Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Star Wars: Episode VI - The Force Awakens (2015)!



Τριάντα οχτώ ολόκληρα χρόνια μετά την προβολή του πρώτου Πολέμου των Άστρων, η Δύναμη ξαναξυπνά!
Πολύ καιρό πριν, σε ένα γαλαξία πολύ πολύ μακρινό… η αναζήτηση για τον Luke Skywalker συνεχίζεται, κάτω από την τεράστια απειλή που ασκεί πάλι το όπλο της Πρώτης Τάξης, το οποίο μπορεί να καταστρέψει κάθε πλανήτη. Οι σκοτεινές δυνάμεις θέλουν ξανά να κυριαρχήσουν στο Σύμπαν. Αυτή τη φορά, η Rey, ο Finn, o Poe και ο BB-8, με τη βοήθεια φυσικά του Han Solo, της Princess Leia, του Chewbacca, του C-3PO, του R2-D2 και της Αντίστασης, θα παλέψουν ενάντια στην Αυτοκρατορία. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν αρχηγός του τάγματος της Πρώτης Τάξης είναι ο Kylo Ren, γιος της Princess Leia και του Han Solo.
Ο Poe τοποθετεί στο BB-8 ένα κομμάτι χάρτη που θα οδηγήσει στον Luke. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης όμως από την Πρώτη Τάξη το BB-8 προσπαθεί να φύγει όσο πιο μακριά γίνεται και καταλήγει να συναντήσει την Rey. Μία ρακοσυλλέκτρια, με δυναμικό χαρακτήρα και χάρισμα, που θα τον προστατέψει. Ο Finn είναι στρατιώτης της Πρώτης Τάξης, που όμως συνειδητοποιεί πως η σκληρότητα και τα εγκλήματα της είναι ενάντια στις αρχές του κι αποφασίζει να δραπετεύσει, παίρνοντας μαζί του και τον Poe ως πιλότο. Ο Poe θα συναντήσει την Rey και μαζί με τον Han Solo, τον Chewbacca και τον BB-8 θα προσπαθήσουν να καταστρέψουν το μεγάλο όπλο που απειλεί τον Γαλαξία.
Από τις πρώτες κιόλας νότες ενός από τα πιο γνωστά soundtracks στην ιστορία του σινεμά να ηχούν ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες, δε μπορεί κανείς να μη νιώσει τον ενθουσιασμό και να μην έχει προσδοκίες. Σε μία συνέχεια της κλασικής τριλογίας των δεκαετιών του 1970 και 1980, η παλιά «φρουρά» συναντά την καινούργια. Η ταινία σεναριακά θυμίζει αρκετά την πρώτη ταινία Star Wars του 1977, ενώ με έναν έξυπνο τρόπο καταφέρνει να θυμίσει τι έχει συμβεί στο τελευταίο επεισόδιο. Φαίνεται να σέβεται και να θέλει να επιστρέψει στην φιλοσοφία της κλασικής τριλογίας. Γεγονός το οποίο φαίνεται και από την παρουσία σχεδόν όλων των βασικών χαρακτήρων από εκείνη, όπως ο Han Solo, η Princess Leia, ο Luke Skywalker, ο Chewbacca, ο C-3PO και το R2-D2. Η ιστορία φαίνεται κάπως να συνεχίζεται, ή να περνά στην επόμενη γενιά, καθώς φαίνεται να υπάρχει κάποια αναλογία-αντιστοιχία ανάμεσα στους τρεις βασικούς παλιούς ήρωες και στους τρεις νέους, Rey, Poe, Finn (δεν είναι τυχαίο που η Princess Leia δίνει το «χρίσμα» ουσιαστικά στη νεαρή Rey λέγοντάς της «May the Force be with you», και το χαρακτηριστικό σακάκι που φορά ο Finn, ή το γεγονός πως ο Poe είναι δεινός πιλότος). Η ταινία φροντίζει να μην απογοητεύσει τους λάτρεις της κλασικής τριλογίας, αλλά και να προσελκύσει το νέο κοινό, που ίσως γνωρίζει για πρώτη φορά τον κόσμο του Star Wars. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τα προηγούμενα επεισόδια σίγουρα θα αντιληφθούν περισσότερες αναφορές και υπονοούμενα που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στην ταινία από αυτά, αλλά και όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει, μπορούν να απολαύσουν άνετα μία διαστημική περιπέτεια.
Η τεχνολογία βοήθησε αρκετά την ταινία, με υψηλής ποιότητας εφέ και εικόνες και εντυπωσιακές αερομαχίες. Ταυτόχρονα, η πολύ καλή δόση χιούμορ βοηθά στο σενάριο και στις ενδιάμεσες σκηνές. Η συνάντηση ξανά των βασικών ηρώων αποτελεί μία πολύ καλή και σημαντική σεναριακή πινελιά.
Από ερμηνείες ξεχωρίζουν αυτές του Adam Driver και της Daisy Ridley. Χαρούμενες προσθήκες είναι αυτές του BB-8 και του C-3PO, ενώ  ο Harrison Ford προσθέτει την εμπειρία και την άνεση με το ρόλο.
Χωρίς να λείπουν οι υπερβολές και τα κλισέ (καθώς η ιστορία κατά κάποιο τρόπο επαναλαμβάνεται), αλλά και με σεβασμό στο φαινόμενο του Star Wars που ξεκίνησε πριν από 38 χρόνια, φαίνεται πως η κλασική τριλογία ξαναπαίρνει νέα πνοή, σε σκηνοθεσία του J. J. Abrams. Ξανασυστήνει την επική διαστημική περιπέτεια στους νέους, ενώ προκαλεί νοσταλγία και δεν απογοητεύει τους λάτρεις της σειράς. Η αιώνια μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό και η Δύναμη επιστρέφει. Η ταινία έχει σπάσει τα εισπρακτικά ρεκόρ, με τεράστια διαφημιστική καμπάνια, ενώ το τέλος της αφήνει σαφή υπονοούμενα για συνέχεια.


 Trivia:

  • Το 2014 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Harrison Ford έσπασε τον αστράγαλό του στην πόρτα του Millennium Falcon, ενώ ο σκηνοθέτης J. J. Abrams τραυμάτισε την πλάτη του προσπαθώντας να τον βγάλει κάτω από την πόρτα.
  • Ο Poe Damenon πήρε το όνομά του από την πρώην βοηθό του J. J. Abrams, Morgan Danemon, και το λούτρινο παιχνιδάκι Πάντα της κόρης του που το φωνάζει Poe. Η Morgan Danemon κάνει μία μικρή εμφάνιση στην ταινία ως Commodore Meta.
  • Το παιχνίδι σκακιού που εμφανίζεται στην ταινία είναι το ίδιο με αυτό που έπαιζε το Chewbacca με τον R2-D2 στην ταινία Star Wars: Episode IV (1977).
  • Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της Billie Lourd, κόρη της Carrie Fisher. Εμφανίζεται φορώντας τους χαρακτηριστικούς κότσους της Princess Leia.
  • Η πρώτη ταινία εκτός το 1977 στην οποία δεν εμφανίζεται ο Yoda.
  • H πρώτη και ως τώρα μοναδική ταινία Star Wars στην οποία δεν εμφανίζεται ούτε αναφέρεται ο πλανήτης Tattooine.
  • Η ταινία έσπασε κάθε ρεκόρ εισπράξεων και εισιτηρίων παγκοσμίως, με μία τεράστια διαφημιστική καμπάνια, γράφοντας ιστορία.
  • Η Carrie Fisher και ο Mark Hamill έχουν εμφανιστεί ξανά μαζί σε ταινία μετά το Star Wars: Episode VI (1983), στην ταινία Jay and Silent Bob Strike Back (2001).
  • Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός του επεισοδίου στον τίτλο της ταινίας ταιριάζει με την πραγματική σειρά της ταινίας (Star Wars: Episode VII, είναι η έβδομη ταινία Star Wars).
  • Η Disney γίνεται η τρίτη εταιρία παραγωγής που κάνει την παραγωγή σε ταινία Star Wars μετά τη 20th Fox Century και Warner Bros.
  • Έξι ηθοποιοί από τη σειρά Game of Thrones εμφανίζονται στην ταινία.
  • Η ιστορία διαδραματίζεται σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το τελευταίο επεισόδιο, όσο δηλαδή σχεδόν έχει περάσει και στην πραγματικότητα από το Star Wars: Episode VI (1983).
  • Η ταινία αποτελεί την πρώτη από τις ταινίες της νέας τριλογίας του Star Wars. Τα επεισόδια Star Wars: Episode VIII και Star Wars: Episode IX έχουν ήδη ανακοινωθεί.
  • Η δεύτερη ταινία που συναντούνται κινηματογραφικά ο Oscar Isaac και ο Adam Driver μετά την ταινία Inside Llewyn Davis (2013).
  • O C-3PO και ο R2-D2 είναι οι μόνοι χαρακτήρες που εμφανίζονται και στις επτά ταινίες.


*7/10


*Πηγές: imdb.com

2 σχόλια:

  1. Το είδα!! Πολύ καλό!!!
    Καλή Χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Καλή χρονιά και σε σένα! Υγεία αγάπη ειρήνη και πολλά χαμόγελα!:)

      Διαγραφή