Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

12 years a slave (2013)!



Ένας οικογενειάρχης, ελεύθερος, καλλιεργημένος άνθρωπος, παγιδεύεται και πωλείται ως σκλάβος.
Μία ταινία με πολύ καλό καστ ηθοποιών και ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία του Steve McQueen.
Ο Chiwetel Ejiofor σε μία από τις πιο καλές ερμηνείες του, χωρίς ιδιαίτερες υπερβολές. Υπάρχουν όμως και αρκετοί δεύτεροι ρόλοι που κλέβουν τις εντυπώσεις και είναι άξιοι λόγου, όπως αυτός του Michael Fassbender. Σε μία από τις πιο καλές και ολοκληρωμένες στιγμές του, ερμηνεύει έναν σκληρό, αυταρχικό, θρησκόληπτο (με το δικό του τρόπο) αφέντη, που παλεύει να ξεφύγει από την υπόγεια επιρροή της γυναίκας του και ταυτόχρονα δε μπορεί να αποδεχθεί τα συναισθήματά του για μία σκλάβα του. Αξιόλογη και εκφραστική είναι και η ερμηνεία της Lupita Nyongo στο ρόλο της σκλάβας. Μικρή σε διάρκεια αλλά με έντονη παρουσία είναι και η εμφάνιση του Paul Dano, αλλά και του Paul Gamiatti. Λιτή αλλά ουσιαστική ήταν και η παρουσία της Sarah Paulson, ενώ ενδιαφέρουσα "νότα" προσδίδει και η εμφάνιση του Brad Pitt, αλλά και της μικρής Quvenzhane Wallis.
Το γεγονός ότι η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Solomon Northup, κάνει την ταινία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.
















Trivia:
  • Στην ταινία εμφανίζονται μαζί ξανά μετά την ταινία Beasts of the Southern Wild οι Quvenzhane Wallis και ο Dwight Henry.
  • Είναι η τρίτη κινηματογραφική συνύπαρξη των Michael Fassbender και Brad Pitt μετά τις ταινίες Inglorious Bastards και The Counselor.

*Πηγές: imdb.com

2 σχόλια:

  1. Δυστυχως δεν πηγα να τη δω, αλλα θα το προσπαθησω πριν αρχισουν οι απονομες βραβειων! Ευχαριστουμε για την κριτικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω πως έχει αρκετές ενδιαφέρουσες ερμηνείες και είναι πάρα πολύ πιθανό να έχει και σημαντική παρουσία στις υποψηφιότητες των Οσκαρ. Ευχαριστώ για το σχόλιο!:)

      Διαγραφή