Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Maleficent (2014)!




Άλλη μία κλασική  ταινία της Disney, η Ωραία Κοιμωμένη, που μεταφέρεται ξανά στη μεγάλη οθόνη με μία πιο σύγχρονη ματιά. Αυτή τη φορά βλέπουμε την ιστορία μέσα από τα μάτια της Maleficent.
Η Maleficent είναι μία καλή νεράιδα και προστάτιδα της χώρας Moors  που ερωτεύεται ένα αγόρι όταν εκείνο περνά από το γειτονικό βασίλειο στο δικό τους κόσμο. Η μικρή Maleficent και ο μικρός Stefan, αναπτύσσουν μία παιδική φιλία που αργότερα εξελίσσεται σε νεανικό έρωτα, τουλάχιστον από την πλευρά της Maleficent. Τα χρόνια όμως περνάνε και όταν ο Stefan την εκμεταλλεύεται για να ανέβει στο θρόνο, η καρδιά της Maleficent σκληραίνει και σιγά σιγά εξελίσσεται σε μία ισχυρή νεράιδα που ζητά εκδίκηση. Η στιγμή για την εκδίκηση έρχεται όταν έρχεται στον κόσμο και το πρώτο παιδί του βασιλιά, η μικρή Aurora. H Maleficent κάνει μάγια στο κοριτσάκι και ο βασιλιάς για να το προστατέψει στο στέλνει μαζί με τρεις καλές νεράιδες να μεγαλώσει στο δάσος. Εκεί, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της Maleficent, η μικρή μεγαλώνει χαρούμενη. Η καλοσύνη όμως μοιάζει να σιγοκαίει ακόμα μέσα την καρδιά της Maleficent, αφού σιγά σιγά αρχίζει να νοιάζεται για το κοριτσάκι, να το προστατεύει και να περνά χρόνο μαζί της. Όταν ο χρόνος όμως τελειώσει και η ώρα για να ολοκληρωθεί η κατάρα φτάσει, τι θα μπορέσει να κάνει η Maleficent για να τη σώσει;
Όπως φαίνεται και από την υπόθεση, η κλασική ιστορία της Ωραίας Κοιμωμένης εδώ παρουσιάζεται παραλλαγμένη. Η Maleficent αποκτά υπόβαθρο, λόγους και αιτίες για εκδίκηση, αλλά και έναν πιο ολοκληρωμένο σεναριακά χαρακτήρα. Η ιστορία, αν και ίσως συνηθισμένη, ειδικά στην οικογένεια της Disney, είναι πιο πλούσια και ολοκληρωμένη κατά τη γνώμη μου. Η Maleficent μπαίνει στο επίκεντρο και μας εξηγεί τι την οδήγησε στο να ζητά εκδίκηση. Η Angelina Jolie μεταμφιέζεται σε Maleficent και δίνει το δικό της στίγμα το ρόλο. Τον φέρνει στα μέτρα της, κρατώντας όμως και όλα τα γνωστά και κλασικά χαρακτηριστικά του, και τον εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο. Καταφέρνει για άλλη μία φορά να κλέψει τις εντυπώσεις και δίνει μία απολαυστική ερμηνεία, με καυστικότητα, χιούμορ και όσο... κακία χρειάζεται! Μοιάζει να διασκεδάζει ιδιαίτερα στις καυστικές σκηνές της, όπως στην γιορτή για τη γέννηση της μικρής, αλλά έχει και αρκετές καλές δραματικές σκηνές, όπως το επόμενο πρωί της προδοσίας. Είναι εκείνη, μαζί με τα εντυπωσιακά εφέ, που κερδίζουν τα βλέμματα.
Τα οπτικά εφέ είναι υψηλού επιπέδου, και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε, όταν στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται για πρώτη φορά ο Robert Stromberg. Σε μία σύντομη (θα μπορούσε να είναι και λίγο μεγαλύτερη σε διάρκεια) μεταφορά της ιστορίας, ο κόσμος του παραμυθιού μοιάζει να ζωντανεύει με νέες εικόνες. Αρκετά στοιχεία θα φανούν γνώριμα σε όσους έχουν μεγαλώσει με το κλασικό παραμύθι της Disney, όπως για παράδειγμα το παιχνίδισμα με τη σκιά της Maleficent που παραπέμπει στο έργο του 1959.  Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότεροι ηθοποιοί επιλέχθηκαν και με κριτήριο την ομοιότητά τους σε σχέση με τους πρωτότυπους χαρακτήρες των κινουμένων σχεδίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κοστούμια, που, αν και εκσυγχρονισμένα ως ένα βαθμό, μένουν πιστά στο πνεύμα της Disney. Επική είναι και η μουσική της ταινίας, ενώ η συμμετοχή της Lana Del Rey που χαρίζει τη φωνή της στο soundtrack της ταινίας δίνει μία ατμοσφαιρική νότα.
Σαφώς και υπάρχουν και πολλές υπερβολές, ειδικά προς το τέλος ίσως της ταινίας, οι οποίες όμως μπορούν να δικαιολογηθούν ως ένα βαθμό στον κόσμο της Disney.
Δε θα μπορούσα να παραλείψω φυσικά και τη μικρή μεν, γλυκύτατη δε, συμμετοχή της μικρής κόρης της Angelina Jolie και Brad Pitt (στον οποίο θεωρώ ότι μοιάζει ιδιαίτερα) στο ρόλο της μικρής Aurora στην ηλικία των 5 ετών. Πρόκειται για μία αστεία και γλυκιά σκηνή, ιδιαίτερα γνωρίζοντας πως πρόκειται για την πραγματική της κόρη.
Αρκετά ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μου, είναι και το γεγονός της μικρής αλλαγής σε σχέση με τη λύση της κατάρας. Το κλασικό πρότυπο της πριγκίπισσας και του πρίγκιπα στο άσπρο άλογο μοιάζει να «σπάει» ως ένα βαθμό. Η κινητήριος δύναμη δεν είναι πλέον μόνο ο έρωτας αλλά και η αγάπη κάθε μορφής με την ευρύτερη έννοια.
Πολύ καλές ήταν και οι προσπάθειες των Elle Fanning, Sharlto Copley, Isobelle Molloy, Ella Purnell, Sam Riley ευχάριστη νότα ήταν οι τρεις νεράιδες Imelda Staunton, Juno Temple, Lesley Manville.
Για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή ήμουν κάπως επιφυλακτική με την ταινία, καθώς οι περισσότερες, αν όχι όλες, προσπάθειες που έγιναν για μία σύγχρονη μεταφορά κλασικών παραμυθιών της Disney στο παρελθόν προσωπικά δε τις έβρισκα ιδιαίτερα επιτυχημένες. Η συγκεκριμένη ταινία, παρόλο που αλλάζει την υπόθεση ως ένα βαθμό, καταφέρνει να φέρει μία νέα ματιά στο παραμύθι, χτίζοντας τους χαρακτήρες (κυρίως της Maleficent), κρατώντας όμως το πνεύμα και την αισθητική της Disney και με την Angelina Jolie να έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει μία από τις κλασικές «μάγισσες» της Disney.
          
  Trivia:

  • Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η στολή της Maleficent τρόμαζε τα μικρά παιδάκια, για αυτό το λόγο επιλέχθηκε η κόρη της Angelina Jolie και του Brad Pitt, Vivienne, για το ρόλο, γιατί ήταν η μόνη που δε φοβόταν την αμφίεση της Angelina Jolie.
  • Η Angelina Jolie ήθελε να βρίσκεται όσο πιο κοντά γίνεται στην εικόνα της Maleficent από το πρωτότυπο κινούμενο σχέδιο της Disney, για αυτό φρόντισε ιδιαίτερα για τα ρούχα και αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει υπερβολικό μακιγιάζ, αλλά μακιγιάζ που θα υπερτόνιζε τα δικά της χαρακτηριστικά του προσώπου.
  • Η Maleficent ήταν μία από τις αγαπημένες ηρωίδες της Angelina Jolie ως παιδί και ήταν ιδιαίτερη η χαρά της και η επιθυμία της να την υποδυθεί.
  • Η Angelina Jolie πραγματοποίησε μόνη της, όπως συνηθίζει στις ταινίες, όλα τα stunts.
  • Είναι το μεγαλύτερο budget που έχει δοθεί σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη.
  • Η Angelina Jolie παραδέχθηκε πως κράτησε ως ενθύμιο ένα ζευγάρι από τα κέρατα που φορούσε στην ταινία. Επίσης, ανέφερε πως τις πρώτες μέρες ήταν αρκετά δύσκολο να κυκλοφορεί με τη στολή γιατί χτυπούσε με τα κέρατα πολύ συχνά.
  • Από τα πράγματα που τη δυσκόλεψαν στο ρόλο ήταν και το γεγονός πως θα έπρεπε να δικαιολογήσει και να κάνει συμπαθητικό ως χαρακτήρα την Maleficent και τη σκληρή της πράξη να κάνει μάγια σε ένα μωρό.
  • Η Elle Fanning έχει παίξει και στο πλευρό του Brad Pitt στην ταινία The Curious Case of Benjamin Button. 

 *Πηγές: imdb.com

12 σχόλια:

  1. Την είδα την ταινία και μου άρεσε πολύ!
    Μου άρεσε ιδιαίτερα η διαφορετική από το γνωστό παραμύθι πλοκή και εξέλιξη και η Τζολί ήταν θεά!!
    Δεν ήξερα ότι το μικρό ήταν η κόρη της, μοιάζει πολύ στον μπαμπά της πραγματικά!
    Να σου πω, ευχαρίστως την ξανάβλεπα την ταινία!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Κι εγώ την βρήκα πολύ καλή και την Angelina Jolie εξαιρετική! Νομίζω ότι παίρνει σχεδόν όλη την ταινία πάνω της! Κι εγώ θα την ξαναέβλεπα! Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την νέα εκδοχή στην πλοκή, πιο ολοκληρωμένη ίσως. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Καλή εβδομάδα!:)

      Διαγραφή
  2. Εντυπωσιακή φαίνεται!!!
    Θα τη δώ!!
    Καλή σου μέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πολύ ωραία εφέ και πολύ καλή ερμηνεία από την Angelina Jolie! Θα χαρώ να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου όταν τη δεις! Καλή εβδομάδα!:)

      Διαγραφή
  3. ανυπομονώ να τη δώ και χαιρομαι που αναφέρεις πως είναι καλή η ταινία
    καλή εβδομάδα να έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει κάποιες υπερβολές αλλά πιστεύω ότι μένει πιστή στο πνεύμα της Disney και η Angelina Jolie μοιάζει να διασκεδάζει με το ρόλο. Θα χαρώ πολύ να μάθω τις εντυπώσεις σου όταν τη δεις! Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου! Καλή εβδομάδα και σε σένα!:)

      Διαγραφή
  4. Δεν την έχω δει και ανυπομονώ να τη δω!! Την περίμενα πως και πως! Καληνύχτα^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει αρκετό ενδιαφέρον η ταινία, στο πνεύμα πάντα της Disney, με την Angelina Jolie να ξεχωρίζει! Θα χαρώ πολύ όταν τη δεις να μοιραστείς τις δικές σου εντυπώσεις! Σ' ευχαριστώ για το σχόλιο! Καλημέρα!:)

      Διαγραφή
  5. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!!
    θελω να σου πω οτι η ψηφοφορια συνεχιζετε κανονικα και ληξει στις 26 του μηνος!!
    Σε περιμενουμε στην απονομη των βραβειων μας που θα γινει στις 28 ιουνιου...!!!
    εχεις καποιο μαιλ η φασεμπουκ ωστε να σε ενημερωνουμαι πιο γρηγορα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι για την τιμή και τη χαρά αλλά και για την ενημέρωση και το ενδιαφέρον!!! Δυστυχώς δεν έχω facebook αλλά το mail είναι cinemagnifique@gmail.com!:)

      Διαγραφή
  6. σε θελουμε στην απονομη των βραβειων μας ως απονεμιτη +οτι διεκδικεις βραβειο!!!
    η απονομη θα γινει σαββατο 28 ιουνιου στειλε μας εμαιλ στο mr-poll@windowslive.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα...Φέτος είδα πολλά έργα στο σινεμά..Κάθε μήνα πηγαίνω και βλέπω....Ενα από αυτά και η Μαλιφίσεντ , μου άρεσε πολύ αυτή η ταινία , ειδικά το τέλος της που δεν πίστευε στην αγάπη η Μαλίφισεντ και αυτή ζωντάνεψε την κοπελίτσα με την αγάπη της

    ΑπάντησηΔιαγραφή