Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

All is lost (2013)!



Ένας άντρας, χωρίς όνομα και παρελθόν, βρίσκεται να ταξιδεύει στη μέση του Ινδικού Ωκεανού. Μετά από μία σφοδρή καταιγίδα βρίσκεται ναυαγός παλεύοντας για την επιβίωση. Η υπόθεση γνώριμη, καθώς μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα στο Cast Away ("Ναυαγός") και στο Life of Pi.
Ξεκινώντας από τα θετικά, δε μπορεί κάποιος να παραβλέψει την ερμηνεία του Robert Redford, στην πιο ώριμη φάση του, που καταφέρνει να κρατήσει μόνος του ολόκληρη την ταινία, μόνο, ουσιαστικά, με τις εκφράσεις του. Επιπλέον, η φωτογραφία της ταινίας και η εικόνα είναι πάρα πολύ καλή, σε σκηνοθεσία του J.C. Chandor.
Εκείνο όμως που μου έμεινε προσωπικά, ήταν οι απορίες που μου δημιούργησε η ταινία βλέποντάς την. Μπορεί άραγε μία ταινία χωρίς διάλογο (έστω και εσωτερικό) να κρατήσει τον θεατή; Κι έπειτα οι σκηνοθετικές/σεναριακές απορίες: Πως γίνεται ένας άνθρωπος που φαίνεται να γνωρίζει (τουλάχιστον τους βασικούς) κανόνες επιβίωσης, να κάνει τέτοια "λάθη"; (όπως στην τελευταία σκηνή). Πως γίνεται μία φουσκωτή σχεδία να "αντέχει" περισσότερο σε μία καταιγίδα από ένα (έστω και χτυπημένο) καράβι; Πως γίνεται μία σχεδία να αναποδογυρίζει δύο φορές και παρόλα αυτά τα πράγματα (κυρίως τα μικροπράγματα) να παραμένουν στη θέση τους; Κι αν τα ερωτήματα αυτά μπορούν εύκολα να απαντηθούν με την απάντηση πως εξυπηρετούν το σενάριο, είναι ακριβώς αυτή η υπερβολή του που το κάνει να μοιάζει τραβηγμένο σε σχέση με το φινάλε του (κάτι που συμβαίνει και στο Gravity).
Αν όμως θελήσουμε να ακολουθήσουμε το "στίγμα" των τίτλων τέλους όπου ο ήρωας χαρακτηρίζεται ως ο "δικός μας άνθρωπος", τότε ίσως θα μπορούσαμε να δούμε αυτό το ταξίδι επιβίωσης υπό το πρίσμα μιας αλληγορίας.
Παρόλο που η προσπάθεια του Robert Redford είναι δύσκολη και αξιόλογη, θεωρώ προσωπικά ότι θα μπορούσε να υποστηριχθεί καλύτερα σεναριακά.
 
Trivia:
  • Το σενάριο είναι γραμμένο μόλις σε 32 σελίδες.
  • Είναι η πρώτη φορά που μία ταινία έχει μόνο έναν ηθοποιό κι έναν σκηνοθέτη/ σεναριογράφο αλλά έντεκα παραγωγούς.

*Πηγές: imdb.com

4 σχόλια:

  1. Μόνο ο Redford παίζει????
    Χμμμμ..... δεν ξέρω αν θα άντεχα να την δω.
    Να σου πω την αλήθεια και το gravity λίγο με κούρασε, γενικά οι ταινίες όπου συμμετέχουν ελάχιστα πρόσωπα με κουράζουν.
    Όμως φαντάζομαι ότι ο Redford θα δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας, για αν κρατάει όλη την ταινία μόνος του.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, μόνο ο Robert Redford παίζει στην ταινία. Η αλήθεια είναι ότι δε με ενόχλησε τόσο ότι είναι η μοναδική παρουσία στην ταινία, καθώς έχουμε παραδείγματα στο παρελθόν που είχαν πολύ καλό αποτέλεσμα (π.χ. Ναυαγός), απλά θεωρώ ότι αν μας έδινε λίγα παραπάνω για το παρελθόν του ήρωα, ίσως θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα. Όσο για τη σχέση του με το Gravity, είναι αυτή η υπερβολή των συνθηκών και συμπτώσεων που μ'εμποδίζει λίγο να ταυτιστώ. Πράγματι είναι δύσκολο το εγχείρημα του Redford!
      Καλό Σαββατοκύριακο!:)

      Διαγραφή
  2. Πωω, θέλω απίστευτα να το δω, δεν το πρόλαβα στις αίθουσες... !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που ο Robert Redfort κρατά πάνω του την κάμερα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και η εικόνα είναι πολύ καλή. Θα περιμένουμε με χαρά τις εντυπώσεις σου όταν το δεις! Ευχαριστώ για το σχόλιο! Καλό Σαββατοκύριακο!:)

      Διαγραφή