Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Steve Jobs (2015)!



Η νέα ταινία για τον Steve Jobs, τον ιδρυτή της Apple και έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν τους υπολογιστές και τη σύγχρονη τεχνολογία. Αυτή τη φορά η ταινία δεν αποτελεί ακριβώς βιογραφία, καθώς βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά υπάρχουν και αρκετά μυθοπλαστικά στοιχεία και σκηνές. Επικεντρώνεται κυρίως σε τρεις στιγμές, τρεις παρουσιάσεις σημαντικών προϊόντων. Στα παρασκήνια, μέσα από συζητήσεις και αναδρομές, παρακολουθούμε την πορεία του Steve Jobs και τη σχέση του με τους συνεργάτες του και την κόρη του.
Ο Danny Boyle και ο Aaron Sorkin προσεγγίζουν τον Steve Jobs με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Δομημένη ως τρίπρακτο ουσιαστικά έργο και με σκηνοθεσία που θυμίζει ως ένα βαθμό θεατρικής προσέγγισης, η ταινία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ερμηνεία του Michael Fassbender είναι αξιόλογη και, παρόλο που αρχικά μπορεί εξωτερικά να μη θυμίζει τόσο τον ιδρυτή της Apple, μέχρι την τρίτη πράξη καταφέρνει να κερδίσει το ύφος και τα χαρακτηριστικά του ρόλου και να ξεχωρίσει. Εξίσου καλή είναι και η ερμηνεία της Kate Winslet στο ρόλο της βοηθού και φίλης του Steve Jobs, αλλά και από τον Seth Rogen.
Ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς πρόκειται για πραγματικά πρόσωπα, μία ταινία που δεν προσπαθεί να παρουσιάσει μόνο την καλή πλευρά, αλλά και όλες τις δυσκολίες. Προσπαθεί να κρατήσει μία ισορροπία και προσπαθεί να δείξει όλες τις πτυχές του πολύπλοκου χαρακτήρα, μέσα από συγκεκριμένα γεγονότα και αφορμές.
Με πολύ καλό σκηνοθετικό ρυθμό και με μία κίνηση στο χώρο και το χρόνο, ενδιαφέρουσα σκηνοθετική-σεναριακή προσέγγιση και καλές ερμηνείες, κυρίως από τους δύο πρωταγωνιστές, Michael Fassbender και Kate Winslet, η ταινία είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ως τώρα για τον ιδρυτή της Apple.



*7,5/10

Trivia:

  • Οι τρεις διαφορετικές «πράξεις» του έργου γυρίστηκαν σε διαφορετικής ποιότητας φιλμ, καθώς ο σκηνοθέτης ήθελε και μέσω της εικόνας να δείξει την εξέλιξη της Apple.
  • Ο Michael Fassbender δήλωσε πως θεωρούσε τέλειο για τον ρόλο τον Christian Bale και μάλιστα του τηλεφώνησε ο ίδιος για να τον ρωτήσει γιατί δεν υποδύεται εκείνος τον ρόλο.
  • Ο Steve Wozniak, συνιδρυτής της Apple, ήταν σύμβουλος κατά τη διάρκεια της ταινίας.
  • Η ταινία είναι χωρισμένη σε τρεις πράξεις. Οι ηθοποιοί κατά τα γυρίσματα είχαν δύο βδομάδες για πρόβα για την κάθε πράξη, έπειτα γύριζαν τις σκηνές σε δύο βδομάδες και συνέχιζαν τις πρόβες για την επόμενη πράξη.
  • Η Kate Winslet έμαθε για την ταινία από την μακιγιέζ της στην ταινία Dressmaker όταν εκείνη είχε προσληφθεί ήδη για την ταινία του Steve Jobs.
  • Η εκδοχή της ταινίας που προβλήθηκε στο φεστιβάλ ήταν λίγα λεπτά μεγαλύτερη σε διάρκεια, καθώς κάποιες σκηνές αφαιρέθηκαν στην τελική έκδοση της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες.
  • Ο σεναριογράφος Aaron Sorkin δήλωσε ότι δεν είχε γνωρίσει ποτέ από κοντά τον Steve Jobs, αλλά είχε μιλήσει στο τηλέφωνο μαζί του τρεις φορές. Ο σεναριογράφος είχε γράψει και το σενάριο για την ταινία Social Network, για τον ιδρυτή του Facebook,  Mark Zuckerberg.
  • Ο Aaron Sorkin εμφανίζεται στο πρώτο μέρος της ταινίας να περνά πίσω από τους πρωταγωνιστές όταν διαφωνούν για το πόσες εισόδους θα έπρεπε να έχει ο υπολογιστής.
  • Το διαφημιστικό που αναφέρεται στην ταινία είχε σκηνοθετηθεί από τον Ridley Scott.


*Πηγές: imdb.com

2 σχόλια:

  1. ακόμα δεν το είδα και ευχαριστώ για την υπενθύμιση ... ψηφίζουμε δαγκωτό Λεό φέτος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα χαρούμε να ακούσουμε τις εντυπώσεις όταν τη δεις!
      Κι εγώ πιστεύω πως φέτος δύσκολο να χάσει, με έναν απαιτητικό και δύσκολο ρόλο.:)

      Διαγραφή