Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Similar Posters! Όταν η τέχνη μιμείται την... τέχνη!


Οι αφίσες έχουν ως στόχο να ξεχωρίσουν και να προσελκύσουν τους θεατές στις κινηματογραφικές αίθουσες. Τι συμβαίνει όμως όταν μία αφίσα... κάτι μας θυμίζει;;; 
Τι σχέση έχει ο James Bond με τον Jason Statham και τον Austin Powers, ο Iron Man με τον Thor, το Avatar με το Narnia, ο Tom Hanks με τον Jim Carrey, ο George Clooney με την Casablanca, o Harry Potter με τον  King Arthur, ο Mel Gibson με τον Andy Garcia, ο Zach Galifianakis με τον Harry Potter και ο Leonardo DiCaprio με το Matrix; Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που οι αφίσες διάσημων ταινιών μοιάζουν μεταξύ τους ή είναι πανομοιότυπες! Άλλοτε εσκεμμένα, θέλοντας να δημιουργήσει μία σύνδεση με την προηγούμενη ταινία, και άλλοτε ίσως λόγω έλλειψης έμπνευσης... Το αποτέλεσμα και η σύγκριση πάντως έχουν αρκετό ενδιαφέρον! Ας θυμηθούμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις!


































 









*Όλα τα δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στους νόμιμους κατόχους.
*Η σειρά είναι τυχαία.

8 σχόλια:

  1. Κάποιες πανομοιότυπες αφίσες τις γνώριζα αλλά δεν ήξερα ότι παίζει τόση μεγάλη αντιγραφή!Μερικές μπορεί να είναι και τυχαίες αλλά πολλές έγιναν σκόπιμα.Έκανες κόπο να μαζέψεις τόσο υλικό και σε ευχαριστούμε! Καλό βράδυ και όμορφο ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν όντως πολλές περιπτώσεις! Κάποιες έγιναν σίγουρα γιατί ήθελαν να δημιουργήσουν σύνδεση με την πρώτη ταινία, αλλά κάποιες ακολουθούν ένα μοτίβο πέφτοντας στην παγίδα.
      Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Καλό Σαββατοκύριακο!:)

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Marion!
    Ενδιαφέρουσες οι συγκρίσεις, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι προσωπικά βρήκα πολλές από αυτές άστοχες, αφού δε βρίσκω λόγο να συγκρίνονται αφίσες που μοιάζουν επίτηδες, είτε επειδή βρίσκονται στο ίδιο franchise (πχ American pie), είτε επειδή η μία αντιγράφει την άλλη για να τη διακωμωδήσει (πχ Harry Potter-Hangover 3). Επίσης στην περίπτωση των Harry Potter and the deathly hallows-King Arhtur, η αφίσα του Harry Potter δεν είναι επίσημη, προφανώς την έχει φτιάξει κάποιος φαν και δεν έχει δανειστεί απλώς την ιδέα από τον King Arthur, αλλά η κόκκινη κορδέλα είναι ακριβώς η ίδια!
    Εντάξει, συγνώμη για τη γκρίνια! Πολύ εύστοχες για παράδειγμα βρήκα τις συγκρίσεις των Daredevil-Dredd, Catwoman-Spider-man-Underwolrd, Bourne Ultimatum-Safe House, Gone-Forces speciales, Scream-Chucky Thor 2-Iron man 3 κ.α. Αυτές δείχνουν απόλυτα την κοινοτοπιά και την έλλειψη έμπνευσης που είναι άλλωστε το όλο point της σύγκρισης.
    Να προσθέσω και εγώ δύο αφίσες που είχα προσέξει ο ίδιος την ομοιότητά τους όταν είχαν κυκλοφορήσει: The american - Switch ( http://filmgeek.fr/wp-content/uploads/2011/05/the-american_switch.jpg )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν ανήκουν όλες οι αφίσες στην ίδια κατηγορία, για αυτό μίλησα και για εσκεμμένη σύνδεση σε κάποιες περιπτώσεις, όπως ανέφερες για παράδειγμα στο American Pie που το βρήκα έξυπνο να κλείσει τον κύκλο του με αναφορά στην πρώτη ταινία, αλλά και το Harry Potter με το Hangover 3 που το βρήκα χιουμοριστικό. Στην ίδια κατηγορία για μένα είναι και το Fletch lives, Cheaper by dozen, The woman in Red και Puss in Boots για παράδειγμα.Ίσως έχεις δίκιο και θα μπορούσα να κάνω κάπως πιο ξεκάθαρο αυτό τον διαχωρισμό ανάμεσα στις αφίσες που μοιάζουν επειδή θέλουν να κάνουν αναφορά σε κάποια άλλη ταινία και σε εκείνες που απλά αντιγράφουν. Χαχα, για την περίπτωση του Harry Potter και το King Arthur για να είμαι ειλικρινής δε το γνώριζα. Σε ευχαριστώ και για τις προτάσεις σου! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!:)

      Διαγραφή
  3. Ναι παιδια γιατί στην τεχνη δεν υπάρχει παρθενογέννεση αχαχχαχαχ

    http://fetoula.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα! Σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Καλή εβδομάδα!:)

      Διαγραφή
  4. γειά σου μαριον συγχαρητηρια για την αναρτηση εχει ενδιαφερον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Νικόλα! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!:)

      Διαγραφή