Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Brooklyn (2015)!



Τη δεκαετία του 1950 μία νεαρή κοπέλα ξεκινά από την Ιρλανδία για να ακολουθήσει τα όνειρά της και φτάνει στο Brooklyn. Μία νέα ζωή ξεκινά εκεί, μέχρι τη στιγμή που αναγκάζεται να επιστρέψει πίσω.
Η Ellis είναι μία νεαρή κοπέλα στην Ιρλανδία, με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες, που νιώθει ότι εγκλωβίζεται και δεν έχει μέλλον στον τόπο που βρίσκεται. Με τη στήριξη της αδερφή της, αποφασίζει να φύγει και να μεταναστεύσει στο Brooklyn και να ακολουθήσει τα όνειρά της. Εκεί, στην αρχή θα νιώσει νοσταλγία για το σπίτι και την αδερφή της και μοναξιά. Στη συνέχεια, όμως, μία νέα ζωή θα ξεκινήσει, όταν θα γνωρίσει τον νεαρό Tony. Όλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που, μετά από ένα τραγικό γεγονός, αναγκάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα της για να φροντίσει τη μητέρα της και να πάρει μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις.
Μία ταινία σε σκηνοθεσία του John Crowley, βασισμένη στο έργο του Colin Toibin, με πολύ ωραία εικόνα και φωτογραφία, αλλά και ατμόσφαιρα της εποχής και πολύ καλή ερμηνεία από την Saoirse Ronan. Χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές, αλλά και με εσωτερικότητα, η Saoirse Ronan καταφέρνει να περάσει τα συναισθήματα της πρωταγωνίστριας, τη διαδρομή και την αλλαγή στο χαρακτήρα της. Το πέρασμα από την παιδική αθωότητα και την εσωστρέφεια και ανασφάλεια, στην ωρίμανση και την αυτοπεποίθηση.
Χωρίς να λείπουν αρκετά κλισέ, αλλά και με κάποιες ανατροπές, η ταινία καταφέρνει μέσα από την ιστορία της Ellis να περάσει το κλίμα και τη νοοτροπία μίας ολόκληρης εποχής. Η ταινία στηρίζεται και επικεντρώνεται γύρω από την ερμηνεία της Saoirse Ronan, που κάνει μία πάρα πολύ καλή προσπάθεια. Το μόνο ίσως αδύναμο σημείο είναι ότι θα μπορούσαν και κάποιοι από τους δεύτερους ρόλους να αναπτυχθούν λίγο περισσότερο.
 


 *7/10


Trivia:

  • Ο σκηνοθέτης χώρισε την ταινία σε τρία μέρη ουσιαστικά και στο καθένα έδωσε μία διαφορετική έμφαση στα χρώματα και στην εικόνα, έτσι ώστε να αποδίδουν καλύτερα το κλίμα και την ατμόσφαιρα που ήθελε να περάσει.
  • Η σκηνή με την παραλία στην Ιρλανδία είναι γυρισμένη στην ίδια παραλία που γυρίστηκε και η σκηνή στην ταινία Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν.
  • Η σκηνές του Brooklyn στην πραγματικότητα είναι γυρισμένες στο Montreal καθώς ήταν δύσκολο για την παραγωγή να μετατρέψει το Brooklyn του 2015 στην ατμόσφαιρα του 1950.
  • Η Saoirse Ronan γεννήθηκε στο Bronx αλλά μεγάλωσε στην Ιρλανδία, για αυτό θεωρεί και τον ρόλο πολύ κοντά της. Παρόλο που χρησιμοποιεί διάλεκτο και προφορά της Ιρλανδίας στην ταινία, διαφέρει από την πραγματική της ιρλανδέζικη προφορά.
  • Η Saoirse Ronan ήθελε να κρατήσει το πράσινο μαγιό που φορά στην ταινία, ενώ ο σκηνοθέτης αστειεύτηκε ότι το διεκδικούν το Brooklyn και η Ιρλανδία για σημαία τους.
  • 300 κάτοικοι της περιοχής που γίνονταν τα γυρίσματα έλαβαν μέρος στην ταινία.
  • Έχαιρε θερμής υποδοχής στο Sundance Film Festival.
  • Δύο ταινίες που αναφέρονται στην ταινία, The Quite Man και Singinin the Rain, τοποθετούν την ιστορία στο 1952.


*Πηγές: imdb.com

2 σχόλια:

  1. Ατμοσφαιρικές εικόνες, που αποδίδουν στην εντέλεια τα χαρακτηριστικά της εποχής που διαδραματίζονται τα γεγονότα, από όσο μπορώ να συμπεράνω...

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι η φωτογραφία είναι πολύ καλή και η εικόνα προσεγμένη. Όσο αφορά τις ερμηνείες νομίζω ξεχωρίζει της πρωταγωνίστριας.
      Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!:)

      Διαγραφή