Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

American Hustle (2013)! / Οδηγός Διαπλοκής!



Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει, λένε, και ο David Ο’ Russell φαίνεται να το τηρεί. Δύο στα δύο για τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο, αφού μετά τον "Οδηγό Αισιοδοξίας" (Silver Linings Playbook), σειρά έχει ο "Οδηγός Διαπλοκής" (όπως μεταφέρθηκε στα ελληνικά ο τίτλος του American Hustle).
Ένας απατεώνας που έχει κάνει το επάγγελμά του τέχνη, η έξυπνη ερωμένη και συνεργός του, ένας πράκτορας του FBI με φιλοδοξίες και μία εντελώς απρόβλεπτη σύζυγος. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του οικονομικού σκανδάλου Abscam στη δεκαετία του 1970.
Οι άνθρωποι πιστεύουν αυτό που θέλουν να πιστέψουν…
Ο Irving (Christian Bale) είναι ένας καλλιτέχνης απατεώνας, με αρχές (με το δικό του τρόπο). Προσέχει πολύ το γόητρο και την εικόνα του και δεν αφήνει πολλούς ανθρώπους να τον γνωρίσουν πραγματικά. Η Sydney (Amy Adams) είναι μία γυναίκα που θέλει να ξεφύγει, να γίνει οποιαδήποτε άλλη εκτός από αυτή που είναι. Κρύβεται πίσω από ένα ρόλο και μία ψεύτικη ταυτότητα. Στο πλάι του Irving θα μπορέσει να νιώσει ελεύθερη. Οι δυο τους θα βρουν αυτό που ψάχνουν για να μπορέσουν να είναι ειλικρινείς.
Ο Richie (Bradley Cooper) είναι ένας κάπως αδέξιος αστυνομικός, αλλά με αυτοπεποίθηση, που παλεύει για μία μεγάλη σύλληψη που θα τον κάνει γνωστό. Έχει μεγάλα όνειρα για εκείνον και προσέχει πολύ την εικόνα του.
Η Rosalyn (Jennifer Lawrence) είναι μία νέα με εκρηκτική προσωπικότητα γυναίκα, φυλακισμένη σε έναν συμβατικό ουσιαστικά γάμο, που όμως αρνείται να τερματίσει, τόσο για κοινωνικούς λόγους (κανείς στην οικογένειά της δεν έχει πάρει διαζύγιο), όσο και εξαιτίας της δικής της ανασφάλειας. Πλήττει και αποζητά να τραβήξει την προσοχή, προσπαθώντας να σώσει δυναμικά και με κάθε τρόπο ό,τι έχει απομείνει από τη σχέση της με τον Irving.
Η ταινία έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να γίνει μία διασκεδαστική, γεμάτη ταινία: ένα πολύ καλό καστ και πολύ καλές ερμηνείες, μία ενδιαφέρουσα και γρήγορη σκηνοθεσία και μία ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει χιούμορ, πλοκή και έρωτα.
Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, καθώς και η εναλλαγή στην οπτική γωνία που επιλέγει κάθε φορά να μας παρουσιαστεί η ιστορία. Η Amy Adams καταφέρνει για άλλη μία φόρα να μεταμορφωθεί (αν όχι τόσο εξωτερικά, όσο περισσότερο ερμηνευτικά), ενώ η Jennifer Lawrence καταφέρνει ξανά να φέρει με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο το ρόλο στα μέτρα της. Ο Christian Bale εντυπωσιάζει ξανά με την εξωτερική του μεταμόρφωση, ενώ βλέπουμε μία διασκεδαστική, αυτοσαρκαστική πλευρά από τον Bradley Cooper.
Τα κοστούμια και η μουσική της ταινίας καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή και να μας περάσουν την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1970.
Τι θα μας μείνει από την ταινία;  Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Christian Bale, τα αποκαλυπτικά φορέματα της Amy Adams, η… "αυτόνομη" φράτζα της Jennifer Lawrence και τα νύχια τύπου Barbra Streisand, τα ρόλει στα μαλλιά και το… γρίλισμα του Bradley Cooper, η εμφάνιση του Robert DeNiro να θυμίζει τον Martin Scorsese, το ξέσπασμα-ξεσκόνισμα της Jennifer Lawrence, το φιλί της Jennifer Lawrence στην Amy Adams και η ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία.






Trivia:

  • Είναι η τρίτη κινηματογραφική συνεργασία του Robert DeNiro και του Bradley Cooper.
  • Ήταν ιδέα του Bradley Cooper να εμφανιστεί με ρόλει στα μαλλιά.
  • Η σκηνή του καυγά στην κρεβατοκάμαρα της Jennifer Lawrence και του Christian Bale βασίζεται αποκλειστικά στον αυτοσχεδιασμό, καθώς ο σκηνοθέτης ήθελε να τους αφήσει ελεύθερους.
  • Ο Robert DeNiro δεν αναγνώρισε στα γυρίσματα τον Christian Bale, ακόμα κι όταν ο σκηνοθέτης τον βεβαίωσε πως ήταν εκείνος.
  • Ο Christian Bale πήρε είκοσι κιλά για τις ανάγκες του ρόλου. Είναι η τέταρτη φορά που ο ηθοποιός έχει μεγάλη μεταβολή βάρους για έναν ρόλο, μόνο που τις προηγούμενες φορές έχανε πάρα πολλά κιλά.
  • Ήταν ιδέα της Amy Adams κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων το φιλί με την Jennifer Lawrence.
  • Ο Christian Bale αρχικά έπρεπε να φύγει από την ταινία εξαιτίας υποχρεώσεων. Έτσι, ο Bradley Cooper πήρε τη θέση του και ο Jeremy Renner πήρε το ρόλο του Bradley Cooper. Όταν τελικά ο Christian Bale επέστρεψε στο καστ, πήρε ξανά το ρόλο του και ο Bradley Cooper πήρε το ρόλο του αστυνομικού. Ο David ORussell μετά πρόσθεσε και το ρόλο για τον Jeremy Renner.
  • Ο Bradley Cooper, η Jennifer Lawrence και ο Robert DeNiro έχουν ξανασυνεργαστεί στην ταινία Silver Linings Playbook, ενώ η Amy Adams έχει συνεργαστεί με τον Christian Bale στην ταινία The Fighter.
  • Η Jennifer Lawrence πήρε ιδέες για το ρόλο παρακολουθώντας Real Housewives.



*Πηγές: imdb.com

2 σχόλια:

  1. Χμμ έχω ακούσει σχόλια θετικά για τη ταινία. Θα δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά την βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα. Θα χαρούμε να μοιραστείς τις εντυπώσεις σου όταν τη δεις!:)

      Διαγραφή