικά πλάνα του φυσικού τοπίου, που μας ταξιδεύουν στην εποχή, ενώ ενδιαφέρον έχει σε αρκετά σημεία η οπτική γωνία, το σημείο που επιλέγει να τοποθετήσει την κάμερα ο σκηνοθέτης.
 

*7/10


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου