Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Μη τον ρωτάς τον ουρανό (All alone am i)!




Χθες το βράδυ έτυχε να ακούσω στο ραδιόφωνο το τραγούδι All alone am I (μία από τις πολλές φορές) και με αφορμή αυτό σκέφτηκα να κάνω αυτήν την ανάρτηση. Πολλές φορές αναφέρουμε πόσο η ξένη μουσική έχει επηρεάσει την ελληνική και πόσες διασκευές έχουν γίνει στα ελληνικά. Υπάρχουν όμως και αρκετές ευχάριστες, "γλυκές" εξαιρέσεις. Μία από αυτές είναι και το τραγούδι "Μη τον ρωτάς τον ουρανό". Το τραγούδι σε στίχους των Γιάννη Ιωαννίδη και Παναγιώτη Κοκοντίνη γράφτηκε το 1959 και αποτέλεσε τη μουσική της ταινίας "Το νησί των γενναίων" με την Τζένη Καρέζη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Η πρώτη εκτέλεση είναι της Μαίρης Λω, ενώ έγινε περισσότερο γνωστό μέσα από την ταινία με τη φωνή της Τζένης Καρέζη. Τη μουσική φυσικά έχει γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις. Για τον Μάνο Χατζιδάκι είναι δύσκολο κανείς να μιλήσει μέσα σε λίγες γραμμές για την μεγάλη του προσφορά τόσο στην ίδια τη μουσική όσο και στο σινεμά (ίσως σε ένα αφιέρωμα μόνο για εκείνον). Το τραγούδι έκανε τεράστια επιτυχία και κατάφερε να περάσει τα σύνορα το 1962, όταν ο παραγωγός Owen Bradley το διασκεύασε και η φωνή της Brenda Lee το ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Πριν από λίγα χρόνια η Δήμητρα Γαλάνη το έφερε ξανά στην επικαιρότητα μέσα από το live δίσκο της, ντουέτο με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετά τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου που έχουν κάνει τη δική τους μοναδική διαδρομή, κατακτώντας ακόμη και Oscar, όπως το τραγούδι "Τα παιδιά του Πειραιά" στην ταινία "Ποτέ την Κυριακή" το 1960 με τη Μελίνα Μερκούρη, αλλά και κάνοντας μόλις με μία νότα όλο τον κόσμο να χορεύει...το συρτάκι από την ταινία "Zorba the Greek" του 1964 (μία ταινία που επίσης απέσπασε τρία Oscar), με τον Anthony Quinn, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.


Ακούστε: All alone am i-Brenda Lee, Μην τον ρωτάς τον ουρανό-Τζένη ΚαρέζηΓαλάνη-Ιωαννίδης ντουέτοΠαιδιά του Πειραιά-Μελίνα ΜερκούρηZorba the Greek-Surtaki




*Πηγές: youtube.com 

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/7/12 04:20

    Αγαπημένο τραγούδι :)
    Αγαπημένος Μάνος Χατζιδάκις :)
    Μου αρέσει τόσο η μελαγχολία της Καρέζη όπως το τραγούδησε στην ταινία

    Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μένα μου αρέσει πολύ!Τόσο στην ελληνική όσο και (απρόσμενα) στην αγγλική του εκδοχή!Όσο για τον Χατζιδάκι τα λόγια περισσεύουν!:)

      Διαγραφή