Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Blue Jasmine (2013)!



Μία γυναίκα καλομαθημένη, συνηθισμένη στην καλή ζωή και τον πλούτο. Όταν όμως ξαφνικά χάνει τα πάντα (οικονομική επιφάνεια, σύζυγο, γιο και φίλους), πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Μετακομίζει στο σπίτι της φτωχής αδερφής της, αλλά συνεχίζει να ζει σε μία άρνηση. Ζει στο παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα θέλει να απαλλαγεί κι από αυτό.
Ο Woody Allen παρουσιάζει ξανά με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο μία ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η ταινία έχει αρκετά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σκηνοθέτη και σεναριογράφου (η jazz μουσική, το υπόγειο χιούμορ, η κίνηση της κάμερας), αλλά και μία πολύ καλή ερμηνεία από την Cate Blanchett. Μία ερμηνεία που μοιάζει με μονόλογο. Μία πλούσια γυναίκα ζει το όνειρό της πλάι στον άντρα της, τη χλιδάτη ζωή της, το πολυτελές σπίτι της, τον άριστο γιο της και τους πλούσιους φίλους της. Όταν μαθαίνει για τις απιστίες του συζύγου της, αποφασίζει να τον εκδικηθεί καταδίδοντάς τον στις αρχές για οικονομικές απάτες. Όταν όμως αυτός συλλαμβάνεται, ο κόσμος γύρω της καταρρέει. Η οικονομική της επιφάνεια και το κοινωνικό της στάτους χάνονται, ο γιος της φεύγει από το σπίτι και παρατά το λαμπρό του μέλλον, οι φίλοι της απομακρύνονται και όλα τα πράγματά της κατάσχονται. Έχοντας πάθει νευρικό κλονισμό, ζει παγιδευμένη ανάμεσα στην πραγματικότητα και στις σκιές του παρελθόντος. Προσπαθεί να κρατήσει την παλιά της αίγλη αλλά ταυτόχρονα να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να ξεχάσει τα γεγονότα (και τις τύψεις) του παρελθόντος, αλλά απαξιεί και τη νέα της ζωή. Προσπαθεί, με εγωιστικά αλλά μάλλον καλοπροαίρετα κίνητρα, να επέμβει στη ζωή της αδερφής της. Με την κάμερα σχεδόν κολλημένη πάνω στο πρόσωπο της Cate Blanchett, η ταινία μοιάζει με θεατρικό μονόλογο, με κεντρικό πρόσωπο την Jasmine και τους υπόλοιπους χαρακτήρες να αποτελούν τα ερεθίσματα ξεσπάσματός της. Ενδιαφέρουσα είναι και η παρουσία της Sally Hawkins στο ρόλο της αδερφής της Jasmine και του Alec Baldwin στο ρόλο του συζύγου. Με μεγαλύτερο ατού της την ερμηνεία της Cate Blanchett και την ατμόσφαιρα του Woody Allen, πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα ταινία, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις.





 Trivia:

  • Ο προϋπολογισμός για τα κοστούμια ήταν μόλις 35.000 δολάρια. Η τσάντα Hermes που κρατά η Jasmine στο έργο κοστίζει παραπάνω από ολόκληρο τον προϋπολογισμό και ήταν δανεική, όπως και τα περισσότερα από τα ρούχα.
  • Η Cate Blanchett και η Sally Hawkins ήταν οι μόνες που είχαν ολόκληρο το σενάριο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
  • Είναι η πρώτη ταινία του Woody Allen που δύο πρωταγωνιστικοί αμερικανικοί ρόλοι δεν παίζονται από Αμερικανούς ηθοποιούς αλλά μία από την Αυστραλία (Cate Blanchett) και μία από τη Βρετανία (Sally Hawkins).
  • Είναι η Τρίτη κινηματογραφική συνεργασία του Woody Allen και του Alec Baldwin.

*Πηγές: imdb.com

1 σχόλιο: